Jupiter

Nove fotografije daju nove informacije o olujama na Jupiteru

Svemirska letjelica "Juno", svemirski teleskop "Hubble", a zemaljski teleskop "Gemini north" koji se nalazi na Havajima, dali su nove, nevjerovatne slike Jupitera i otkrili šta se dešava unutar oluja na najvećoj planeti Sunčevog sistema.

NASA objavila nove fotografije s površine Jupitera

Posljednjih sedmica i na vlastitoj planeti imamo dovoljno briga, ali ove nevjerovatne fotografije s Jupitera mogle bi vam bar malo skrenuti pažnju s tmurne svakodnevice.

Zašto je Jupiter gasni gigant, a Mars liči na Zemlju

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature astronomy, distribucija planetarnih karakteristika u našem Sunčevom sistemu vjerovatno je rezultat protoplanetarnog diska koji se formirao oko našeg mladog Sunca pre oko 4,5 milijardi godina.

NASA pronašla dokaz: Jupiterov mjesec Evropa ima vodu

Jupiterov mjesec Evropa već se dugo vremena promatra kao vrlo izgledan kandidat za mjesto na kojem bi se mogao pronaći vanzemaljski oblik života jer naučnici vjeruju da se ispod ledene kore tog mjeseca nalazi veliki slani okean.

Snimljen udar asteroida u Jupiter

Astronom amater uspi je da snimi pad asteroida na Jupiter 7. avgusta.

Poziv: Kumujte novim Jupiterovim satelitima

Astronom Scott Sheppard sa Naučnog instituta Carnegie je u julu 2018. godine učinio nešto što i danas izgleda nevjerovatno: otkrio je 12 novih satelita koji kruže oko Jupitera.

Najnovije fotografije s Jupitera pokazuju ciklone i oluje

ANKARA - Objavljene su nove fotografije Jupitera, koje je zabilježila NASA-ina svemirska letilica Juno (Junona).

Novo istraživanje: Na Jupiteru ima života?

Nova saznanja koja su stečena pomoću sonde Juno, koja orbitira oko Jupitera, navode na zaključak da bi na ovoj planeti moglo da bude vode i da je još kao mlada planeta imala problem u razvitku. Ni to nije sve, njegovo magnetno polje ima dva južna pola. Još niz drugih otkrića baca sasvim novo svjetlo na planetu udaljenu od Sunca gotovo 800 miliona kilometara.

Naučnici riješili tajnu obojenih pojasova Jupitera

Tajna Jupiterovih obojenih pojasova riješena je u studiji o međudjelovanju između atmosfere i magnetskih polja, objavili su australijski naučnici.

Otkrivena planeta 12 puta veća od Jupitera

Otkrivena je planeta 12 puta veća od Jupitera, a koja se nalazi na putanji udaljenoij 20 svjetlosnih godina od Zemlje, objavio je Independent.

Najčitanije