Inflacija

U aprilu 2023. očekuje se inflacija od pet odsto u Srbiji

BEOGRAD - U uslovima rastuće neizvijesnosti, kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora i privrede ostala su stabilna i nastavila su da se kreću oko nivoa od pet odsto, objavila je Narodna banka Srbije.

Financial Times objavio indekse: Procjenjuju nam inflaciju manju nego u okruženju

SARAJEVO, BANJALUKA - Britanski list "Financial Times" objavio je da povećanje potrošačkih cijena predstavlja izazov širom svijeta, te za BiH najavio rast inflacije na nešto više od pet odsto, dok će ona u susjednim Srbiji i Hrvatskoj, kako tvrde, biti veća od šest procenata.

U Austriji inflacija u aprilu 7,2 odsto

BEČ - U Austriji je stopa inflacije u aprilu, prema prvim procjenama, dostigla nivo od 7,2 odsto, što je najviša vrijednost od jeseni 1981. godine.

Inflacija "jede" 700 miliona KM

BANJALUKA - Inflacija u Republici Srpskoj, prema posljednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RSZ), u martu je iznosila 9,1 odsto, na šta je najviše uticao rast cijena prevoza i hrane, a ono što je zanimljivo jeste da je inflacija u Srpskoj veća nego u evrozoni te da cijene hrane daleko brže rastu.

Inflacija u Crnog Gori 9,7 odsto međugodišnje u martu

Inflacija u Crnoj Gori, merena rastom potrošačkih cijena, porasla je u martu za 3,4 odsto u odnosu na februar, dok je u poređenju sa martom 2021. godine zabilježila rast od 9,7 odsto, objavila je Uprava za statistiku Monstat.

Tabaković: Srbija sa inflacijom na začelju Evrope

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da se Srbija sa inflacijom od 9,1 odsto nalazi na začelju Evrope i da rate stambenih dinarskih kredita mogu da porastu između 45 i 250 dinara, zavisno od iznosa i dužine otplate kredita, i ne očekuje ni nagla povećanja rata za kredite u evrima.

Višković: Predvidjeli smo inflaciju i povećali primanja

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su u Srpskoj povećane plate, penzije i borački dodatak, jer je Vlada Srpske predvidjela rast inflacije u prvom kvartalu ove godine.

Inflacija u Rusiji ubrzala u martu na 16,69 odsto međugodišnje

MOSKVA - Potrošačke cijene u Rusiji porasle su za 7,61 odsto u martu na mjesečnom nivou, a na godišnjem za 16,69 odsto, izvijestila je danas Federalna služba za statistiku, Rostat.

Inflacija nije osiromašila iftarsku trpezu

DOBOJ - Visoke cijene osnovnih životnih namirnica poskupile su iftarsku trpezu, ali postači poručuju da je ramazan poseban mjesec u godini, te da bez obzira na skupoću njihove sofre neće biti oskudne, a spremaće se većinom tradicionalna jela.

Martovska inflacija u Austriji dostigla rekordnih 6,8 odsto

BEČ - Inflacija u Austriji raste iz mjeseca u mjesec, i u martu je dostigla 6,8 odsto, proizilazi iz procjene Statističkog zavoda.

Najveća inflacija u Italiji od 1991.

Inflacija u Italiji dostigla je sedam odsto, što se nije dogodilo od 1991. godine, objavio je Italijanski institut za statistiku.

"Inflacija previsoka, podizaćemo kamatu jače"

Predsjednik američkih Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel poručio je da će centralna banka preduzeti oštre mjere protiv inflacije koja, kako kaže, ugrožava inače snažan ekonomski oporavak.

Krajišnik: Inflacija je najvećim dijelom uvezena

BANJALUKA - Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik rekao je da je aktuelna inflacija u Srpskoj najvećim dijelom uvezena i da bi ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice trebalo da utiče na smanjenje njihovih cijena.

SAD podigle referentnu kamatnu stopu

Američka centralna banka (Fed) podigla je svoju referentnu kamatnu stopu da se suoči sa inflacijom, najvećom u posljednjih 40 godina i sa izgledima da se pogorša zbog ruske invazije u Ukrajini.

Inflacija rekordna, Belgijanci ne mogu da izdvoje novac za osnovne potrebe

Cijena energenata u Belgiji u prvim mjesecima ove godine bilježe svoj maksimum, a posljedice toga se prelivaju na infalciju i životni standar građana.

Najčitanije