Kesten

Slatka zadovoljstva od kestena

Poslastice od kestena za mnoge predstavljaju nezaobilazni dodatak dobrog obroka. Napravite čarobnu tortu, brzi rolat ili kremastu fantaziju i pohvale gostiju na vaš račun neće izostati.

Otkup kestena zakazao

BIHAĆ - Na području Unsko-sanskog kantona ove godine je otkupljeno oko 2.000 tona kestenovog ploda, što je, kako se procjenjuje, tek oko 15 posto u odnosu na cjelokupan urod u ovom kantonu. Zbog lošeg kvaliteta ovogodišnjih plodova, jedan broj otkupljivača odlučio se da uopšte ne otkupljuje te šumske plodove.

Napravite sami kesten pire

Sezona kestena je počela i ako ste se zaželjeli brzog, ali ukusnog deserta, napravite slavni pire te dodajte malo šlaga.

Ispecite savršeno kestenje u rerni

Jesen je stigla, a s njom i sezona mnogima omiljene poslastice – kestenja na vatri. Naravno, danas se to radi u rerni, a evo kako da vam ispadnu baš kako treba.

Kesten: Princ jeseni

Plod kestena je crvenkastosmeđe boje, raste unutar bodljikave opne, koja puca u jesen, kada plod zri. Poznat od davnina, ukras parkova i drvoreda, kesten je i prava riznica korisnih sastojaka, a osim ploda ljekovita je i sasušena i isitnjena kora, kao i osušeni cvjetovi.

Kestena malo, a pun crva

BIHAĆ - Urod kestenovog ploda ove godine je na području Unsko-sanskog kantona potpuno podbacio, a kvalitet plodova koji se trenutno otkupljuju je izuzetno loš.

Kesten pomaže kod bolnih zglobova

Tinktura dobijena od sjemenki divljeg kestena preporučuje se za masažu bolnih zglobova ili pripremu obloga.

"Balkanski ljepotan": Kesten čuva zdravlje

Plod kestena (Aesculus hippocastanum), crvenkasto-smeđe boje, raste unutar bodljikave opne koja puca u jesen kada plod zri.

Kesten torta

Danas za poslasticu napravite ovu ukusnu tortu od kestena.

Kesten jača kosu

Da li ste znali da divlji kesten jača kosu? Ispod njegove lijepe crvenkasto smeđe, glatke kore, krije se prava riznica izuzetno blagotvornih minerala, skroba, vitamina B grupe, kao i vitamina A i C.

Najčitanije