Jasenovac

Izložba Muzeja RS "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" u Moskvi

BANJALUKA - Multimedijalna izložba "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" Muzeja Republike Srpske otvorena je u online formatu u petak u Izmajlovskom Kremlju u Moskvi. Autor izložbe je viši kustos istoričar Milenko Đorđević, a izložba će biti predstavljena u okviru Međunarodnog projekta "Tragedija. Prevazilaženje. Podvig. 1418 koraka do pobjede".

Izložba Muzeja RS "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" u Moskvi

BANJALUKA - Multimedijalna izložba "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" Muzeja Republike Srpske biće otvorena u Izmajlovskom Kremlju u Moskvi 13. novembra. Autor izložbe je viši kustos istoričar Milenko Đorđević, a izložba će biti predstavljena u okviru međunarodnog projekta "Tragedija. Prevazilaženje. Podvig. 1418 koraka do pobjede".

"Rehabilitacija ustaša u Hrvatskoj": Rozensaft o prekrajanju istorije i legitimisanju zločinaca

Već neko vrijeme svjedoci smo raširenih pokušaja rehabilitacije i legitimisanja ustaša u Hrvatskoj koji se karakterišu kao patriote, a ne kao hladnokrvne ubice i ratni zločinci, istakao je pomoćni izvršni potpredsednik i savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa Menahem Z. Rozensaft u autorskom tekstu objavljenom u britanskom dnevniku "Independent".

Stojnić za "Nezavisne": Jasenovačka građa dostupna svima

BANJALUKA- Jasenovačka građa je od onog trenutka kada je vraćena iz Muzeja holokausta u Vašingtonu gdje je digitalizovana i mikrofilmovana, dostupna istraživačima i posjetiocima najrazličitijh profila sa svih krajeva svijeta, potvrdio je za "Nezavisne" Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske.

Čuvena pjesma "Đurđevdan" nastala u vozu za Jasenovac

Čuvena pjesma “Đurđevdan” nastala je u “vozu smrti”, koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac, svjedoči profesor Žarko Vidović, istoričar umjetnosti iz Sarajeva, koji je bio u zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine

"Oslobađanje logora Jasenovac velika prekretnica u antifašističkoj borbi"

DONJA GRADINA - Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je da je oslobađanje logora Jasenovac velika prekretnica u antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi, a umanjivanje njene vrijednosti znači poricanje istorijske istine.

Čubrilović: Važno čuvati sjećanje i istinu o Jasenovcu

DONJA GRADINA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da su ljudi u sistemu koncentracionog logora Jasenovac pobijeni samo zato što su jedne vjere, što su Srbi i što je neko mislio da takvi ne treba da postoje, te je zbog toga važno obilježavati taj istorijski datum kako se to nikada, nigdje i nikome ne bi dogodilo.

Vučić položio vijenac u Spomen parku u Sremskoj Mitrovici

SREMSKA MITROVICA - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je vijenac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u ovom koncentracionom logoru i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Cvijanović: Jasenovac najskuplje plaćena istorijska lekcija

DONJA GRADINA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Jasenovac, za srpski narod, mjesto najmasovnijeg stradanja tokom Drugog svjetskog rata, simbol genocida i najskuplje plaćena istorijska lekcija.

Dodik: Da li je Sava rijeka kojom teče voda ili srpska krv?

DONJA GRADINA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Donjoj Gradini da je srpski narod bio izložen uništenju koji je ostavio posljedice na njegovu snagu i ekonomiju.

Najčitanije