Jasenovac

Monahinja u Jasenovcu: Vjernici dolaze zbog utjehe i da se poklone mučenicima

JASENOVAC - Sestrinstvo manastira Jasenovac čini osam monahinja koje su većinom iz Srbije, ali ima ih i iz Bosne i Hercegovine, pa i iz Rusije, odakle je monahinja Markela koja je došla u taj manastir 2016. godine.

Cvijanović: Poštovanje žrtvama stradalim u doba kada je vladao mrak

JASENOVAC - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas Spomen-područje Jasenovac, gdje je položila vijenac žrtvama ustaškog koncentracionog logora i poručila da je tu da bi odala poštu brutalno ubijenima u doba kada je vladao mrak.

Cvijanovićeva posjetila manastir Jasenovac

JASENOVAC - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas manastir Jasenovac i razgovarala s Njegovim preosveštenstvom episkopom pakračko-slavonskim Jovanom.

Izložba Muzeja RS "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" u Moskvi

BANJALUKA - Multimedijalna izložba "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" Muzeja Republike Srpske otvorena je u online formatu u petak u Izmajlovskom Kremlju u Moskvi. Autor izložbe je viši kustos istoričar Milenko Đorđević, a izložba će biti predstavljena u okviru Međunarodnog projekta "Tragedija. Prevazilaženje. Podvig. 1418 koraka do pobjede".

Izložba Muzeja RS "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" u Moskvi

BANJALUKA - Multimedijalna izložba "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" Muzeja Republike Srpske biće otvorena u Izmajlovskom Kremlju u Moskvi 13. novembra. Autor izložbe je viši kustos istoričar Milenko Đorđević, a izložba će biti predstavljena u okviru međunarodnog projekta "Tragedija. Prevazilaženje. Podvig. 1418 koraka do pobjede".

"Rehabilitacija ustaša u Hrvatskoj": Rozensaft o prekrajanju istorije i legitimisanju zločinaca

Već neko vrijeme svjedoci smo raširenih pokušaja rehabilitacije i legitimisanja ustaša u Hrvatskoj koji se karakterišu kao patriote, a ne kao hladnokrvne ubice i ratni zločinci, istakao je pomoćni izvršni potpredsednik i savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa Menahem Z. Rozensaft u autorskom tekstu objavljenom u britanskom dnevniku "Independent".

Stojnić za "Nezavisne": Jasenovačka građa dostupna svima

BANJALUKA- Jasenovačka građa je od onog trenutka kada je vraćena iz Muzeja holokausta u Vašingtonu gdje je digitalizovana i mikrofilmovana, dostupna istraživačima i posjetiocima najrazličitijh profila sa svih krajeva svijeta, potvrdio je za "Nezavisne" Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske.

Čuvena pjesma "Đurđevdan" nastala u vozu za Jasenovac

Čuvena pjesma “Đurđevdan” nastala je u “vozu smrti”, koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac, svjedoči profesor Žarko Vidović, istoričar umjetnosti iz Sarajeva, koji je bio u zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine

"Oslobađanje logora Jasenovac velika prekretnica u antifašističkoj borbi"

DONJA GRADINA - Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je da je oslobađanje logora Jasenovac velika prekretnica u antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi, a umanjivanje njene vrijednosti znači poricanje istorijske istine.

Čubrilović: Važno čuvati sjećanje i istinu o Jasenovcu

DONJA GRADINA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da su ljudi u sistemu koncentracionog logora Jasenovac pobijeni samo zato što su jedne vjere, što su Srbi i što je neko mislio da takvi ne treba da postoje, te je zbog toga važno obilježavati taj istorijski datum kako se to nikada, nigdje i nikome ne bi dogodilo.

Najčitanije