Istraživanje

Rekord u BiH: Grad Mostar kupuje auto od 125.000 KM

BANJALUKA - Grad Mostar krajem oktobra raspisao je tender za nabavku vozila vrijednog 125.000 KM bez PDV-a, i ukoliko se ova javna nabavka realizuje to će biti rekord u posljednje tri godine u BiH kada su u pitanju javne nabavke u BiH koje se odnose na nabavku vozila.

Bogataš finansira istraživanje radi pobijanja Darvinove teorije

Norveški brodovlasnik i jedan od najbogatijih Norvežana Ejnar Johan Rasmusen uložio je 1,6 miliona dolara u Fondaciju "Biokosmos" koja namjerava da negira Darvinovu teoriju evolucije, promovišući pseudonaučnu teoriju inteligentnog dizajna.

"Jezik nam je ipak brži od pameti"

​Nova studija urađena na 17 različitih jezika pokazuje da ma koliko brzo ili sporo zvučali jezici, uvijek se prenosi jedinstvena količina informacija.

Hrvati više vjeruju EU nego vlastitoj Vladi i parlamentu

ZAGREB - Povjerenje u Vladu i Sabor ima samo 13 odsto hrvatskih građana, što je najniži rezultat među svih 28 članica EU, pokazalo je najnovije istraživanje Evropskog parlamenta koje je sproveo Evrobarometar.

Napravite prva četiri koraka ka kvalitetnom istraživanju tržišta

​Istraživanja pokazuju da su današnji korisnici mnogo više okrenuti modernim medjima i internetu za svoja privatna istraživanja određenih proizvoda.

Studenti neće u EU

BANJALUKA - I pored toga što je strateški cilj Bosne i Hercegovine članstvo u Evropskoj uniji i što je manje-više u programu sve ijedne značajnije političke partije u BiH put ka EU, čak 65 odsto ispitanih studenata dva javna univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu nije za integracije BiH u Evropsku uniju.

Polovina studenata ne vjeruje institucijama RS

BANJALUKA - Integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju protive se dvije trećine studenata javnih univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, dok njih više od polovine ne vjeruje nijednoj instituciji u Republici Srpskoj.

Polovina Srba slovenskog porijekla, a svaki deseti – German

Rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac kaže da 50 odsto Srba ima slovensko porijeklo, dok je u drugoj polovini najviše onih s genima starosjedelaca Balkana. Dodaje da su se u genetski kod Srba "upisali" i Germani, ali i narodi sa Kavkaza i Bliskog istoka.

Eksperiment potvrdio: Život u svemiru je moguć

Život na Marsu, pa čak i u Svemiru je moguć. O tome svjedoče rezultati eksperimenta sprovedenog na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS). Međutim, u takvim ekstremnim uslovima mogu da prežive samo najjače bakterije, a složeniji oblici života nemaju baš dobre perspektive u tom smislu.

Implantirao ljudske gene u mozak majmuna, tvrdi da su postali pametniji

Kineski istraživač, koji je poboljšao kognitivnu funkciju kod majmuna, tako što je u njihov mozak implantirao ljudske gene, branio je svoj eksperiment, koji je podijelio naučnu zajednicu.

Najčitanije