Izborni zakon

Šolaja: Problemi u vezi sa Izbornim zakonom nalaze se u FBiH

BANJALUKA - Problemi u vezi sa Izbornom zakonom BiH nalaze se u Federaciji BiH u kojoj do danas nisu implementirani rezultati izbora iz 2018. godine, a drugi izborni ciklus je već na pragu, izjavila je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja.

Čović: Moguće usvajanje dokumenta o izbornoj reformi prilikom dolaska Mišela

MOSTAR - Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović najavio je mogućnost usvajanja dokument o izbornoj reformi prilikom dolaska predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela u Sarajevo, a vodeće zvaničnike u Hrvatskoj pozvao je da vode zajedničku spoljnu politiku, jer bi to doprinijelo popravljanju položaja Hrvata u BiH.

Komšić o Plenkovićevoj najavi za BiH: Što je babi milo to joj se i snilo

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, na sarajevskom Business Forumu komentarisao je najavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će biti održana nova runda pregovora o izbornom zakonu. Kazao je kako su temelji izborne reforme od početka pogrešno postavljeni.

Čović: Novi razgovori o Izbornom zakonu u narednih 10 dana

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović najavio je da bi se u narednih 10 dana trebali održati sastanci kako bi se još jednom pokušalo doći do promjene elemenata Izbornog zakona "kako bi izbori imali svoj smisao i pravu demokratičnost".

Milanović: Komšić mi je bio jaran dok nisam vidio da je lopov

VUKOVAR - Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas prilikom posjete Vukovaru da će na samitu NATO-a staviti veto na ulazak Finske u alijansu dok ne budu rješena pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Plenković: Konzistentno radimo na promjeni Izbornog zakona BiH

ZAGREB - Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas da je stav hrvatske vlade da se Izborni zakon BiH mora promijeniti i da se na tome konzistetno radi.

Milanović ponovo o izbornoj reformi BiH, nije poštedio ni Šmita

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovo je danas u svom maniru govorio o kritikama zbog njegove izjave da Hrvatski sabor treba da blokira ulazak Finske i Švedske u NATO, dok se u BiH ne sprovede izborna reforma, pa je šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlić Radmana nazvao "rumenim seoskim đilkošem", nije poštedio ni premijera Andreja Plenkovića, pa ni Kristijana Šmita.

Oglasile se ambasade Finske i Švedske nakon Milanovićeve izjave

SARAJEVO - Šef misije u Ambasadi Finske zadužen za Hrvatsku i BiH nije htio da komentariše izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o mogućoj blokadi ulaska te zemlje u NATO, dok iz Ambasade Švedske u BiH kažu da je Švedska aktivna zemlja partner NATO-a s kojim ima duboku saradnju i da nastavljaju i dobru saradnju s Hrvatskom na bilateralnom planu i unutar Evropske unije.

Čović: SDA - izvor krize u BiH

SARAJEVO - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je, nakon današnje neuspjele hitne sjednice ovog doma zbog nedolaska četiri delegata SDA, da je riječ o neviđenoj blokadi institucija BiH, ocijenivši da je SDA izvor krize u BiH.

Milanović: Blokirati ulazak Finske u NATO dok se ne promijeni Izborni zakon u BiH

ZAGREB - Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, rekao je da Hrvatski sabor treba da blokira ulazak Finske u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH.

Krah izmjena Izbornog zakona

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva, kao što se očekivalo, doživjela je krah. I onima manje upućenima u ovdašnja zbivanja bilo je i više nego jasno da ta grupa ljudi neće i ne može završiti posao koji im je povjeren, jer u principu oni se ne pitaju ništa i tu su da provode politike koje se dogovaraju na nekom drugom mjestu.

Neslavan kraj rada na izmjenama izbornog zakonodavstva

SARAJEVO - Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva neslavno je završila svoj rad, a s obzirom na to da juče nije bilo kvoruma za njeno održavanje - i samo njeno postojanje više postaje besmisleno.

Plenković: Apelujem na lidere Bošnjaka i Hrvata da obnove savezništvo, kuća se gradi od temelja

MOSTAR - Premijer Hrvatske Andrej Plenković na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru danas je ponovo pozvao na to da se isključivo Hrvatima u Bosni i Hercegovini omogući da biraju svoje političke predstavnike. Poručio je da je riječ o prijateljskom apelu.

Članovi iz HDZ-a neće doći na sjednicu, skup u Briselu pod znakom pitanja

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva u BiH Bariša Čolak rekao je Srni da je bilo najava da bi u Briselu mogao biti održan sastanak o izmjenama Izbornog zakona, ali da još nema jasne informacije hoće li do toga doći i kada.

Lovrinović: Bez dogovora o izmjenama Izbornog zakona, situacija će biti još složenija

SARAJEVO - Ukoliko ne dođe do dogovora o izmjena Izbornog zakona, situacija u BiH biće još složenija, rekao je danas predsjedavajući Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović.

Najčitanije