Istraživanje

Đokić: Ima zainteresovanih za geološka istraživanja u Srpskoj

PRIJEDOR - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ima saznanja, kako je rekao, da ima zainteresovanih za geološka istraživanja, posebno u istočnom dijelu Republike Srpske, gdje su, prema ranijim istraživanjima, markirana ležišta, potencijalni geološki znakovi da postoje određene metalične sirovine.

Željko Stević među dva odsto najboljih svjetskih istraživača

DOBOJ - Na ažuriranoj rang-listi najboljih svjetskih naučnika za 2020. godinu Univerziteta Stanford među dva odsto najboljih nalazi se i tridesettrogodišnji Željko Stević, docent na Saobraćajnom fakultetu u Doboju Univerziteta Istočno Sarajevo.

Istraživanje: Na Balkanu više nasilja nego u zapadnoj Evropi

Stogodišnji stereotip o Balkanu kao prostoru sveprisutnog nasilja, srušila je netom objavljena knjiga koja pokazuje da je nasilje na Balkanu malo izraženije nego u sjevernoj, zapadnoj i središnjoj Evropi, ali i manje prisutno nego u zemljama istočne Evrope, Americi ili Africi.

Jedna država regije među zemljama s najvećim brojem naoružanih civila

ŽENEVA - Međunarodna nevladina organizacija Globalna inicijativa, objavila je izveštaj Globalni indeks za 2020. godinu nastao nakon dvogodišnje studije o organizovanom kriminalu u sve 193 članice UN s ciljem da se dorinese istinski globalnom odgovoru na sveprisutnu prijetnju transnacionalnog organizovanog kriminala.

Istraživanje: Virus korona skratio životni vijek ljudi

Dužina životne dobi skraćena je pojavom virusa korona za više od šest mjeseci u poređenju sa 2019. godinom, i to u 22 od 29 zemalja analiziranih u studiji koja je obuhvatila Evropu i Ameriku.

Istraživanje: Gdje je najskuplji, a gdje najjeftiniji život

Njemačka Kancelarija za statistiku (Destatis) objavila je istraživanje u kojem upoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine, koje pokazuju da je u Evropi najskuplji život u Švicarskoj, dok je najjeftiniji u Turskoj.

Istraživanje: Kako zagađenje vazduha utiče na mentalno zdravlje

Izloženost zagađenju vazduha povezana je s težinom mentalnih bolesti, pokazalo najopsežnije istraživanje ove vrste.

Istraživanje pokazalo kakve grudi muškarci najviše vole

Rezultati istraživanja su pokazali da žene s malim grudima nemaju razloga za brigu, veličina definitivno nije prioritet kod momaka.

Istraživanje: I jedna doza znatno smanjuje mogućnost prenošenja virusa

LONDON - Samo jedna doza Pfizerove ili AstraZenecine vakcine može da smanji prenošenje virusa korona za gotovo 50 odsto u istom domaćinstvu, gdje je rizik od zaraze vrlo visok, pokazuje istraživanje engleske Agencije za javno zdravstvo.

Još jedna država stigla do Marsa

Kina je saopštila da je njen vasionski brod Tian-ven-1 danas ušao u orbitu Marsa odakle će, tokom narednih mjeseci odrediti mjesto za spuštanje svog istraživačkog rovera.

Najčitanije