Klima

Istraživanje: Klimatske promjene donose nove viruse

​Za viruse na planeti ovo je vrijeme nezapamćenih mogućnosti.

Klimatske promjene Amerikance koštaju više od vojske

Poplave, suše, šumski požari i uragani pojačani klimatskim promjenama mogli bi da koštaju američki savezni budžet oko dva biliona dolara svake godine, što predstavlja gubitak od 7,1 odsto godišnjeg prihoda, i to do kraja vijeka, saopštila je Bijela kuća. To je više od godišnjeg vojnog budžeta SAD, koji iznosi 782 milijarde dolara.

Kupio novi Audi i pritisnuo funkciju "klime", ali ovako nešto nije očekivao

Audi, kao uostalom i drugi premijum automobili, osim prestiža svom vlasniku obično donose i neke funkcije kojima opravdavaju novac uložen u njih. Međutim, nije uvijek baš tako.

UN: Posljedice globalnog zagrijavanja ne možemo da popravimo

​Mnogobrojne posljedice globalnog zagrijavanja nije moguće sanirati, navodi se u najnovijoj procjeni Ujedinjenih nacija.

Neprijatan miris iz klima uređaja je znak da je vrijeme za servis

​Mnogi vozači su osjetili ili će uskoro osjetiti neugodan miris u unutrašnjosti automobila nakon uključivanja klime.

Da li vožnja bez klime zaista štedi gorivo?

Do dana kada ćemo svi voziti električne automobile, svaki mali trik za poboljšanje dometa i izvlačenje maksimuma iz rezervoara goriva je dobrodošao. Pitanje je: možete li uštedjeti na gorivu tako što se znojite po ljetnim vrućinama i ne koristite klima uređaj vašeg automobila?

Najgora suša u zadnjih 1.200 godina na jugozapadu Sjeverne Amerike

Velika suša koja u zadnjih dvadeset godina hara na jugozapadu Sjeverne Amerike najgora je u zadnjih 1.200 godina, pokazuje studija u kojoj se ističe da će se ta pojava koju pogoršavaju klimatske promjene najvjerovatnije nastaviti u 2022. Na zapadu Sjedinjenih Država i na sjeveru Meksika od 2000. vlada velika suša koja traje već više od 20 godina pa se može nazvati "megasušom".

Klimatske promjene prijete starom Hadrijanovom zidu

Gotovo dvije hiljade godina otkako je izgrađen Hadrijanov zid koji je trebao zadržati horde barbara, arheolozi na sjeveru Engleske suočavaju se s novim neprijateljem - klimatskim promjenama koje prijete golemom bogatstvu predmeta iz rimskog doba.

Masovni egzodus polarnih medvjeda iz Amerike u Rusiju

Na Aljasci, na ostrvu Kodijak, 26. decembra 2021, izmjerena je rekordno visoka temperatura od čak 19,4 Celzijusovih stepeni.

Potvrđen temperaturni rekord u Sibiru

​ŽENEVA - Svjetska meteorološka agencija potvrdila je danas temperaturni rekord od 38 stepeni Celzijusovih izmjeren u Sibiru prošle godine, tokom dugog toplog talasa.

Rusija stavila veto na UN rezoluciju o klimatskim promenama

Rusija je danas stavila veto na rezoluciju Ujedinjenih nacija, prvu ovog tipa, koja je klimatske promjene predstavlila kao prijetnju za međunarodni mir i stabilnost.

Šta najviše trpi u našem tijelu zbog klimatskih promjena

Nedavno previše kiše, a ljetos istorijski visoke temperature u Kanadi. Klimatske promjene i te kako mogu da budu uzrok zdravstvenih tegoba. Šta u našem tijelu najviše trpi kada je pretoplo, kada temperature variraju i kada se životni uslovi promijene.

Na pomolu finalni sporazum klimatske konferencije

Novi, današnji nacrt sporazuma konferencije UN o klimi u Glazgovu, zadržao je suštinski zahtjev koji važi za sve države i predviđa da se definišu ambiciozniji planovi za borbu protiv globalnog zagrijavanja.

Klimatski aktivisti podnijeli tužbu sudu protiv Folksvagena

BERLIN - Aktivistkinja za životnu sredinu Klara Majer i predstavnici njemačkog Grinpisa podnijeli su tužbu njemačkom sudu protiv Folksvagena (VW), optužujući tog proizvođača automobila da nije uradio svoj dio posla u borbi protiv klimatskih promjena, saopšteno je danas iz te nevladine organizacije.

Neobičan toplotni talas, ekstremno UV zračenje prži grad u Boliviji

LA PAZ - Bolivijski grad La Paz, koji je smješten na planinama, pogodio je neuobičajen toplotni talas s rekordnim nivoima ultraljubičastog (UV) zračenja. Stručnjaci smatraju da je uzrok tome nizak nivo naoblake koji se može povezati s klimatskim promjenama.

Najčitanije