Klimatske promjene

Klimatske promjene prijete i proizvodnji nafte u svijetu

LONDON - Veliki dio svjetskih rezervi nafte i gasa je pod prijetnjom od porasta plime, oluja, poplava i ekstremnih temperatura izazvanih klimatskim promjenama, saopštila je danas konsultantska kuća za analizu rizika Verisk Mejplkroft.

Klimatske promjene nisu razlog suše i gladi na Madagaskaru

LONDON - Klimatske promjene nisu krive za razornu sušu i glad na Madagaskaru, tvrde naučnici u najnovijoj objavljenoj analizi.

Prvi pacijent u svijetu zbog "klimatske promjene"

TORONTO - Kanađanin iz mjesta Nelson u provinciji Britanska Kolumbija koji je suočen s problemima sa disanjem prvi je pacijent u svijetu od "klimatske promjene", jer ljekari smatraju da su vreli talasi i loš kvalitet vazduha uzrok njegovom stanju.

Dramatično izbjeljivanje korala na Velikom koralnom grebenu

Nova studija otkrila je da su ekstremne klimatske promjene zbog globalnog zagrijavanja uzrokovale dramatično izbjeljivanje korala na Velikom koralnom grebenu kod obale Australije.

Malo poznati Sporazum o energentskom poglavlju prijetnja pariskom?

LONDON - Aktivisti upozoravaju da malo poznati Sporazum o energetskom poglavlju (ECT) predstavlja realnu prijetnju Sporazumu o klimatskim promjenama iz Pariza u vrijeme kada države počinju da postepeno ukidaju fosilna goriva, piše britanski dnevnik "Gardijan".

Kako je Greta Tunberg postala globalna ikona borbe protiv klimatskih promjena

Bilo je to prije tri godine kada je Greta Tunberg započela njen "školski klimatski štrajk". Tada je imala 15 godina i izostajala je iz škole da bi protestovala ispred švedskog parlamenta pozivajući svjetske lidere da preduzmu konkretnije korake u očuvanju životne sredine.

Džonson: Ako Glazgov propadne, onda sve propada

RIM - Britanski premijer Boris Džonson upozorio je danas da će globalni napori za borbu protiv klimatskih promjena, koji traju decenijama, propasti, ako pregovori na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP26) u Glazgovu ne budu uspješni.

Greta Tunberg stigla u Glazgov, dočekale je stotine ljudi

GLAZGOV - Švedska tinejdžerka i aktivista za borbu protiv klimatskih promjena Greta Tunberg nije dobila zvaničan poziv za učešće na konferenciji UN o klimatskim promjenama u Glazgovu, ali je, po dolasku, dočekao veliki broj ljudi.

Jedina borba koja može da ujedini čovječanstvo, ali - čime ćemo se boriti

Cijeli svijet čekaju krupne promjene. Doslovno cijeli.

Pčelari očekuju najgori prinos meda u posljednjih nekoliko decenija

Francuski pčelari očekuju najgori prinos u posljednjih nekoliko decenija jer zbog nesezonskih hladnoća i vlažnog vremena usljed klimatskih promjena pčele nisu mogle da proizvode med.

Najčitanije