Klima

Kurc: Ne moramo se vraćati u kameno doba

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc uvjeren je da nema potrebe za vraćanjem u "kameno doba" kako bi se borili protiv klimatskih promjena.

Svijet ušao u eru ekstremnih nepogoda

BERLIN - Poplave u Njemačkoj šokirale su naučnike koji se bave klimatskim promjenama. Uprkos njihovim saznanjima o nedaćama koje klimatske promjene neumitno nose, ostali su zatečeni intenzitetom i razmjerom elementarnih nepogoda koje su zadesile planetu.

Briselski portal: Sjever EU će se boriti s poplavama, jug će biti zakucan sušama

BRISEL - Klimatske promjene neće zahvatiti samo Evropu već dolaze i po Evropsku uniju, navodi briselski portal Politiko.

"Eksplodirala" prodaja klima

BANJALUKA, BIJELJINA - Tropske vrućine i temperature koje su se u prethodnih nekoliko dana penjale i do 40. podioka na Celzijusovoj skali donijele su veću potražnju za klima-uređajima širom Republike Srpske.

Evropski parlament odobrio zakon o klimatskim ciljevima

BRISEL - Evropski parlament je odobrio danas klimatski zakon, kojim ciljevi Evropske unije o emisiji gasova s efektom staklene bašte postaju pravno obavezujući, što utire put revidiranju politika za brže smanjenje otpadnih materija koje zagrivaju planetu.

Džonson pozvao Ðukanovića na samit svjetskih lidera

PODGORICA - Premijer Velike Britanije Boris Džonson pozvao je crnogorskog predsjednika Mila Ðukanovića da početkom novembra učestvuje na samitu svjetskih lidera, kojim će započeti 26. konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP26) u Glazgovu.

Maldivima prijeti nestanak, predviđanja naučnika nisu optimistična

Maldivi bi mogli da nestanu do kraja ovog vijeka, ako svijet ne reaguje ubrzano i udruženo u borbi protiv klimatskih promjena, rekla je ministarka za zaštitu životne sredine, klimatske promjene i tehnologiju te zemlje Aminant Šauna.

Svjetski glečeri se tope bržim tempom

Glečeri u svijetu se ubrzano tope, pokazuje nova sveobuhvatna studija.

Proizveli bijelu boju, bjelju od snijega, može zamijeniti klima-uređaj

U namjeri da omoguće što prirodniji način hlađenja zgrada i smanje upotrebu klima-uređaja, a time uspore globalno zagrijavanje planete, naučnici su uspjeli da proizvedu tako bijelu boju koja odbija 98 odsto sunčeve svjetlosti i spušta temperaturu za četiri i po stepena u odnosu na okruženje.

Izvještaj NIC: Izazovi čovječanstva - bolesti, klima, sukobi

VAŠINGTON - Bolesti, jaz između bogatih i siromašnih, klimatske promjene i sukobi među zemljama predstavljaće veći izazov narednih decenija, a pandemija kovida je već dovela do pogoršanja nekih od tih problema, navodi se u američkom obavještajnom izvještaju objavljenom danas.

Najčitanije