Izbori BiH

Uloga novinara u izbornom procesu - ne smiju navijati, a moraju izvagati

BANJALUKA, SARAJEVO - Tokom predizbornih kampanja te na sam dan izbora posebno je bitna uloga medija, a novinari pri izvještavanju ne smiju navijati te svaku informaciju zajedno sa svojim urednicima treba da izvažu.

Promjene na izborima odraziće se i na Mostar

SARAJEVO - Političke promjene koje su se desile na lokalnim izborima u BiH i poraz vladajućih stranaka, posebno u Federaciji BiH, mogli bi da se odraze i na izbore u Mostaru, koji su, nakon 12 godina, zakazani za 20. decembar, smatraju politički analitičari i neki političari.

Zanimljivosti izbora u BiH: U fotelju odbornika i sa sedam glasova

SARAJEVO, BANJALUKA - I ove lokalne izbore, kao i svake prethodne, u Bosni i Hercegovini obilježilo je nekoliko zanimljivih situacija, kao što je, recimo, u opštini Kupres u Republici Srpskoj, gdje je kandidat SNSD-a Gojko Šerbez od svog protivkandidata za načelnika ove opštine Momčila Marića imao samo jedan glas više, međutim o načelniku ove opštine, po svemu sudeći, odlučiće četiri glasa koja treba da stignu iz inostranstva.

CIK objavio nove preliminarne rezultate

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je večeras da je od 3.196.511 birača, koji su glasali na proteklim lokalnim izborima u BiH, obradila 96,22 odsto glasačkih listića.

Kako će glasati birači koji su u izolaciji?

BANJALUKA - Kako će glasati građani koji su, zbog virusa korona, u izolaciji? Na papiru, vrlo jednostavno – putem za to predviđenih mobilnih timova.

Analitičari za "Nezavisne": Visoka politika zasjenila lokalne teme

BANJALUKA, SARAJEVO - U predizbornoj kampanji za lokalne izbore, koja je na izmaku, najmanje se pričalo o lokalnim temama, a nije se mnogo ni obećavalo kada je riječ o rješavanju gorućih problema poput, recimo, otvaranja novih radnih mjesta, ocjenjuju analitičari.

Cvijanović: Mnogo nejasnoća o glasanju, CIK se ograđuje i prebacuje teret

PRIJEDOR - Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je danas u Prijedoru da ima mnogo nejasnoća kada je riječ o glasanju na predstojećim izborima, te da od Centralne izborne komisije (CIK) BiH očekuje da obezbijedi uslove za održavanje adekvatnog i normalnog izbornog procesa.

Slaviša Vlačić: Godinama ne pobjeđuju birači već brojači

Slaviša Vlačić, kandidat SDS-a za gradonačelnika Zvornika, rekao je da će, ukoliko pobijedi, ovu lokalnu zajednicu razvijati u tri pravca - i to da ostane grad industrije s posebnim obilježjima, zatim grad turizma, kojem treba dati značaj s obzirom na to da nikakvi kapaciteti koji je trebalo da budu aktivirani nisu pomjereni s mrtve tačke, te grad poljoprivrede s prednostima koje nosi područje na kojem se nalazi.

Predstavljen priručnik "Izbori: velika šansa i još veća zamka"

Nema demokratije bez slobodnih medija, a njihova uloga u informisanju građana ključna je za donošenje kvalitene odluke za koga glasati, poruke su učesnika diskusije o medijskom izvještavanju o izborima koja je uslijedila u sklopu online promocije priručnika za novinare "Izbori: Velika šansa i još veća zamka" autora Nenada Pejića a u izdanju Mediacentra Sarajevo.

CIK BiH ponovo u problemu zbog glasanja iz inostranstva

SARAJEVO - Zbog potpune blokade poštanskog saobraćaja iz Finske i Mađarske građani BiH koji su registrovani za glasanje putem pošte, po svemu sudeći, svoj koverat, odnosno svoj glas prvo će slati u Diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH, a ne na adresu Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kako je to do sada bio slučaj.

Najčitanije