Istraživanje

Istraživanje: Bh. građani sumnjaju u napore vlasti da srežu birokratiju

BANJALUKA, BRISEL - Građani BiH imaju najlošije mišljenje o efikasnosti javne uprave od svih zemalja zapadnog Balkana, pokazuje istraživanje koje je sprovela "Think for Europe", mreža organizacija u svim zemljama zapadnog Balkana koje se bave EU i proširenjem.

Kanadsko istraživanje: Moždani udar može biti prvi simptom kovida-19

OTAVA - Moždani udar može biti prvi simptom kovid-19 kod mladih pacijenata, pokazuje novo kanadsko istraživanje.

UNICEF: U bogatim zemljama mališani gojazni i slabo znaju matematiku

Djeca u bogatim zemljama su gojazna, ne znaju matematiku i često pate od mentalnih poremećaja, navodi UNICEF.

Studija: Velike su šanse da su ljudi, koji ne žele maske, sociopati

Ljudi koji odbijaju nositi masku za lice ili se ne pridržavaju socijalnog distanciranja vjerovatnije imaju osobine sociopata, pokazalo je istraživanje.

Ljekari u Nišu istražuju da li virus korona oštećuje sluh

Tim ljekara u Nišu istražiće da li virus korona oštećuje i čulo sluha kod teško oboljelih, budući da je uočeno da kod pojedinih pacijenata postoji pad sluha na visokim frekvencijama, izjavio je direktor ORL klinike Kliničkog centra u Nišu Dušan Milisavljević.

Med efikasniji od antibiotika kod upala gornjih disajnih puteva

Med je bolji u liječenju upaljenog grla, zapušenog nosa, kašlja i otežanog disanja od konvencionalnih lekova, uključujući tu i antibiotike, zaključak je nove studije stručnjaka sa Univerziteta u Oksfordu.

Izgleda da djeluje, čak i ako znate da nije lijek

Novo istraživanje koje je ispitivalo čudne manifestacije placebo efekta, došlo je do još jednog neobičnog rezultata. Ispostavilo se da ovaj efekat ima moć da smanji neuronske markere emocionalnog stresa, čak i kada je ispitanicima unaprijed rečeno da ne uzimaju aktivan lijek.

Naučnici: Koronu, poput HIV-a, može suzbiti samo koktel lijekova

Grupa hrvatskih i njemačkih naučnika priredila je za objavu studiju u kojoj se donose nove spoznaje o virusu korona i da SARS-CoV-2 - virus može vrlo brzo mutirati pa bi ga trebalo napasti s nekoliko lijekova istovremeno, piše u petak Večernji list.

Bečki univerzitet stavlja kovid-19 antigene besplatno na raspolaganje

Nova baza podataka Univerziteta prirodnih resursa i bionauka (BOKU) omogućiće svim naučnicima da brzo i lako koriste antigene visokog stepena čistoće za sopstvena istraživanja u vezi sa kovidom-19.

Slovenci među najzadovoljnijim međuljudskim odnosima u EU

LJUBLJANA - Građani Slovenije su među najzadovoljnijim u Evropskoj uniji, u pogledu međuljudskih odnosa, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Evrostata.

Najčitanije