Jezik

U Sloveniji će djeca u školama moći da uče i srpski jezik

Nakon povezivanja brojnih organizacija Srba u Sloveniji u jednu krovnu, a zatim i dogovora vlada Srbije i Slovenije, srpski jezik će od naredne školske godine biti dostupan u osnovnim školama te alpske zemlje kao dodatna aktivnost. Zbog velikog broja djece koja žele da pohađaju časove srpskog, rok za prijavu je produžen do 1. marta, prenosi RTS.

U Banjaluci otvorena prva pametna učionica ruskog jezika

BANJALUKA - U Banjaluci je danas otvorena prva pametna učionica ruskog jezika, projekat koji realizuje organizacija "Ruska humanitarna misija" u saradnji sa Udruženjem građana "Kolibri" i istoimenim privatnim vrtićem.

Hrvat nožem prijetio Srbinu na času njemačkog jezika

BEČ - Hrvat (30) prijetio je nožem tokom kursa njemačkog jezika u Beču Srbinu (20), prenose austrijski mediji.

Putin: Rusofobi objavili rat ruskom jeziku

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin zabrinut je zbog toga što su rusofobi u pojedinim zemljama, kako kaže, objavili rat ruskom jeziku želeći da smanje njegovu zastupljenost u svijetu i istisnu ga na periferiju.

Školama stranih jezika širom BiH fali predavača njemačkog jezika

BANJALUKA - U pojedinim školama stranih jezika širom BiH suočavaju se sa sve većim problemom pronalaska predavača stranih jezika, naročito profesora njemačkog jezika koji su sve potrebniji jer je i sve veći broj kandidata zainteresovanih za izučavanje ovog jezika.

"Jezik nam je ipak brži od pameti"

​Nova studija urađena na 17 različitih jezika pokazuje da ma koliko brzo ili sporo zvučali jezici, uvijek se prenosi jedinstvena količina informacija.

Nastava na srpskom jeziku i u Velikoj Britaniji

BEOGRAD - Nastava na srpskom jeziku, za djecu srpske dijaspore, biće organizovana i u Velikoj Britaniji od naredne školske godine - 1. septembra.

Srbija dobila dokumenta na osmanskom jeziku, šta otkrivaju?

Iz Turske je u Arhiv Srbije stiglo 20.000 digitalnih dokumenata iz osmanskog perioda. Sva dokumenta su na osmanskom jeziku - mješavini arapskog, persijskog i staroturskog jezika.

Radije studiraju kineski nego srpski jezik

ISTOČNO SARAJEVO, BANJALUKA - Dok u RS opada interesovanje za izučavanje maternjeg jezika, sve je više zainteresovanih studenata za izučavanje kineskog jezika, što pokazuje podatak da su ove godine na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu studije kineskog i engleskog jezika i književnosti upisala 33 studenta, a studije srpskog jezika i književnosti svega tri.

Potpisan sporazum: Kina obezbjeđuje nastavnike za kineski jezik

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ambasador Kine u BiH Đi Ping potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika, za pet škola u kojima će se ovaj jezik izučavati fakultativno.

Najčitanije