Izbori

Analiza: Šta se može očekivati od kampanje za opšte izbore u BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Manje od mjesec dana je ostalo do početka predizborne kampanje u BiH. U praksi to znači samo jedno: desetine političkih subjekata kreću u trku za glasove i političke poene, koji će ih ili vinuti na javnu scenu ili ostaviti da u naredne četiri godine smisle bolji način kako doći do što boljeg mjesta u republičkim ili državnim jaslama.

DNS zbog Nešića kažnjen s 3.500 maraka

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH kaznila je danas četiri politička subjekta zbog plaćenog političkog oglašavanja, koje je, prema Izbornom zakonu BiH, zabranjeno prije početka izborne kampanje.

Da li bi podizanje cenzusa uozbiljilo izborni proces?

SARAJEVO - Jedna od korisnih izmjena u izbornom zakonodavstvu bilo bi podizanje izbornog praga na sedam odsto u dva izborna ciklusa, nakon čega bi se cenzus automatski snizio na pet odsto i ostao na tom nivou. Na ovaj način bi se riješilo zarobljavanje institucija od tzv. DJL stranaka (društvo jednog lica) koje za "ruku" dobijaju javne kompanije, institucije i ministarstva na upravljanje.

Četvrti parlamentarni izbori u Bugarskoj u posljednje dvije god

SOFIJA - Nakon kolapsa koalicione vlade reformskog premijera Kirila Petkova u junu, bugarski predsjednik Rumen Radev odredio je ponedjeljak, 2. oktobar, kao datum održavanja četvrtih parlamentarnih izbora za manje od dvije godine.

Nedeljko Čubrilović nosilac liste DEMOS-a u izbornoj jedinici tri

BANJALUKA - Nosilac liste DEMOS-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici tri je predsjednik stranke Nedeljko Čubrilović, koji je i predsjednik parlamenta Srpske u dva mandata, saopšteno je iz DEMOS-a.

Borba za glasove ne zna za godišnji odmor

BANJALUKA, SARAJEVO - Ni u predstojeća dva mjeseca u BiH neće nedostajati oštre političke retorike, jer borba za glasove ne zna za godišnji odmor, čija sezona je već počela.

CIK: Izborna kampanja počinje 2. septembra

SARAJEVO - Izborna kampanja za opšte izbore u Bosni i Hercegovini počinje 2. septembra i traje do početka izborne tišine, do 1. oktobra, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Gustavo Petro prvi ljevičarski predsjednik Kolumbije

BOGOTA - Ljevičar Gustavo Petro, bivši gradonačelnik Bogote i nekadašnji gerilski borac pobijedio je na predsjedničkim izborima u Kolumbiji.

Mediji: Bez apsolutne većine Makron suočen s teškoćama

PARIZ - Koalicija Zajedno predsjednika Francuske Emanuela Makrona osvojila je 245 poslaničkih mandata u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj i taj skor je daleko slabiji od očekivanog osvajanja apsolutne većine, kao na prethodnim izborima 2017. godine.

Makron bez većine u parlamentu

Prema rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, na osnovu 97 odsto obrađenog glasačkog materijala, koalicija Zajedno predsjednika države Emanuela Makrona vodi sa 38,31 procenata osvojenih glasova ili 226 mandata u skupštini. Ljevičarska koalicija "Nupes" Žan-Lik Melanšona dobila je 119 mjesta, a "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen 89 mandata.

Izlazne ankete: Makron ostaje bez apsolutne većine?

PARIZ, - Francuski predsjednik Emanuel Makron na putu je da izgubi apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, pokazuju prve projekcije izlaznih anketa nakon zatvaranja birališta na drugom krugu parlamentarnih izbora.

Kolumbijci biraju novog predsjednika, u trci bivši gerilac i biznismen

Stanovnici Kolumbije danas izlaze na birališta da bi izabrali novog predsjednika države.

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj: Na izlaznost utiču i vremenski uslovi

U Francuskoj su jutros u osam časova otvorena biračka mjesta na parlamentarnim izborima u drugom krugu parlamentarnih izbora.

Počeo drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

PARIZ - U Francuskoj je jutros u 8.00 časova počelo glasanje u drugom krugu parlamentarnih izbora, na koje dvije najjače političke grupacije, koalicija okupljena oko predsjednika Emanuela Makrona i ljevičarski savez Žan-Lika Melanšona, ulaze sa gotovo istim brojem glasova osvojenih u prvom krugu.

DW: Nema jasnog pobjednika na izborima u Francuskoj

Nakon prvoga kruga parlamentarnih izbora čini da bi francuski predsjednik Emanuel Makron mogao da izgubi apsolutnu većinu. Novi glavni suparnik mu je koalicija političke levice NUPES pod vođstvom Žan-Lika Melanšona.

Najčitanije