Katalonija

Katalonske vlasti zatražile pomoć španske vojske

BARSELONA - Regionalna vlada u Kataloniji zatražila je pomoć španske vojske u borbi protiv širenja zaraze virusom korona.

Pudždemon moli pristalice za donacije kako bi platio kaznu

MADRID - Bivši katalonski lider Karles Pudždemon zamolio je danas svoje pristalice za donacije u novcu, nakon što je španski sud naredio da on i još 19 katalonskih lidera treba da vrate 4,1 milion evra javnog novca utrošenog na organizaciju zabranjenog referenduma o nezavisnosti.

Pudždemon prvi put na sjednici EP kao poslanik tog tijela

STRAZBUR - Bivši katalonski lider Karles Pudždemon danas će prvi put prisustvovati sjednici Evropskog parlamenta kao poslanik tog tijela, uprkos tome što se suočava s nalogom za hapšenje u Španiji.

Belgija suspendovala potjernice za Pudždemonom i Kominom

BRISEL - Pol Bekert, advokat katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, izjavio je danas da su belgijske pravosudne vlasti suspendovale nalog za njegovo hapšenje, jer ima imunitet kao evropski poslanik.

Sud odlučio: Tora ne može biti predsjednik jer nije uklonio simbole separatista

MADRID - Sud u Španiji danas je donio odluku da predsjednik Katalonije Kim Tora ne može da obavlja tu dužnost jer nije uklonio simbole separatista iz zgrada administracije tokom predizborne kampanje.

Ilegalno emitovan intervju ruske televizije sa Pudždemonom

MADRID - Španska državna medijska kuća "TVE" saopštila je danas da su nepoznate osobe ilegalno emitovale program ruske "Russia Today" u kojem je učestovao bivši predsjednik Katalonije Karles Pudždemon.

Opsadno stanje u Barseloni: Specijalci dežuraju oko stadiona

Večeras se u Španiji igra novi El Klasiko Barselona-Real i dok fudbalski fanatici u odbrojavaju sate do početka najvećeg derbija, policija je u Kataloniji ozbiljno pristupila organizaciji ove utakmice

Ponovo protesti u Kataloniji, blokiran autoput

BARSELONA - Demonstranti u Kataloniji blokirali su danas autoput koji povezuje taj španski region sa Francuskom, zbog čega je saobraćaj u oba smjera obustavljen.

Španski sud reaktivirao potjernicu za troje katalonskih lidera

MADRID - Vrhovni sud Španije ponovo je aktivirao evropski nalog za hapšenje tri katalonska lidera koji su napustili tu zemlju nakon učešća u pokušaju proglašenja nezavisnosti Katalonije 2017. godine, izjavio je advokat optuženih Gonzalo Boj.

Predsjednici opština u Kataloniji traže pravo na samoopredjeljenje

MADRID - Velika većina od skoro 1.000 predsjednika opština u Kataloniji zatražilo je danas od Madrida da regionu odobri pravo na samoopredijeljenje.

Najčitanije