Istorija

Efes ispisao istoriju plej ofa Evrolige

Košarkaši Anadolu Efesa dominantni su u četvrtfinalnoj seriji Evrolige protiv Real Madrida u kojoj su ispisali istoriju plej ofa tog takmičenja.

Dogodilo se na današnji datum, 18. mart

Danas je četvrtak, 18. mart, 77. dan 2021. Do kraja godine ima 288 dana.

Ruski list: "Dara iz Jasenovca" - srpski odgovor falsifikatorima istorije

MOSKVA - "Ruska gazeta" piše da je odgovor falsifikatorima istorije srpski film "Dara iz Jasenovca", koji je ovih dana predstavljen široj javnosti, a zbog političkih razloga je isključen iz takmičenja za američku filmsku nagradu "Oskar" iako je postigao veliki uspjeh prilikom projekcije u Americi.

Vatrogasac osuđen zbog poziranja u nacističkoj uniformi

MILANO - Bivši šef vatrogasne službe u gradu Bjasono nedaleko od Monce kažnjen je šest mjeseci uslovno i novčanom kaznom od 250.000 evra, jer je na svom Fejsbuku objavio fotografiju u kojoj pozira u uniformi nacističkog oficira.

Izraelci pronašli ljubičastu boju iz perioda biblijskog kralja Davida

Izraelski istraživači pronašli su na samom jugu te zemlje tri parčeta tkanine, obojena biblijskom "argaman" – kraljevskom ljubičastom bojom, koje potiču iz perioda 1.000 godina prije nove ere, odnosno doba kralja Davida.

U iskopinama u Pompeji pronađen štand brze hrane

RIM - Arheolozi su u gradu Pompeji, koji je ostao zatrpan poslije vulkanske erupcije 79. godine nove ere, pronašli prodavnicu, odnosno štand hrane i pića, ukrašenu slikama, što je ekvivalent uličnoj ili brzoj hrani.

I neandertalci su imali rituale sahranjivanja svojih bližnjih

Naučnici su došli do dokaza kojima se potvrđuje da pogrebna praksa nije jedinstvena za ljudsku vrstu, i da su i neandertalci imali rituale vezane za smrt bližnjih.

Pronađen veliki vikinški brod u kojem je možda sahranjen kralj

Norveški arheolozi se nadaju da će ovog mjeseca završiti iskopavanje rijetkog, zakopanog dugačkog broda u mjestu Gjelestad, drevnom arheološkom nalazištu jugoistočno od Osla. To je prvo takvo iskopavanje u Norveškoj u prethodnih 100 godina.

Cimet: Mitovi čuvali tajnu začina cjenjenijeg od zlata

Nekada davno cimet se smatrao jednom od najluksuznijih namirnica na svijetu. Najraniji spomen cimeta datira iz Egipta 2.000 godina prije nove ere, a korišten je kao lijek, mirisno sredstvo pri balzamovanju, konzervans i začin.

U Kini otkrivene posude za pijenje alkohola i čaja iz 10. vijeka

U porodičnoj grobnici u gradu Sijanu, koja datira iz dinastije Sung (960-1127) sa sjevera Kine, otkriveno je više od 60 komada porcelanskih predmeta emajliranih plavom bojom iz mesta Jaodžou.

Najčitanije