Klimatske promjene

Da li Sunce utiče na klimatske promjene?

Velika većina naučne javnosti (97%) smatra da se klimatske promjene, posmatrane od početka industrijske revolucije, dešavaju i da je glavni uzrok za to povećana koncentracija gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi za koju je odgovoran čovjek. Čak i pored toga, još postoji mnogo ljudi koji smatraju da to nije slučaj, ističući mnoge "dokaze" kako bi potkrijepili svoje tvrdnje.

Kafa, čokolada i pivo žrtve klimatskih promjena

Zbog klimatskih promjena koje bi mogle da izazovu problem sa rastom usjeva i izumiranje životinja i riba, možda ćemo morati da se oprostimo od omiljene hrane i pića.

Studija: Drvećem protiv globalnog zagrijavanja

Ekstremne klimatske promjene mogu biti spriječene sadnjom milijardu hektara šume, pokazuju rezultati studije o klimatskim promjenama - IPC C.

Hiljade beba pingvina nestalo u moru na Antarktiku

Hiljade beba carskog pingvina udavilo se u moru kada su teški vremenski uslovi uništili lednik na kome su živjeli.

Švedska tinejdžerka: Spasite planetu kao što hoćete Notr Dam

STRAZBUR - Švedska tinejdžerka Greta Tunberg, aktivistkinja u borbi protiv klimatskih promjena, pozvala je danas lidere da djeluju kako bi spasili planetu na isti način na koji se obavezuju da će obnoviti Notr Dam, parisku katedralu koja je juče nastradala u požaru.

Kanada se zagrijeva duplo brže od ostatka svijeta

Kanada se u prosjeku zagrijeva duplo brže od ostatka svijeta, pokazalo je najnovije naučno istraživanje.

Iz ove države će svi morati iseliti zbog klimatskih promjena

Procjenjuje se da će prosječne temperature u Sudanu do 2060. godine porasti za najmanje 1,1, a možda i za 3,1 stepena Celzijusa. Klimatske promjene koje ta zemlja trpi već danas su uzrok presljenja 600.000 ljudi.

Protesti protiv klimatskih promjena, uhapšeno 16 lica

NJUJORK - Najmanje 16 osoba je uhapšeno u Njujorku zbog blokade saobraćaja tokom održavanja protesta protiv klimatskih promjena.

Grenland bi zbog klimatskih promjena mogao da izvozi pijesak

Grenland bi mogao da počne da izvozi pijesak, "zahvaljujući" globalnom zagrijavanju koje topi ogromnu ledenu površinu ostrva i spira velike količine taloga u more, rezultat je najnovije studije tima naučnika iz Danske i SAD.

Svijet se nalazi usred vjerovatno 10 najtoplijih godina

Svijet se nalazi usred onoga što će vjerovatno biti najtoplijih 10 godina od kada se vode podaci, a to je 1850. godina, saopštila je Meteorološka kancelarija.

Najčitanije