Investicije

Prizivamo strane, a ne stimulišemo ni domaće investitore

​BANJALUKA, TUZLA - Dok region snažno grabi naprijed, priliv direktnih stranih investicija u BiH stagnira, za šta, stručnjaci upozoravaju, postoji niz razloga, a osim stranih, neophodno je motivisati i domaće investitore.

Financial Times: Srbija drugi put u tri godine lider po stranim investicijama

BEOGRAD - Ugledni britanski "Financial Times" objavio je danas da je Srbija na prvom mjestu u svijetu po broju stranih direktnih investicija, što je premijer Srbije Ana Brnabić ocijenila kao potvrdu napretka i stabilnosti države.

U BiH prošle godine najviše stranih investicija iz Rusije i Hrvatske

SARAJEVO - Priliv direktnih stranih investicija u 2018. godini u BiH iznosio je 783,4 miliona KM, odnosno 2,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je u nominalnom iznosu približno jednako 2017. godini, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Izvještaj EU: Politika otjerala investicije iz BiH

BRISEL, BANJALUKA - Bosna i Hercegovina zaostaje zbog političke nestabilnosti, slabe vladavine prava, kompleksne i fragmentirane regulative, prenaduvanog i neefikasnog javnog sektora, raširene korupcije i neformalnog vođenja politike, kao i velikog poreskog opterećenja na rad.

Investicije u BiH duplo manje nego kod komšija

SARAJEVO, BANJALUKA - Bosna i Hercegovina je u 2018. godini imala ukupno 408,9 miliona evra direktnih stranih investicija, rečeno je "Nezavisnim" u Agenciji za promociju stranih ulaganja (FIPA).

Delegacija EU u BiH: Predstavljanje projekta vrijednog 2,2 miliona evra

SARAJEVO - U Sarajevu se danas predstavlja novi dvogodišnji projekt "EU za pravdu: Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH", koji Evropska unija finansira sa 2,2 miliona evra u okviru kontinuirane podrške sektoru vladavine prava u BiH.

Velika njemačka investicija stiže u Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas s njemačkim investitorom koji će u Srbiji uložiti u visoke tehnologije, saopštila je Pres služba predsjednika Republike.

Nijemci investiraju u Bosansku Krupu

BOSANSKA KRUPA - Poznata njemačka firma "Ringspann", koja se bavi proizvodnjom pogonskih komponenti i dijelova za motore, kupila je zemljište na lokalitetu industrijske zone Pilana u Bosanskoj Krupi s ciljem izgradnje i otvaranja novog proizvodnog pogona.

Nijemci otvaraju fabriku u Cazinu, dio radnika već na obuci

CAZIN - Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji nekretnine u Poslovnoj zoni Ratkovac u petak je ozvaničen početak konkretnog funkcionisanja projekta koji je Cazin uspješno razvijao u proteklom periodu. Riječ je o investiciji njemačke firme vrijednoj 4 miliona evra odnosno pogonu za proizvodnju pločastog namještaja u kojem je posao osiguran za 39 radnika.

Hrvatska druga na listi zemalja investitora u BiH

ZAGREB - Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (Fipa) Gordan Milinić rekao je danas u Zagrebu da Hrvatska zauzima drugo mjesto na listi zemalja investitora u BiH sa uloženih 1,182 milijardi evra, što predstavlja 17,2 odsto od ukupnih investicija registrovanih do sada.

Najčitanije