Izbori

Ko će biti na čelu njemačke prijestonice?

Pored izbora za Bundestag u Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji i u Berlinu u nedjelju se održavaju i pokrajinski izbori, u prijestonici i referendum. SPD je favorit na sjeveroistoku, u glavnom gradu je situacija manje izvijesna.

"Za godinu dana imaćemo vlast"

BANJALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će ova stranka na narednim izborima, koji su za godinu dana, dobiti 35 do 38 odsto glasova, te će sa koalicionim partnerima imati mogućnost da formira vlast.

Jedinstvenoj Rusiji najviše mandata

MOSKVA - Stranka Jedinstvena Rusija dobila je 324 mandata u novom sazivu Državne Dume, saopštila je danas šef Centralne izborne komisije Ela Pamfilova i potvrdila da je ukupno osam stranaka i pet samostalnih kandidata ušlo u parlament.

Koga bi EU za njemačkog kancelara?

BERLIN - Možda nema zvaničnih izjava aktuelnih premijera zemalja Evropske unije, ali zato ima mnogo najrazličitijih spekulacija analitičara, upućenih i dobro obavještenih o tome ko bi bio dobar kancelar za ovu ili onu zemlju: sadašnji vicekancelar Angele Merkel i ministar finansija Olaf Šolc (SPD), favorit Merkelove Armin Lašet (CDU) ili kandidatkinja Zelenih Analena Berbok, inače prilično "anti-Merkel" orijentisana, ali koja, čini se više nema šanse.

Fantomske stranke ugrožavaju integritet izbora

BANJALUKA, SARAJEVO - Ukoliko nadležna tužilaštva i sudovi ne pojačaju napore na procesuiranju predmeta izbornih prevara, postoji opasnost da i na narednim opštim izborima, koji su predviđeni za oktobar naredne godine, dođe do pokušaja izbornih manipulacija.

"Pravilo Pineberga" određuje novog njemačkog kancelara

BERLIN - Stranka čiji direktni kandidat pobijedi u okrugu Pineberg, sjeverno od Hamburga, postavlja i kancelara Njemačke, "pravilo" je koje važi od parlamentarnih izbora 1953. godine, a moglo bi da se pokaže i na predstojećim izborima, na kojima se odlučuje da li će Socijaldemokratska partija (SPD) i Olaf Šolc, kako pokazuju istraživanja, ili CDU/CSU i Armin Lašet predvoditi novu vladu.

Da li izbori u Njemačkoj odlučuju o sudbini EU?

Savezni parlamentarni izbori u Njemačkoj održavaju se 26. septembra. Britanski istoričar Timoti Garton Eš komentarisao je izbore u Njemačkoj.

Zaharova: Amerika nije uspjela da diskredituje ruski izborni sistem

MOSKVA - SAD nisu uspjele da diskredituju ruski izborni sistem i pored svih kibernetičkih napada i uplitanje u glasanje, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Putin se obratio Rusima: Hvala

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin zahvalio je danas Rusima na povjerenju nakon što je vladajuća stranka Jedinstvena Rusija koja ga podržava dobila parlamentarnu većinu na izborima.

Hakerski napad zabilježen na sistem za onlajn glasanje u Rusiji

MOSKVA - U Rusiji danas počinju trodnevni parlamentarni i regionalni izbori.

Najčitanije