Izbjeglice

Najniži broj u istoriji, Bajden ograničio prijem izbjeglica

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džo Bajden potpisao je uredbu kojom se ograničava prijem izbjeglica ove godine na istorijski najniži broj od 15.000, koji je postavio njegov prethodnik Donald Tramp, odlažući plan da se taj broj podigne na 62.500, što je izazvalo gnjev advokata izbjeglica i nekih demokratskih zakonodavaca.

Na Balkanu manje migranata za 47 odsto

BANJALUKA, VARŠAVA - U Agenciji za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) kažu da trenutna situacija na zapadnom Balkanu nije zabrinjavajuća u vezi sa migrantima.

Merkel kritikovala Kurca zbog kampa Moria

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel, na internoj sednici vlade, kritikovala je pre svega ponašanje austrijskog kancelara Sebastijana Kurca u vezi izbjegličkog kampa Moria.

Politiku otvorenih granica Kurc nazvao fatalnom greškom Evrope

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc nazvao je greškom odluku njemačke kancelarke Angele Merkel da prije pet godina otvori granice za izbjeglice.

Mediji: Policija iz USK izmješta migrante prema RS

BIHAĆ - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sannskog kantona od ranih jutarnjih sati sprovode akciju dislokacije migranata javljaju tamošnji mediji.

Dodik: Republika Srpska će pomoći migrantima da što prije prođu

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom eskalacije problema sa migrantima na međuentitetskoj liniji, da će Republika Srpska nastaviti dosadašnju politiku time što će pomoći migrantima da što prije prođu kroz njenu teritoriju i nastave tamo gdje oni žele - u Unsko-sanski kanton i EU.

Migranti nakratko blokirali saobraćaj kod entitetske linije

NOVI GRAD - Migranti su danas kratko blokirali saobraćaj na magistralnom putu Novi Grad-Bosanska Otoka u blizini entitetske linije, na teritoriji Federacije BiH (FBiH).

Migranti zaobilaze policiju i stižu do Bihaća i Kladuše

BIHAĆ - I pored toga što je Operativna grupa za migrantsku krizu USK prije nekoliko dana donijela mjere zabrane dolaska i kretanja migranata na području Unsko-sanskog kantona, veliki broj njih ipak uspijeva doći do Bihaća i Velike Kladuše.

Građani Velike Kladuše ponovo na ulicama: Ne želimo živjeti u strahu

VELIKA KLADUŠA - Mještani Purića na području Velike Kladuše organizovali su i u petak mirne proteste. Poručili su da ne žele živjeti u strahu, kako žive već tri godine migrantske krize.

Od danas zabrana ulaska i prevoza migranata na teritoriji USK

BIHAĆ - Operativna grupa za migrantsku krizu USK zasjedala je danas povodom posljednjih dešavanja u Velikoj Kladuši i Bihaću te donijela naredbu o dosljednoj primjeni ranije odluke o zabrani dolaska i prevoza migranata na područje Unsko-sanskog kantona.

Najčitanije