Klima

Šta najviše trpi u našem tijelu zbog klimatskih promjena

Nedavno previše kiše, a ljetos istorijski visoke temperature u Kanadi. Klimatske promjene i te kako mogu da budu uzrok zdravstvenih tegoba. Šta u našem tijelu najviše trpi kada je pretoplo, kada temperature variraju i kada se životni uslovi promijene.

Na pomolu finalni sporazum klimatske konferencije

Novi, današnji nacrt sporazuma konferencije UN o klimi u Glazgovu, zadržao je suštinski zahtjev koji važi za sve države i predviđa da se definišu ambiciozniji planovi za borbu protiv globalnog zagrijavanja.

Klimatski aktivisti podnijeli tužbu sudu protiv Folksvagena

BERLIN - Aktivistkinja za životnu sredinu Klara Majer i predstavnici njemačkog Grinpisa podnijeli su tužbu njemačkom sudu protiv Folksvagena (VW), optužujući tog proizvođača automobila da nije uradio svoj dio posla u borbi protiv klimatskih promjena, saopšteno je danas iz te nevladine organizacije.

Neobičan toplotni talas, ekstremno UV zračenje prži grad u Boliviji

LA PAZ - Bolivijski grad La Paz, koji je smješten na planinama, pogodio je neuobičajen toplotni talas s rekordnim nivoima ultraljubičastog (UV) zračenja. Stručnjaci smatraju da je uzrok tome nizak nivo naoblake koji se može povezati s klimatskim promjenama.

Bajden: Rusija i Kina okreću glavu od klimatskih problema

GLAZGOV - Američki predsjednik Džozef Bajden kritikovao je danas Kinu i Rusiju zbog toga što nisu učinile više na rješavanju klimatske krize.

Greta: Političari se pretvaraju da našu budućnost shvataju ozbiljno

Greta Tunberg poručila je mladim demonstrantima u Glazgovu da se političari koji prisustvuju COP26 "pretvaraju da njihovu budućnost shvataju ozbiljno".

Kraljica Elizabeta: Vrijeme je za akciju

LONDON - Kraljica Elizabeta pozvala je svjetske lidere da stvore "sigurniju, stabilniju budućnost" za planetu.

Hoće li pošumljavanje spasiti svjetsku klimu?

Mnogi naučnici i moćni političari su bili složni: valja nam posaditi bilion stabala i već tako će dobrim dijelom biti spašena klima planete. No i među zaštitnicima okoline se čuje kako je to - prevara.

Fon der Lajen: Stavite cijenu na emisiju ugljenika

GLAZGOV - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocijenila je danas na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu da države moraju da stave cijenu na emisiju ugljen-dioksida koja zagrijava planetu.

Bajden: Odlučujuća decenija u sprečavanju patnji budućih generacija

GLAZGOV - Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas na početku klimatskog samita UN u Glazgovu, da će akcije za obuzdavanje klimatskih promjena preduzete u ovoj deceniji biti odlučujuće u sprečavanju patnji budućih generacija.

Najčitanije