Jugoslavija

Da li će ova država biti nova Jugoslavija?

Tokom samo nekoliko mjeseci, Etiopija prolazi dramatičnu transformaciju. Novi premijer, Abi Ahmed, potpisao je mirovni sporazum s Eritrejom nakon godina napetih odnosa.

Kako u regionu danas gledaju na Kraljevinu SHS?

ZAGREB, SARAJEVO - Na današnji dan, prije 100 godina, stvorena je prva država Južnih Slovena - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, a tim povodom mediji u regionu pišu kakav stav danas imaju te zemlje prema ujedinjenju Južnih Slovena u jednu državu.

Kako je nastala čuvena pjesma “Od Vardara pa do Triglava”

Povodom 29. novembra, nekadašnjeg Dana Republike u Jugoslaviji, presnosimo tekst “Jugopapira” o tome kako je nastala čuvena pjesma “Od Vardara pa do Triglava”, koji je napisan 1980. godine.

Dan kada je Mirković uhvatio Jarnija za muškost i postao "heroj"

Na današnji dan, prije tačno 19 godina odigrana je čuvena utakmica između Hrvatske i Jugoslavije u Zagrebu, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje se 2000. godine održalo u Holandiji i Belgiji.

Grabar-Kitarović: U Jugoslaviji niste smjeli reći da ste Hrvat

BEČ - U jeku posjete austrijskog predsjednika Aleksandera van der Belena Hrvatskoj, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u današnjem je intervjuu za austrijski "Kleine Zeitung" odgovarala na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, Svjetskom fudbalskom prvenstvu i odrastanju u komunizmu.

Jugoslavija je na današnji dan ponizila Ameriku na njenom tlu

Na današnji dan 2002. godine košarkaška reprezentacija Jugoslavije pobijedila je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva selekciju Sjedinjenih Američkih Država.

Na području bivše Jugoslavije se još traga za 12.000 osoba

SARAJEVO - Na području bivše Jugoslavije još se traga za 12.000 nestalih lica, od kojih je između 7.000 i 8.000 sa područja BiH, rekla je u Sarajevu predsjednik Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije Semina Alekić.

Kako je raspad Jugoslavije uništio posao od milijardu dolara?

Ponos nekadašnje jugoslovenske vojne industrije tenk M 84 i danas privlači veliku pažnju. Osim zemalja u regiji, koristi ga i Kuvajt koji je prošle godine nabavio 149 tenkova, ali i brojne druge zemlje su htjele upravo taj tenk.

Ko je proizveo prvi automobil u Jugoslaviji?

Sa izuzetkom Zastava TERVO (Zastava Terenska Vozila) i FAP-a, Srbija više nema domaću industriju.

CNN o arhitektonskom naslijeđu bivše Jugoslavije

Hotel Haludovo na ostrvu Krku i skulpture Miodraga Živkovića u nacionalnom parku Sutjeska, samo su neki od ambicizonih arhitektonskih djela - zdanja i spomenika nekadašnje Titove Jugoslavije, koji su zapušteni, oronuli i zaboravljeni.

Najčitanije