Inostranstvo

Budući brucoši ne odustaju od inostranstva

DOBOJ - Za svoja buduća akademska zvanja svršeni dobojski srednjoškolci, koji se umjesto odlaska na rad u Njemačku ipak odluče na studiranje, uglavnom će se školovati izvan granica BiH.

"Odlazak mladih košta BiH 1,5 milijardi evra"

SARAJEVO - Na godišnjem nivou BiH gubi 1,5 milijardi evra usljed odlaska mladih u inostranstvo. To je zaključak studije "Troškovi emigracije mladih iz BiH", koju je sproveo Institut za razvoj i inovacije uz podršku Westminster fondacije za demokratiju u BiH, a u sklopu projekta koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Studenti iz RS koji se školuju u inostranstvu mogu da se prijave za besplatan test

BANJALUKA - Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS objavilo je upitnik namijenjen državljanima RS koji studiraju na inostranim visokoškolskim ustanovama radi ostvarivanja prava na besplatno testiranje na covid-19 u cilju ispunjavanja studentskih obaveza.

I iz državnih fotelja hrle u inostranstvo

BANJALUKA, SARAJEVO - U toku 2018. godine 129 državnih službenika sa svih nivoa vlasti u BiH napustilo je državnu službu, dok ih je lani otišlo 108, potvrdili su za "Nezavisne" u agencijama za državnu službu BiH i FBiH, te u Agenciji za državnu upravu RS, a prema mišljenju stručnjaka, glavni razlog za istupanje iz službe je potraga za boljim platama.

Savjet ministara raspravlja o ukidanju poštarine za pošiljke iz inostranstva

SARAJEVO, BANJALUKA - Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici trebalo bi da zaduži Agenciju za poštanski saobraćaj BiH da spriječi tri javna poštanska operatera da "nelegalno naplaćuju" poštarinu od 1,8 KM prilikom uručenja običnih pošiljki iz međunarodnog prometa.

Hrvati neće platu od 940 evra: Idemo, tamo daju 3.500 evra

Hrvatska se suočava sa nedostatkom radne snage, ali je to naročito osjetno u ljetnjim mjesecima kada vape za sezoncima.

Kamion karta za inostranstvo

SARAJEVO, BANJALUKA - U većini auto-škola širom BiH u posljednje vrijeme povećan je interes kandidata za sticanje vozačke dozvole za kamion, koja im nakon stečenog iskustva olakšava odlazak u inostranstvo i donosi daleko veću zaradu nego sad.

Kina pooštrava pravila o podizanju novca u inostranstvu

PEKING - Kineska regulatorna agencija za devizno poslovanje u subotu je postrožila pravila o podizanju novca u inostranstvu s kineskih bankovnih kartica kako bi stala u kraj pranju novca, finansiranju terorizma i izbjegavanju plaćanja poreza.

Cvjeta preprodaja proizvoda iz inostranstva

BANJALUKA - Mnogi se zaklinju u bolji kvalitet inostranih proizvoda iste marke koja se i kod nas nudi, iako zvanična analiza nije urađena, pa su se građani koji često putuju u Austriju ili Njemačku dosjetili da tamo nabavljaju higijenske, kozmetičke i prehrambene proizvode koje preprodaju, pa ima situacija da se strani prašak za veš prodaje i na kilogram.

Radnici u RS daju otkaze i odlaze u inostranstvo

BANJALUKA - Bez posla je u Srpskoj za devet mjeseci ove godine ostalo 18.370 radnika, a iako poslodavci prednjače u dijeljenju otkaza, ugovore o radu sve češće sporazumno raskidaju i radnici u potrazi za novim poslom, uglavnom u inostranstvu.

Najčitanije