Klima

Proizveli bijelu boju, bjelju od snijega, može zamijeniti klima-uređaj

U namjeri da omoguće što prirodniji način hlađenja zgrada i smanje upotrebu klima-uređaja, a time uspore globalno zagrijavanje planete, naučnici su uspjeli da proizvedu tako bijelu boju koja odbija 98 odsto sunčeve svjetlosti i spušta temperaturu za četiri i po stepena u odnosu na okruženje.

Izvještaj NIC: Izazovi čovječanstva - bolesti, klima, sukobi

VAŠINGTON - Bolesti, jaz između bogatih i siromašnih, klimatske promjene i sukobi među zemljama predstavljaće veći izazov narednih decenija, a pandemija kovida je već dovela do pogoršanja nekih od tih problema, navodi se u američkom obavještajnom izvještaju objavljenom danas.

Greta Tunberg: Kasno za male korake

STOKHOLM - Omladinski klimatski aktivisti predvođeni Gretom Tunberg optužili su Evropsku komisiju (EK) da nema hrabrosti da novu zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) u Uniji uskladi s "Evropskim zelenim dogovorom" i svojim glavnim klimatskim ciljevima.

Šta očekuje Arktik do kraja vijeka?

Stručnjaci sa Marčuk instituta za numeričku matematiku na ruskoj akademiji nauka predviđaju da će emisija štetnih gasova povećati temperaturu u Arktičkom bazenu za 20 stepeni do kraja vijeka, rekao je danas vodeći ekspert Jevgenij Volodin za TASS.

Njemačka izdvaja još 500 miliona evra za klimu

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će Njemačka izdvojiti dodatnih skoro 500 miliona evra za međunarodnu borbu protiv klimatskih promjena.

Naučnici zabrinuti: Zapad SAD sve suvlji, istok se bori s poplavama

VAŠINGTON - SAD se suočavaju s pogoršanjem problema klimatskih promjena koji postaje izrazito polarizovan - dok su neki dijelovi države zahvaćeni požarima, drugi se suočavaju s poplavama, piše AP.

Zašto treba otvarati prozor dok radi klima-uređaj

Uprkos nošenju maski, zbog starosti i neodržavanja klime, ima autobusa koji prijete da ugroze zdravlje putnika. O tome govori i studija Kineskog instituta.

Šta se zaista događa - globalno zagrijavanje ili zahlađenje?

Kroz čitavu istoriju Zemlje, ledena doba su smjenjivale toplije epohe. Sada je upravo vrijeme interglacijala, ali površina planete se zagrijava brže nego što se to očekivalo.

5 načina kako efikasno koristiti klimu u automobilu

Ohladiti vozilo nakon što je odstajalo na suncu i nije neki problem. Dva poteza i već osjećamo uragan hladnog zraka koji stvara mikro-polarnu klimu. No tako ohlađen zrak nikako nije zdrav jer će razlika u temperaturi vanjskog i unutrašnjeg zraka biti prevelika u prekratkom vremenskom razmaku. Stoga postoji nekoliko načina koji će ublažiti ovaj temperaturni šok, a kombinacijom navedenih metoda, vaša vožnja i boravak u automobilu biti će mnogo ugodniji.

Klimatolog: Smak svijeta zbog globalnog otopljavanja nije naučna priča

Smak svijeta zbog globalnog otopljavanja nije naučna, već politička priča, kaže profesor dr Vladan Ducić, ugledni srpski klimatolog sa Geografskog fakulteta u Beogradu.

Najčitanije