Kesten

Napravite sami kesten pire

Sezona kestena je počela i ako ste se zaželjeli brzog, ali ukusnog deserta, napravite slavni pire te dodajte malo šlaga.

Ispecite savršeno kestenje u rerni

Jesen je stigla, a s njom i sezona mnogima omiljene poslastice – kestenja na vatri. Naravno, danas se to radi u rerni, a evo kako da vam ispadnu baš kako treba.

Kesten: Princ jeseni

Plod kestena je crvenkastosmeđe boje, raste unutar bodljikave opne, koja puca u jesen, kada plod zri. Poznat od davnina, ukras parkova i drvoreda, kesten je i prava riznica korisnih sastojaka, a osim ploda ljekovita je i sasušena i isitnjena kora, kao i osušeni cvjetovi.

Kestena malo, a pun crva

BIHAĆ - Urod kestenovog ploda ove godine je na području Unsko-sanskog kantona potpuno podbacio, a kvalitet plodova koji se trenutno otkupljuju je izuzetno loš.

Kesten pomaže kod bolnih zglobova

Tinktura dobijena od sjemenki divljeg kestena preporučuje se za masažu bolnih zglobova ili pripremu obloga.

"Balkanski ljepotan": Kesten čuva zdravlje

Plod kestena (Aesculus hippocastanum), crvenkasto-smeđe boje, raste unutar bodljikave opne koja puca u jesen kada plod zri.

Kesten torta

Danas za poslasticu napravite ovu ukusnu tortu od kestena.

Kesten jača kosu

Da li ste znali da divlji kesten jača kosu? Ispod njegove lijepe crvenkasto smeđe, glatke kore, krije se prava riznica izuzetno blagotvornih minerala, skroba, vitamina B grupe, kao i vitamina A i C.

Kesten pobijedio nepogode

CAZIN - Na području Unsko-sanskog kantona očekuje se povećan prinos kestenovog ploda u odnosu na proteklu godinu i procjenjuje se da bi na tržište moglo biti plasirano više od 2.000 tona ovih šumskih plodova.

Kesten: Orašasti plod obiluje vitaminima i dobar je za bubrege

Jesenja namirnica čiji miris će se narednih nedjelja širiti gradskim ulicama, uz neizbježne crne prste, krije i niz tajni.

Najčitanije