Izbjeglice

UN: Više od 3,8 miliona Ukrajinaca stiglo u susjedne zemlje

Više od 3,8 miliona izbjeglica iz Ukrajine stiglo je u susjedne zemlje, saopštila je danas kancelarija Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

Britanija daje 420 evra svakome ko primi ukrajinske izbjeglice

LONDON - Svaki Britanac koji ponudi krov nad glavom ukrajinskim izbjeglicama dobiće mjesečno od države 350 funti (420 evra), što je način na koji vlada želi da se zahvali građanima za taj gest.

Džonson o ukrajinskim izbjeglicama: Darežljivi smo, ali nema ulaska bez provjere

LONDON - Premijer Velike Britanije Boris Džonson odbacio je mogućnost da London olakša vizni režim ukrajinskim izbjeglicama, rekavši da je Britanija darežljiva zemlja, ali da mora da provjerava ko sve ulazi.

Plenković: Hrvatska primila 2.000 ukrajinskih izbjeglica

ZAGREB - Hrvatska je već primila više od 2.000 ukrajinskih izbjeglica i ne namjerava tu stati u pružanju pomoći, izjavio je danas u Dubaiju premijer Andrej Plenković.

UN: Iz Ukrajine izbjeglo više od 1,36 miliona ljudi

ŽENEVA - Ujedinjene nacije (UN) saopštile su kako je zbog rata iz Ukrajine u susjedne zemlje izbjeglo više od 1,36 miliona ljudi.

U Hrvatsku stiglo više od 1.500 izbjeglica iz Ukrajine

ZAGREB - U Hrvatsku je do jutros stiglo više od 1.500 izbjeglica iz Ukrajine, potvrdio je hrvatski Crveni krist. Za smještaj ukrajinskih izbjeglica sada se koristi hostel "Rakitje", pošto je motel "Plitvice" u Zagrebu već popunjen.

Poljska se sprema za mogući priliv izbjeglica iz Ukrajine

VARŠAVA - Poljska će se pripremiti za mogući priliv izbjeglica iz Ukrajine u slučaju ruske invazije, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Oko 2.000 izbjeglica ostalo na bjelorusko-poljskoj granici

MINSK - Bjeloruski pogranični komitet saopštio je danas da se oko 2.000 izbjeglica nalazi kod bjelorusko-poljske granice od kojih je nekima obezbjeđen smještaj prethodne noći.

Četiri velike krize u eri Angele Merkel

Poslije šesnaest godina kancelarka Merkel uskoro ide u političku penziju. Njene mandate su obilježile krize kroz koje je morala da kormilari. DW je analizirao zapisnike svih sjednica Bundestaga i utvrdio koje su krize najveće.

Krijumčari migranata bježali od policije i sletjeli, jedno poginulo

ZAGREB - Jedna osoba je poginula, a više ih je povrijeđeno kada su krijumčari migranata, bježeći od policije, sletjeli s puta u šumu kod Velike Gorice.

Najniži broj u istoriji, Bajden ograničio prijem izbjeglica

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džo Bajden potpisao je uredbu kojom se ograničava prijem izbjeglica ove godine na istorijski najniži broj od 15.000, koji je postavio njegov prethodnik Donald Tramp, odlažući plan da se taj broj podigne na 62.500, što je izazvalo gnjev advokata izbjeglica i nekih demokratskih zakonodavaca.

Na Balkanu manje migranata za 47 odsto

BANJALUKA, VARŠAVA - U Agenciji za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) kažu da trenutna situacija na zapadnom Balkanu nije zabrinjavajuća u vezi sa migrantima.

Merkel kritikovala Kurca zbog kampa Moria

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel, na internoj sednici vlade, kritikovala je pre svega ponašanje austrijskog kancelara Sebastijana Kurca u vezi izbjegličkog kampa Moria.

Politiku otvorenih granica Kurc nazvao fatalnom greškom Evrope

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc nazvao je greškom odluku njemačke kancelarke Angele Merkel da prije pet godina otvori granice za izbjeglice.

Mediji: Policija iz USK izmješta migrante prema RS

BIHAĆ - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sannskog kantona od ranih jutarnjih sati sprovode akciju dislokacije migranata javljaju tamošnji mediji.

Najčitanije