Ivo Andrić

Otvorena kuća Ive Andrića u Herceg Novom

Kuća nobelovca Ive Andrića u Herceg Novom otvorena je, nakon rekonstrukcije, umjetničkim programom "Andrić u Novom".

Godišnjica smrti: Andrić, hroničar vremena čije riječi ne blijede

Pomisao na smrt izaziva, već sama po sebi, kod čoveka strah. A kod književnika i svakog "javnog radnika" dolazi uz to još i odvratnost od glupih i neiskrenih nekrologa koji nas čekaju, zapisao je u bolničkoj bilježnici Ivo Andrić, velikan pisane riječi, doktor nauka i diplomata, dok je dane provodio na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, gdje je 13. marta 1975. godine i preminuo.

Peteru Handkeu "Velika nagrada Ivo Andrić" za najbolju knjigu

BEOGRAD - Književna "Velika nagrada Ivo Andrić" Andrićevog instituta u Višegradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine dodijeljena je austrijskom nobelovcu Peteru Handkeu za roman "Drugi Mač, Majska povest" u izdanju "Lagune" u Beogradu.

Drugi slučaj virusa korona u banjalučkoj osnovnoj školi

BANJALUKA - Aleksandar Stojanović, pomoćnik direktora OŠ "Ivo Andrić", rekao je za "Nezavisne" da je Kovid-19 potvrđen kod učenice petog razreda.

Čitajmo zajedno: Ivo Andrić djelima podigao književnu građevinu

BANJALUKA - Ivo Andrić je uvijek više od svega onoga što o njemu saznamo. A znamo da je bio dio svijeta u kojem je živio, ali ne i od tog svijeta, da je pripadao svima, ali i nikome.

Kako je Andrić opisao veliku zarazu u romanu "Na Drini Ćuprija"

Evo šta je naš veliki pisac Ivo Andrić napisao u romanu "Na Drini ćuprija”. Sve se mijenja, samo ljudi ostaju isti, u mirnodopskim vremenima ili u doba krize i velikih zaraza. Andrić piše:

U Višegradu obilježena godišnjica smrti Ive Andrića

VIŠEGRAD - Profesori Srednjoškolskog centra "Ivo Andrić" iz Višegrada položili su cvijeće na spomenike nobelovcu Ivi Andriću kod višegradske ćuprije i u Andrićgradu, povodom 45 godina od smrti velikog pisca.

Godišnjica smrti našeg nobelovca Ive Andrića

Srpski pisac i nobelovac Ivo Andrić umro je na današnji dan, prije 45 godina, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Kusturica: Nagrade za knjige koje vrijede, a koje se i čitaju

ANDRIĆGRAD - Poznata izreka glasi: "Narod koji ne poznaje prošlost ne zaslužuje da zna svoju budućnost." Može li se onda reći da se Ivo Andrić, baveći se brižljivo i pasionirano prošlošću svoje zemlje, na taj način brinuo o njenoj budućnosti? Čini se da može, rekla je juče ruska književnica Jahina Guzelj.

Ovogodišnji laureati Dragoslav Mihailović i Jahina Guzelj

BEOGRAD - Dragoslav Mihailović i Jahina Guzelj ovogodišnji su dobitnici književne "Velike nagrade Ivo Andrić" Andrićevog instituta u Andrićgradu.

Najčitanije