Kancelar

Nehamer: Rusija se napadom na nuklearku igra vatrom

​BEČ - Austrijski kancelar Karl Nehamer apelovao je danas da se u oružanom sukobu u Ukrajini mora paziti da nema ratnog djelovanja u blizini nuklearnih elektrana.

Nehamer očekuje i treći paket sankcija protiv Rusije

​BRISEL - Austrijski kancelar Karl Nehamer polazi od toga da će EU usvojiti i treći paket sankcija protiv Rusije, koji će sadržati još ciljanije i intenzivnije mjere.

Austrijancima Nehamer bolji kancelar od Kurca

​BEČ - Austrijanci smatraju da je novi kancelar Karl Nehamer bolji šef vlade od svog prethodnika Sebastijana Kurca, pokazuje istraživanje javnog mnjenja televizije ATV.

Sebastijan Kurc: Od "vunderkinda" do najmlađeg političkog penzionera u istoriji

Austrija se zaljuljala s najavom Sebastijana Kurca da se povlači iz politike.

Austrija prestigla Italiju: "Još tri kancelara i dolazi Božić"

BEČ - Novi lider Narodne partije Austrije (OVP) Karl Nehamer biće šesti kancelar Austrije u posljednjih 10 godina, čime je pretekla Italiju, poznatu po mijenjanju vlada i njenih šefova.

Austrija dobila novog kancelara

​BEČ - Rukovodstvo Austrijske narodne stranke izabralo je ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera za novog predsjednika partije, a samim tim i za kancelara Austrije, saopšteno je iz te stranke.

Austrijski kancelar Šalenberg najavio ostavku

BEČ - Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg najavio je da će podnijeti ostavku kada se njegova konzervativna Narodna partija složi oko sljedećeg lidera, pošto je Sebastijan Kurc objavio ranije danas da odustaje od te pozicije, navodi Rojters.

Šalenberg povodom godišnjice terorističkog napada: Rane duboke i još bole

BEČ - Državni vrh Austrije prisustvovao je večeras komemoraciji žrtvama terorističkog napada od prije godinu dana i poručio da neće dozvoliti teroristima da stvore podjele među stanovništvom.

Šalenberg: Zapadni Balkan unutrašnjost EU

BEČ - Ne postoji alternativa članstvu zapadnog Balkana u EU, smatra novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg.

Austrija dobila novog kancelara

BEČ - Aleksander Šalenberg položio je danas zakletvu pred predsjednikom Aleksandrom van der Belenom čime je postao novi kancelar Austrije.

Kurc - neomiljen u Briselu, podržan u svojoj zemlji

Sebastijan Kurc, austrijski kancelar koji je (privremeno) podnio ostavku zbog optužbi da je učestvovao u podmićivanju medija, neomiljen je u vrhu EU u Briselu zbog stavova o migrantima, Kosovu i Metohiji i islamu.

Ostaje li Kurc kancelar iz sjene?

Državno tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju u pokrenutoj istrazi protiv Sebastijana Kurca tereti ga da je 2016. i 2017. godine pronevjerio poreski novac koji je korišten za medijske kampanje u njegovu korist i korist "narodnjaka".

Kako je Kurc pao u tri dana

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je sinoć da podnosi ostavku nakon što je osumnjičen u korupcijskom skandalu.

Ko je Aleksander Šalenberg, Kurcov nasljednik

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, pravnik, diplomata i nezavisni političar, zamijeniće Sebastijana Kurca na mjestu državnog kancelara.

"Pravilo Pineberga" određuje novog njemačkog kancelara

BERLIN - Stranka čiji direktni kandidat pobijedi u okrugu Pineberg, sjeverno od Hamburga, postavlja i kancelara Njemačke, "pravilo" je koje važi od parlamentarnih izbora 1953. godine, a moglo bi da se pokaže i na predstojećim izborima, na kojima se odlučuje da li će Socijaldemokratska partija (SPD) i Olaf Šolc, kako pokazuju istraživanja, ili CDU/CSU i Armin Lašet predvoditi novu vladu.

Najčitanije