Jasenovac

Kako je izgledao incident na granici sa Hrvatskom otkriva pukovnik Milutinović

BEOGRAD - Pukovnik Saša Milutinović, vođa delegacije Vojske Srbije koja je danas vraćena sa hrvatske granice, kaže da je granična policija Hrvatske bila upoznata sa njihovim dolaskom i da je Ministarstvo odbrane Srbije uradilo sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama Hrvatske kada je riječ o ovoj posjeti.

Milina: Vojnici iz Srbije nisu najavili prelazak granice

ZAGREB - Direktor hrvatske policije Nikola Milina izjavio je da vojnici iz Srbije, kojima je danas zabranjen ulazak u Hrvatsku, nisu najavili prelazak granice.

Ministarstvo odbrane Srbije zatražilo izvinjenje od Hrvatske

BEOGRAD - Ministarstvo odbrane izrazilo je danas ogorčenje i zatražilo izvinjenje zbog sramnog postupanja organa Republike Hrvatske koji su zabranili delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da uđu u tu zemlju i prisustvuju obilježavanju Dana jasenovačkih novomučenika.

Grabar Kitarović: Pitala sam se gdje su kosti 83.000 jasenovačkih žrtava

ZAGREB - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je nedavno u Kninu zvanično objavila kandidaturu za još jedan predsjednički mandat, izjavila je u intervjuu "Hrvatskom tjedniku" da joj je žao što su se mnogi građani Hrvatske osjetili povrijeđenim zbog toga što je pozvala predsjednika Srbije da posjeti Zagreb, polovinom februara prošle godine.

Berlinski list: Negiranje Jasenovca usred Njemačke i od poreskih para

BON - Berlinski list "Tagescajtung" istraživao je kako hrvatska katolička zajednica u Njemačkoj učestvuje u relativizaciji ustaških zločina i kako njemačke biskupije Katoličke crkve malo šta čine da to spriječe, navodi "Dojče vele" (DW).

Borenović: Jasenovačke žrtve ne smiju biti zaboravljene

DONJA GRADINA - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas da žrtve užasnog pokolja u Jasenovcu ne smiju biti zaboravljene.

Višković: Izgradnjom memorijalnog kompleksa spasiti žrtve od zaborava

KOZARSKA DUBICA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će institucije Srpske izgradnjom memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini i kroz druge aktivnosti učiniti sve da žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu i Donjoj Gradini budu spašene od zaborava.

Dodik: Zadatak srpskog naroda mora biti očuvanje sjećanja na stradale

​DONJA GRADINA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora počinjen genocid i Holokaust nad više 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja što ne smije biti zaboravljeno i da je zato srpska država sinonim za slobodu srpskog naroda.

Brnabić: Uložićemo veliku energiju da se žrtve ne zaborave

​DONJA GRADINA - Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Donjoj Gradini da će Srbija uložiti velike napore i energiju da njeguje uspomenu na žrtve logora Jasenovac da se ne bi zaboravio zločin u kojem su stradali nedužni ljudi, žene, djeca i straci.

Cvijanović: Jasenovac - simbol genocida i ogromna istorijska rana

​DONJA GRADINA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je Jasenovac, kao mjesto najmasovnijeg stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, simbol genocida i ogromna istorijska rana koja nikada neće do kraja zacijeliti i da je nastao na stranicama mržnje, bolesne, mračne ideologije i konceptu istrebljenja.

Najčitanije