Istorija

Predstavljena deklaracija protiv zloupotrebe i revizije istorije

BEOGRAD - Istorija je danas "rezervni ratni položaj" na kome tinjaju neprijateljstva koja razaraju naša društva. Zato je neophodno ustati u odbranu istorijske nauke i učiniti sve da bi se zaustavile njene zloupotrebe, stoji u tekstu deklaracije "Odbranimo istoriju".

Vulin: Srbi neće dozvoliti da im neko drugi piše istoriju

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocijenio je danas da Srbi nisu među onim narodima koji će dozvoliti da im neko piše drugu istoriju ili da im neko bira prijatelje.

Istorija baletnih papučica: Grubi okovi na nježnim balerinama

Iako je bio fizičar, a ne plesač, Ajnštajn je rekao: "Plešemo dok se smijemo, plešemo dok plačemo, plešemo iz ludila, plešemo iz straha, plešemo za nadu, plešemo za vrisak. Mi smo plesači, mi kreiramo snove."

Višković: Srpska neće dopustiti reviziju istorije

MOSKVA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je da Srpska neće dozvoliti reviziju istorije i iskrivljavanje činjenica o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Ideja za Bugatti Veyron nastala u vozu, danas slavi 15. rođendan,

U brzom japanskom vozu Shinkansenu, između Tokija i Nagoje, 1997. godine stvorena je skica koja će promijeniti automobilski svijet.

Kratka istorija rukovanja

Zabilježeno je da su se domoroci iz pojedinih primitivnih plemena pri susretu pozdravljali uzajamnim njušenjem. Ova praksa, na primjer, postoji i danas u tradicionalnom pozdravu "sogi" na pacifičkim ostrvima Tuvalu, koji mahom upražnjavaju samo rođaci i bliski prijatelji kad se susretnu i dodirujući obraze, uzajamno mirišu.

Dogodilo se na današnji datum, 18. mart

Danas je srijeda, 18. mart, 77. dan 2020. Do kraja godine ima 289 dana.

YouTube slavi 15 rođendan: Od slonova do najuticajnije platforme

Divovska video-platforma u februaru slavi petnaesti rođendan. Kako je od mjesta za dokone i kreativne YouTube došao do najuticajnije platforme svijeta: Nikada više posjetilaca, nikada veća zarada i nikada više kritike.

U medicinskoj istoriji PMS se do 1931. nije spominjao

Džejn Jušer, profesor ženske zdravstvene psihologije sa univerziteta Western Sydney, tvrdi da je PMS (predmenstrualni sindrom) kulturološki. Kaže da je to "stanje proizvod zapadne culture" te da "nezapadnjačke" žene prijavljuju manje emocionalnih znakova PMS-a.

Kako da YouTube sam briše istoriju pretraživanja

Jedan od načina kako možete zaštititi privatnost dok surfate po YouTubeu je brisanje istorije pregledavanja.

Najčitanije