Izborni zakon BiH

Čović i Grabar-Kitarović: Obezbijediti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas su se u Zagrebu saglasili da izmjene Izbornog zakona moraju obezbijediti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu s presudama Ustavnog suda BiH.

Izmjena Izbornog zakona BiH mora biti plod dogovora

SARAJEVO – Savez za promjene biće protiv oba prijedloga izmjena Izbornog zakona, i onoga koji predstavlja SDA, te prijedloga HDZ-a BiH, kazala je Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu BiH.

Brisel želi da riješi Izborni zakon

SARAJEVO - Dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH je teško postići i krajnji ishod je neizvjestan, bez obzira na to što međunarodna zajednica uz ekspertsku pomoć OHR-a već mjesecima organizira razgovore političkih aktera u BiH kako bi se postigao kompromis u vezi s tim.

Cvijanović: Nametanje Izbornog zakona bio bi krah BiH

ISTOČNO SARAJEVO - Ukoliko bi OHR nametnuo izmjene Izbornog zakona to bi pokazalo krah BiH, izjavila je danas u Istočnom Sarajevu predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Članovi Predsjedništva BiH idu u Brisel, tema razgovara Izborni zakon

SARAJEVO - Članovi Predsjedništva BiH putuju u Brisel gdje će s predsjednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom i predstavnicima Evropske pučke stranke (EPP) razgovarati o Izbornom zakonu, prenosi Klix.ba.

SDP BiH se povlači iz razgovora o izmjenama Izbornog zakona

SARAJEVO - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine odlučila se povući iz daljnjih razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, koje organiziraju Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD-a, uz ekspertsku pomoć OHR-a.

Sjednica Parlamenta BiH: Poslanici više raspravljaju o koalicionim odnosima nego o dnevnom redu

SARAJEVO - U nastavku rasprave u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o Prijedlogu izmjena Izbornog zakona, koji je predložio HNS, više se raspravlja o tome ko je koga pozvao u koaliciju i sa koliko poslanika, nego o samom prijedlogu.

Plenković: BiH potrebna promjena Izbornog zakona

ZAGREB - U razgovoru s novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog savjeta HDZ-a, predsjednik stranke i hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako Hrvatska podupire BiH u njezinim reformskim naporima i evropskom putu.

Čolak: Za Izborni zakon potrebna politička volja

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak rekao je da je ogroman problem što legitimno predstavljanje i osnovni princip da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike još nije prihvatljiv za bošnjačke stranke.

Umjesto zajedničkih, pojedinačni razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH

SARAJEVO - Sastanak predstavnika Delegacije Evropske komisije, Ambasade SAD i Misije OSCE-a u BiH sa članovima političkih partija zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH održan je danas u Sarajevu, ali razgovori nisu bili zajednički, nego pojedinačni.

Reklame

Najčitanije