Istraživanje svemira

Još jedna država stigla do Marsa

Kina je saopštila da je njen vasionski brod Tian-ven-1 danas ušao u orbitu Marsa odakle će, tokom narednih mjeseci odrediti mjesto za spuštanje svog istraživačkog rovera.

Kineska sonda poslala prve snimke sa Marsa

Kineska sonda Tjanven-1 je poslala prvu sliku sa Marsa, saopštila je danas Kineska svemirska agencija (CNSA).

Može li čovjek bezbjedno izaći iz crne rupe?

Dvojica fizičara predložila su listu uslova neophodnih da bi čovjek ušao u crnu rupu, ali istovremeno su i upozorila da bi to bio najusamljeniji put u jednom smjeru koji bi bio izveden u istoriji čovječanstva.

Pronađena planeta za koju se mislilo da ne postoji

Otkrivanje planete za koju su naučnici vjerovali da ne može da postoji moglo bi da dovede do promjene uvriježenih mišljenja o tome kako nastaju novi svjetovi, prije svega kako se formiraju i razvijaju gasoviti džinovi, to jest planete Jupiterovog tipa.

Ruski pronalazak omogućava manuleni rad na Mjesecu

MOSKVA - Ruska raketno-kosmička korporacija Energija dobila je patent za poseban uređaj koji može da koristi kosmonautima za manulene operacije na površini drugih planeta i u opasnim gasnim i tečnim okruženjima, potvrdio je danas ruski Institut za industrijsko vlasništvo i inovacije (IPSIN).

Kineski modul sa uzorcima mjesečevog tla uspješno se vratio kući

PEKING - Kineski modul Čang''e-5, koji je išao na Mjesec da pokupi uzorke tla, spustio se danas u sjeverni dio kineske provincije Unutrašnja Mongolija, saopštila je agencija Singhua, a prenio Rojters.

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji.

Kineski svemirski brod sa uzorcima u Mjesečevoj orbiti

PEKING - Kineski svemirski brod kruži danas oko Mjeseca tokom priprema za povratak kući sa uzorcima uzetim sa površine Zemljinog satelita, što je prva takva misija poslije 45 godina.

Bezos objavio snimak rada motora koji će "odvesti prvu ženu na Mjesec"

Džef Bezos, koji je osnivač i predsjednik "Amazona", objavio je na Instagramu video-snimak ispitivanja motora koji će, kako je istakao, "odvesti prvu ženu na površinu Mjeseca".

Naučnici zabrinuti - umesto da se hladi, svemir se zagrijava

Naučnici su smatrali da će svemir, kako se širi, vremenom biti sve hladniji. Međutim, izgleda da su se prevarili. Stručnjaci sa Univerziteta Ohajo, tako, primetili su da određeni dijelovi svemira, zapravo, postaju sve topliji kako vrijeme odmiče.

Naučnici vjeruju da su Mars davno pogodile katastrofalne poplave

Prethodne fotografije velikih kanala na Marsu i ogromnih valovitih formacija na površini nagovještavale su da je u prošlosti bilo katastrofalnih poplava, a sada su naučnici iskoristili podatke koje je prikupio rover "Kjurioziti" na Crvenoj planeti da dokažu postojanje megapoplava u krateru Gale prije 4 milijarde godina.

Jezero sprema proslavu kada NASA rover sleti na Mars

JEZERO - Rover "Persevirans", koji je NASA 30. jula lansirala na krater Jezero na Marsu, koji je dobio ime po opštini Jezero u RS i BiH, nedavno je prešao pola puta do svog krajnjeg odredišta.

Kvar ogromnog teleskopa onemogućio potragu za vanzemaljcima

Jedan od najmoćnijih radio-teleskopa na svijetu pretrpeo je oštećenje, drugo za četiri mjeseca. Astronomska zajednica je zbog toga veoma zabrinuta.

Kina započinje eksploataciju rude iz svemira, šalje robote rudare

Kina je najavila da će u svemir slati robote za rudarenje na asteroidima. Oridžin spejs će lansirati raketu "Long marč", kojom upravlja Kineska nacionalna svemirska uprava, u kojoj će biti prvi robot za rudarenje. Cilj misije je da se podstaknu privatne kompanije da započnu eksploataciju svemirskih resursa.

Kina prvi put lansirala rover na Mars

PEKING - Kina je jutros počela svoju prvu misiju sa roverom koji je poslala na Mars da istraži geologiju te planete.

Najčitanije