Johanes Han

Han: Kosovo nije jedini uslov za ulazak Srbije u EU

BEOGRAD - Rješenje u vezi s Kosovom nije jedini uslov na putu Srbije ka EU. Sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja, rekao je evropski komesar Johanes Han.

Mogerini i Han: Provođenje izbora će biti uzeto u obzir za Mišljenje EK o BiH

SARAJEVO - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini i komesar za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han ocijenili su da su građani Bosne i Hercegovine iskoristili demokratsko pravo i na miran način glasali za vlasti koje čeka rad na brojnim izazovima da bi zemlja napredovala na putu ka EU.

Han: Izborni rezultati da ne postanu talac stranačkih interesa

SARAJEVO - Evropska komisija očekuje od domaćih vlasti osiguranje nesmetanog izbornog procesa i brzo formiranje vlasti širom zemlje nakon izbora. Na političkim liderima je da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis za rješavanje pitanja neposrednih izbora u Dom naroda Federacije BiH.

Han o referendumu: Politički lideri da poštuju "ovu odluku"

BRISEL - Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han oglasio se na Twitteru povodom referenduma u Makedoniji, koji je danas održan u toj državi, i poručio da sada očekuje od svih političkih lidera da poštuju "ovu odluku".

Han poručio: Nema pristupanja EU bez slobode medija

SKOPLJE - EU se ne želi miješati u izbornu kampanju pred izbore u BiH, ali pomno prati situaciju nakon napada na novinara u Banjaluci, rekao je Johanes Han, evropski komesar za proširenje, na medijskom forumu u organizaciji Evropske komisije u Skoplju.

Han: EU pomno prati situaciju nakon napada na Vladimira Kovačevića

SKOPLJE - EU pomno prati situaciju u BiH nakon napada na novinara u Banjaluci, rekao je Johanes Han, evropski komesar za proširenje odgovarajući na pitanje o napadu na Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije.

Han: Korekcija granica kao mogući "završni dio slagalice"

BRISEL, SKOPLJE - Komesar EU za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, "teritorijalna razmjena" ili "korekcija granica" nije isključena kao "završni dio slagalice".

Han ne odbacuje ideju o razmjeni teritorija Srbije i Kosova, ali daje rok

BRISEL - Komesar EU za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han izjavio je da bilo kakvo rješenje Beograda i Prištine ne smije ići na štetu stabilnosti zapadnog Balkana.

Han: Pristupni pregovori će ubuduće trajati duže

BEČ - Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han ukazuje da će pristupni pregovori u budućnosti duže trajati nego što je ranije bio slučaj.

Han: Članstvo u EU ne zahtjeva samo vladavinu

Evropski komesar za politiku proširenja Johanes Han rekao je danas na neformalnom sastanku premijera Zapadnog Balkana u Draču da članstvo u EU zahtjeva više od, iako veoma važne, vladavine prava, odnosno i podsticaj rastu, zaposlenosti i prosperitetu.

Najčitanije