Kivi

Maska i krema od kivija za zaštitu kože

Hladni dani “prijete” da naruše izgled kože vašeg lica, jer je ono prvo na udaru vjetra i kiše. Da biste ga zaštitili, napravite masku u kućnoj radinosti. Stručnjaci preporučuju da osnovni sastojak bude kivi, jer sadrži vitamin C koji igra ključnu ulogu u sintezi kolagena, a on je zaslužan za elastičnost kože.

Kivi, voće zdravlja i ljepote

Okrugla voćka tanke smeđe kore - kivi, smatra se jednom od najpopularnijih namirnica, a bogata je hranjivim tvarima i vitaminima.

Kivi podmlađuje kožu

Da li ste znali da je vitamin C ključni sastojak u sintezi kolagena, vezivnog tkiva prisutnog u cijelom tijelu koje ima važnu ulogu u očuvanju mladalačkog izgleda?

Zašto trebate jesti kivi?

Kivi je kinesko nacionalno voće. Tamo kivi zovu Yang Tao, odakle su ga misionari početkom 20-og vijeka prenijeli na Novi Zeland, a zatim se proširio cijelim svijetom. Na Novom Zelandu je kivi dobio ime po istoimenoj ptici.

Jelena Njegić-Bešić uzgaja u egzotičnom vrtu kivi i japanske jabuke

SANSKI MOST - Na svome imanju u sanskom naselju Jezernice Jelena Njegić-Bešić (73) uzgaja brojne kulture, među kojima se posebno ističe vinova loza i neke voćke koje su veoma rijetke u ovom podneblju.

Kivi rodio kao grožđe

SANSKI MOST - U dvorištu Omera Hadžića, u centru Sanskog Mosta, već punih deset godina raste stablo kivija, a vlasnik kaže da je ove godine rodilo kao nikad dosad te da očekuje rekordan urod od preko 200 kilograma.

Banane, kivi i jogurt za miran san

Svakodnevno smo okruženi informacijama o tome kako ne treba da jedemo prije spavanja te koje namirnice najviše ugrožavaju naš miran san.

Kivi: Voće koje reguliše probavu, štiti od raka i čuva vid

Egzotično voće kivi dolazi iz Kine i smatra se kineskim nacionalnim voćem. Intenzivnog je okusa, sočan, kremast i sa crnim sjemenka-ma. Nadasve je neobičan zbog svoje smeđe, dlakave kore, koja skriva slatko zeleno meso puno crnih košpica. Prepun je antioksidansa i sadrži vitamin C, i to u većoj količini od na-randže. Odličan je izvor kalija, vlakana, vita-mina A i E.

Husein Trnjanin iz Kotorskog ubrao stotinu kilograma kivija

DOBOJ - Ni polarna zima, ni proljećni mraz, a potom ni tropsko ljeto nisu naškodili zasadu kivija u dvorištu Huseina Trnjanina iz Kotorskog, kod Doboja, koji je ubrao stotinu kilograma ovog egzotičnog voća.

Namirnice koje prirodno snižavaju visok krvni pritisak

Da bi izbjegli visok krvni pritisak treba jesti hranu s niskim postotkom soli. Nutricionisti upozoravaju da se protiv visokog pritiska treba boriti i s tri moćna minerala: kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.

Najčitanije