Kancelar

"Pravilo Pineberga" određuje novog njemačkog kancelara

BERLIN - Stranka čiji direktni kandidat pobijedi u okrugu Pineberg, sjeverno od Hamburga, postavlja i kancelara Njemačke, "pravilo" je koje važi od parlamentarnih izbora 1953. godine, a moglo bi da se pokaže i na predstojećim izborima, na kojima se odlučuje da li će Socijaldemokratska partija (SPD) i Olaf Šolc, kako pokazuju istraživanja, ili CDU/CSU i Armin Lašet predvoditi novu vladu.

Da li je Šolc nasljednik Merkelove?

​Deset dana uoči izbora za Bundestag socijaldemokrate vode u anketama. Ako Nijemci tako budu glasali 26. septembra, velike su šanse da kandidat SPD Olaf Šolc naslijedi Merkel na mjestu kancelara. Ko je zapravo taj političar?

Dobija li Njemačka "zelenu" kancelarku?

Stranka njemačkih Zelenih odredila je Analenu Berbok (40) za svoju kandidatkinju za kancelarku. Ko je ova ambiciozna političarka i za šta se zalaže? I da li ima šanse da poslije izbora u septembru naslijedi Angelu Merkel?

Merkel: Držaću se po strani u vezi s kandidatom za kancelara

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel ne želi da se miješa u pitanje ko će biti kandidat CDU/CSU za budućeg kancelara.

CDU podržao kandidaturu Armina Lašeta za kancelara Njemačke

BERLIN - Izvršni odbor njemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) podržao je danas lidera te partije Armina Lašeta kao kandidata tog konzervativnog bloka za kancelara Njemačke na saveznim izborima u septembru, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane izvore iz stanke.

Ko nasljeđuje Merkelovu - nakon 16 godina Nijemci biraju kancelara

BEČ - U novoj 2021. godini Nijemci će, prvi put poslije 16 godina, dobiti novog kancelara, kojeg namjerava da postavi CDU/CSU, a u trci je pet kandidata, ističe bečki dnevnik "Standard".

Merkelova žali zbog odluke ministarke odbrane

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da žali zbog odluke Anegret Kramp-Karenbauer da se ne kandiduje za kancelara Njemačke na saveznim izborima sljedeće godine.

Merkel: Biću kancelarka pune četiri godine

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da namjerava da pune četiri godine bude kancelarka nakon što su njeni konzervativci osvojili najviše glasova na izborima, iako je podršku dobila i krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD).

Najčitanije