Kesten

Podignuta plantaža pitomog kestena u Velikoj Kladuši

VELIKA KLADUŠA - Sve veći broj poljoprivrednih proizvođača na području Unsko-sanskog kantona odlučuje se za uzgoj pitomog kestena, pa je tako Omer Štulanović iz Velike Kladuše zasadio plantažu kestena maruna na površini od nekoliko desetina dunuma.

Husein osmislio mobilnu pržionicu: Za sat ispeče i oguli 30 kg kestena

SARAJEVO - Miris pečenog kestena širi se seoskim sokacima, gradskim ulicama i trgovima, a ljubitelji ovako pripremljenog prirodnog dragulja imaju omiljene ulične kestendžije te tokom prohladnih jesenjih dana i večeri provdenih u šetnji uživaju u ukusu "žira bogova", ne mareći što će ruke začađaviti guleći ga.

Kesten: Jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C

S prvim jutarnjim izmaglicama i učestalim kišama priroda nas uvodi u mirnije doba godine - jesen i zimu. U ovom razdoblju sve pršti od šarenila boja i dozrelih plodova, što su mnogi opisali kao zlatnu jesen.

Kesten pire, zasučite rukave i napravite svoj

Jedna od najomiljenijih poslastica u jesen je kesten, a još ako ste spremni da pripremite kesten pire, zadovoljstvo će biti potpuno.

Kesten-pire kuglice

Sastojci:

Kesten čuva srce i bubrege, sadrži vitamin C

Jesen nam donosi jednu od poslastica kesten, koji nije samo ukusan već ima brojna pozitivna svojstva.

Sve zdravstvene koristi kestena

Kesten je sladak, popularan i ne deblja. Iskoristite sezonu i obezbijedite sebi vitamine i minerale koje nećete naći u drugim orašastim plodovima.

Velika Kladuša: Pomama za uzgojem kestenja, oraha i lješnika

VELIKA KLADUŠA - Na području Velike Kladuše započela je realizacija projekta podizanja višegodišnjih zasada kestenja, oraha i lješnjaka, čija ukupna vrijednost iznosi oko 460.000 maraka.

Ose šiškarice protjerane iz kestenove šume

BIHAĆ - Zahvaljujući efikasnim mjerama zaštite koje se poduzimaju posljednjih nekoliko godina, u značajnoj mjeri su očuvane kestenove šume na području Unsko-sanskog kantona i započeo je njihov oporavak.

Kada kesten zamiriše (a šporet izgori)

Ako je nešto dobro nakon uzbudljvog ljeta, onda je to jesen koja miriše na kesten.

Najčitanije