Klimatske promjene

Alarmantno topljenje leda na planeti zbog klimatskih promjena

Nivo okeana i mora svijeta mogao bi da poraste oko 40 centimetara do kraja vijeka zbog topljenja ledenih pokrivača izazvanog klimatskim zagrijavanjem, upozorava najnovija studija.

Aktivisti za klimu se zalijepili za ulicu kod parlamenta u Londonu

Aktivisti za klimu zalijepili su se za ulicu na ulazima u britanski Parlament u Londonu, javio je dopisnik Rojtersa sa lica mjesta.

Dramatično ubrzanje klimatskih promjena na dnu okeana

Dublji slojevi okeana zagrivaju se sporije, ali mnogo dramatičnijom brzinom nego njihova površina, što nagovještava veoma tmurnu budućnost za dubokomorsku faunu, pokazalo je novo istraživanje.

Klimatske promjene ili korona: Šta će pokrenuti finansijsku krizu

Hoće li sljedeću globalnu finansijsku krizu pokrenuti klimatske promjene? Ili će kriza stići kao posljedica pandemije virusa korona?

Grenland se topi brže nego ikad, porastao globalni nivo mora

Grenlandska ledena ploča prošle godine bila je najmanja u istoriji, odnosno od 1948. kada je počelo da se mjeri bilježenje ovih podataka, pokazuje najnovija studija.

Postoji šanse da 2020. godina bude najtoplija u istoriji mjerenja

Američki naučnici objavili su u četvrtak da postoji čak 75 posto šanse da 2020. godina bude najtoplija na planeti Zemlji u istoriji merenja.

Tigar se pojavio na nadmorskoj visini od 2500 metara u Nepalu

Državna uprava za šume u Nepalu u ponedjeljak je objavila da je na nadmorskoj visini od 2500 metara uočen tigar, napominjući da se radi o rijetkoj pojavi koja je istovremeno izazvala uzbuđenje i zabrinutost.

Pojavila se "anti-Greta": Ne dolazi smak svijeta zbog klimatskih promjena

Njemačka tinejdžerka Naomi Zibt gotovo je preko noći postala miljenica desnice u Njemačkoj, ali i šire, kao odgovor "skeptika" oko globalnog zagrijavanja na slavnu švedsku tinejdžerku i klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg. Stoga nije ni čudno da je dobila nadimak "anti-Greta".

Bezos: Deset milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena

NJUJORK - Osnivač Amazona Džef Bezos namjerava da potroši 10 milijardi dolara sopstvenog bogatstva da bi pomogao u borbi protiv klimatskih promjena.

Otisak klimatskih promjena sada je vidljiv u svakom danu na našoj planeti

Početkom ove godine istraživači sa Instituta za klimatske i atmosferske nauke, ETH univerziteta u Cirihu, objavili su rad u časopisu Nature Climate Change u kome tvrde da se klimatske promjene mogu uočiti u svakodnevnim vremenskim uslovima na našoj planeti.

Najčitanije