Kelj

Magično povrće - šta sve može kelj

Kelj je zeleno lisnato povrće koje je prepuno korisnih jedinjenja i ima nekoliko zdravstvenih dobrobiti, koje su ključne u vrijeme širenja virusa.

Prokulice, pametne glavice koje pomažu u probavi

Hladnoća i niske temperature pomele su s tržnica sve nježnije namirnice i plodove u kojima se uživa tokom toplijih dana.

Mu­sa­ka od ke­lja

Za musaku od kelja potrebni su vam sljedeći sastojci:

Kelj - Hrani kosti i čuva oči i srce

Kelj je srodnik kupusa, brokolija, zelja i karfiola, porijeklom je s Mediterana i iz Male Azije, a zbog modrozelenog kovrdžavog lišća koje umije da gorči često ga zaobilaze u ishrani.

Kelj, jaja i grejp čiste jetru

Ljudski organizam sadrži vlastiti mehanizam detoksikacije pomoću kojeg se iz tijela eliminišu toksini, produkti metabolizma i lijekova. Središte tog sistema čini jetra, a mehanizam se sastoji od dva koraka.

Kako ispravno pripremati povrće?

Većina ljudi povrće kuva u proključaloj vodi ili na pari, bez obzira na to o kojem se povrću radi.

Ove namirnice bi trebalo konzumirati u januaru

Trudimo se da u ishranu ubacimo što više svježeg voća i povrća, pogotovo kada je sezona prehlada, jer tako čuvamo naš imunitet.

Zalogaj uz koji će štitnjača bolje raditi

Kelj je bogat vitaminom A zbog čega je idealna namirnica za održavanje zdravlja štitnjače, najvažnije žlijezde u tijelu koja utiče na rad svih drugih organa.

Namirnice koje prirodno snižavaju visok krvni pritisak

Da bi izbjegli visok krvni pritisak treba jesti hranu s niskim postotkom soli. Nutricionisti upozoravaju da se protiv visokog pritiska treba boriti i s tri moćna minerala: kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.

Detoksikacija organizma nakon praznika

Praznici su iza nas, a tijelo je još pod uticajem velikih količina hrane i napitaka. Vrijeme je da mu priuštite čišćenje kako biste bili zdravi tokom cijele godine.

Najčitanije