Jezik

Nastava na srpskom jeziku i u Velikoj Britaniji

BEOGRAD - Nastava na srpskom jeziku, za djecu srpske dijaspore, biće organizovana i u Velikoj Britaniji od naredne školske godine - 1. septembra.

Srbija dobila dokumenta na osmanskom jeziku, šta otkrivaju?

Iz Turske je u Arhiv Srbije stiglo 20.000 digitalnih dokumenata iz osmanskog perioda. Sva dokumenta su na osmanskom jeziku - mješavini arapskog, persijskog i staroturskog jezika.

Radije studiraju kineski nego srpski jezik

ISTOČNO SARAJEVO, BANJALUKA - Dok u RS opada interesovanje za izučavanje maternjeg jezika, sve je više zainteresovanih studenata za izučavanje kineskog jezika, što pokazuje podatak da su ove godine na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu studije kineskog i engleskog jezika i književnosti upisala 33 studenta, a studije srpskog jezika i književnosti svega tri.

Potpisan sporazum: Kina obezbjeđuje nastavnike za kineski jezik

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ambasador Kine u BiH Đi Ping potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika, za pet škola u kojima će se ovaj jezik izučavati fakultativno.

Više od 40 osnovaca završilo kurs kineskog jezika

BANJALUKA - Više od 40 učenika od četvrtog do devetog razreda iz banjalučke Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" danas je uspješno završilo početni nivo kursa kineskog jezika.

Vlada RS odlučila: Kineski jezik stiže u škole

BANJALUKA - U školama u Republici Srpskoj ubuduće će se izučavati kineski jezik, odlučila je danas Vlada Srpske.

Gimnazija planira uvođenje kineskog kao drugog stranog jezika

​BANJALUKA - Kineski jezik u školama RS izučava 355 osnovaca u tri osnovne škole i 60 gimnazijalaca banjalučke Gimnazije, podaci su Ministarstva prosvjete i kulture RS, te na osnovu dobijenih podatka od škola, očigledno je da je zainteresovanost velika za ovaj jezik, koji je dosta različit od našeg.

Zbog saigračice uče znakovni jezik

Jovana Stevanović, mlada reprezentativka BiH i fudbalerka Radnika, postala je simbol empatije zbog koje su njene saigračice odlučile naučiti znakovni jezik.

Učenici u Crkvini počeli učenje kineskog jezika

ŠAMAC - Osnovna škola "Srbija" u Crkvini jedna je od četiri škole u Srpskoj u kojoj je počelo fakultativno izučavanje kineskog jezika.

Hrvatski jezik bogatiji za tri nove riječi

ZAGREB - Hrvatski jezik dobio je tri nove riječi - zapozorje, oznak i bilješkinja, odlučili su jezikoslovci, književnici i naučni saradnici časopisa "Jezik", a tvorcima novih pojmova dodijeljena je nagrada "Dr Ivan Šreter", javio je HRT.

Najčitanije