Kaktus

Biljke koje će podići kvalitet vazduha u vašem domu

S obzirom na to da hladniji dani stižu i da ćemo uskoro provoditi najviše vremena u svom domu, trebamo pripaziti na kvalitet vazduha.

Koža od kaktusa - inovacija u industriji biorazgradivog tekstila

Koža napravljena od kaktusa mogla bi da zamijeni životinjsku kožu, i to vrlo brzo. Inženjeri i dizajneri iz Meksika kreirali su inovativan materijal, koji je jeftin za proizvodnju, a čije su karakteristike gotovo identične prirodnoj koži.

Kaktusi - nezahtjevne kućne biljke

Kaktusi su sukulentne biljke (biljke koje spremaju vodu u svoje povećane listove, stabljike ili korijen) koje pripadaju porodici Cactaceae. Uglavnom su bodljikave trajnice koje se odlično suprotstavljaju suši zahvaljujući sočnom i mesnatom sastavnom tkivu.

Proljećna njega kaktusa

Najveći broj kaktusa aktivan je tek jednu trećinu godine i to je, najčešće, upravo u proljeće i rano ljeto.

Vrijeme je da unesete kaktuse u kuću

Vrijeme je za seobu vaših biljki iz eksterijera u interijer, kako bi mogle opet cvjetati i rasti iduće godine i uljepšavati vašu okućnicu.

Kaktusova voda čini čuda vašoj koži

Kaktus stavljati na lice ne zvuči pametno, ali priča je potpuno drugačija kada govorimo o kaktusovoj vodi.

Kaktusova voda je odlična za njegu kože

Kaktusova voda je dobra za piće, jer hidrira kožu, a veća količina elektrolita i antioksidanasa sprečava starenje.

Kaktusima osvježite enterijer: "Bodlje" su u trendu

Najvažniji faktor koji morate imati na umu kada birate savršeni dizajn enterijera jeste mogućnost da budete kreativni. Renomirana imena iz svijeta dizajna smatraju da je kaktus biljka koja posebno osvježava enterijer.

Ukrasno bilje: Sobni kaktusi

Kaktusi (cactaceae) potiču iz pustinjskih područja u kojima rijetko pada kiša i gdje su velika temperaturna kolebanja. Neke cvjetne vrste porijeklom su iz toplih i vlažnih prašuma. Lako ih je razlikovati od ostalih sukulentnih biljaka po karakterističnim jastučastim tvorevinama iz kojih se razvijaju bodlje, dlačice, cvjetovi i izdanci. Oblik im varira od rozeta, preko nažlijebljenih stubova do kuglastih formi.

Najčitanije