Incel

Golić: Holandski stručnjaci rade na uklanjanju piralena iz Incela

BANJALUKA – Problem piralena u Poslovnoj zoni Incela se rješava, a u posao su uključeni najveći stručnjaci iz oblasti teških metala iz Holandije, koje je angažovao Program za razvoj UN-a, rekla je Srebrenka Golić, ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije.

Radojičić: Polemike o piralenu neće riješiti problem

BANJALUKA - Osim što različiti ili suprotni stavovi pojedinih organa trenutno zabavljaju javnost, to u stvari ne doprinosi rješavanju problema. Naš je primarni interes da se problem piralena riješi.

Rješenje za piralen moguće do kraja marta

BANJALUKA - Rješenje za upravljanje zemljištem zagađenim piralenom u "Incelu" u Banjaluci će, prema riječima predstavnika UNDP-a, biti ponuđeno do kraja marta ove godine, čime bi afera sa opasnim uljem najvjerovatnije napokon mogla dobiti epilog.

Vrijednost piralena u "Incelu" 33.000 puta veća od dozvoljene

BANJALUKA - Vrijednost piralena na pojedinim mjestima u krugu "Incela" iznosi i do 6.722,49 miligrama po kilogramu, rezultati su najnovije analize koju je u oktobru i novembru radila Ekološka inspekcija grada Banjaluka, koja nam je i potvrdila ove rezultate.

Holanđani nisu ponudili konkretno rješenje za piralen u “Incelu”

BANJALUKA - Predstavnici Inspekcije grada Banjaluka ogorčeni su jer holandski eksperti ni nakon više od dva mjeseca, koliko su angažovani na rješavanju problema zemljišta zagađenog piralenom u "Incelu", tokom današnje prezentacije nisu ponudili konkretno rješenje, odnosno način za sanaciju tog zemljišta, niti su iznijeli podatke o nivou zagađenja u poslovnoj zoni.

Holandski stručnjak: Stanje u 'Incelu' nije alarmantno

BANJALUKA - Situacija u "Incelu" nije alarmantna ni po eko sistem ni po zdravlje stanovnika, kazao je Bodvejn Foke, ekspert holandske firme "Tauv", koju je UNDP angažovao za sanaciju kontaminiranog zemljišta u "Incelu".

Zbog afere "piralen" saslušano više zaposlenih u Poslovnoj zoni "Incel"

​ BANJALUKA - Povodom afere "piralen", koja ne jenjava već mjesecima, po nalogu tužioca je do sada saslušan veći broj osoba zaposlenih u Poslovnoj zoni "Incel" u Banjaluci, a prikupljena je i relevantna dokumentacija, potvrdili su za "Nezavisne" u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Golić: Zemljište iz "Incela" ćemo izvoziti

BANJALUKA - Zemljište iz Poslovne zone "Incel" u Banjaluci ćemo strugati do onog nivoa koji nam stručnjaci preporuče i izvoziti, kazala je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Eksperti: Tri načina za rješavanje problema piralena u krugu "Incela"

BANJALUKA - Nakon obilaska lokacije i pregleda raspoložive dokumentacije, holandski eksperti smatraju da je samo gornji sloj zemljišta u "Incelu", odnosno 25 cm u dubinu, zagađen piralenom.

Međunarodni eksperti za provjeru područja "Incel" stigli u Banjaluku

​BANJALUKA - Međunarodni eksperti, koje je angažovao UNDP, a koji bi trebalo da predlože naredne korake i urade projekat sanacije kontaminiranog zemljišta na području Poslovne zone "Incel", stigli su u Banjaluku, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju RS.

Najčitanije