Istorija

Za'atar: Obavezni sastojak na Bliskom istoku

Začin za'atar (zatar) je jedna od najpopularnijih začinskih mješavina na Bliskom istoku. Postoje određene razlike u odnosu na regiju u kojoj se nalazite, ali je neizostavni dio kuhinje, još od srednjeg vijeka.

Borovica: Biljka ljekovita od stabla do ploda

Borovica ili kleka (lat. Juniperus communis) veoma je razgranat polegli ili uspravni grm, a ponekad i niže drvo. Listovi su oko centimetar dugi, tvrdi, šiljati i bodljikavi te po tri rastu iz istog mjesta. Borovica raste po kamenjarima, proplancima, šumskim livadama, obroncima, a jako voli kamenite te krševite podloge.

Lovor: Simbol slave i pobjede osvojio jela na lovački način

Lovor (lat. Laurus nobilis) je višegodišnja biljka čiji se listovi koriste kao začin, ali i lijek. Raste u obliku grma i može doseći visinu od čak 15 metara. Lovor ima duguljaste listove koji su zašiljeni na vrhu te sitne cvjetove prljavobijele do žute boje, a plodovi su male crne bobice.

Vojni preporod u doba Mihaila Obrenovića

BIJELJINA - Srpski knez Mihailo Obrenović /1823-1868/, koji je Srbiju učinio najjačom vojnom silom Balkana, rođen je 4. septembra 1823. godine. Vladao je 1839-1842. i 1860-1868. godine, kada je u atentatu ubijen na Košutnjaku.

Knedle sa šljivama: Istorija, greške u pravljenju i recept

Knedle sa šljivama veoma su karakteristično jelo, bez kojeg se ne može zamisliti ljetna i jesenja trpeza u mnogim našim krajevima. Receptura za ovaj gurmanluk je jednostavna, a prilično je specifičnog ukusa i teksture.

Obilježeno 106 godina od Cerske bitke

BEOGRAD - U Tekerišu kod Loznice održana je centralna svečanost obilježavanja 106 godina od Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobjeda srpske vojske u Prvom svjetskom ratu i prve savezničke pobjede u Velikom ratu.

Kamengradska tvrđava kraj Sanskog Mosta svjedoči o bogatoj prošlosti

Smještena na vrhu strme kamene litice, srednjovjekovna tvrđava u blizini sela Kamengrad, nadomak Sanskog Mosta, vijekovima je bila predstraža najprije Ugarskog, a potom i Turskog carstva.

Dogodilo se na današnji datum, 26. jul

Danas je nedjelja, 26. jul, 208. dan 2020. godine. Do kraja godine ima 160 dana.

Ovako je izgledala najstarija srpska zastava

Za dinastiju Nemanjić vezuju se počeci stvaranja srpske države u mnogim sferama. Zato i ne čudi da je i najstariji zabilježeni pomen zastave Srbije u vezi sa ovom srednjovekovnom porodicom.

Srpski "mauzer" kroz tri vijeka

Iole ozbiljnije govoriti o obrtno-čepnim karabinima proizvedenim u staroj i uglednoj srpskoj fabrici Zastava oružje, koja ove godine slavi 167 godina postojanja, nemoguće je bez osvrta na tradicionalnu, neraskidivu povezanost te fabrike i srpskog naroda sa prepoznatljivim sistemom "Mauzer". U rukama srpskog vojnika "mauzer" puškama različitih sistema je više puta kroz istoriju izvojevana sloboda. Krajem prošle dekade legendarna fabrika iz Kragujevca nastavila je usavršavanje lovačkog karabina sistema "Mauzer" i na tržište plasirala potpuno nove modele, a mi vas kroz tekst koji slijedi vodimo na zanimljivo i poučno putovanje.

Najčitanije