Književnik

Željko Galonja za "Nezavisne": Poslije ratova vojnici su potrebni samo kao glasači

Željko Galonja je književnik i kantautor iz Gradiške, koji je pažnju javnosti na sebe u posljednja dva mjeseca skrenuo pjesmom "Veteran".

Pjesniku Stevanu Tontiću posthumno nagrada "Đura Jakšić"

BEOGRAD - Književniku Stevanu Tontiću posthumno je dodijeljena nagrada "Đura Jakšić" za knjigu pjesama "Opsada moga Ja" koju je prošle godine objavio u izdanju "Arhipelaga", a ovu odluku jednoglasno donio je žiri u sastavu Marija Šimoković, predsjednica, Dragan Jovanović Danilov i Srđan Orsić, članovi.

Ratkoviću i Ćukoviću nagrada "Marko Miljanov"

​Nagrada "Marko Miljanov" Udruženja književnika Crne Gore danas je uručena Milenku Ratkoviću za knjigu "Čamac za žabe", a Aleksandru Ćukoviću za znakovitu zbirku poezije "Herostratov asistent".

Ratko Đogatović: Polovina nas je nepismena, a druga polovina jedva sriče

BANJALUKA - U prva tri mjeseca tekuće godine Ratko Đogatović, književnik iz Banjaluke, u izdanju "Art printa" objavio je čak četiri knjige, a riječ je o knjigama poezije "Prkosna delta", "Vihorni put" i "Hrabro srce" te knjizi aforizama "Mali priručnik aforizama o čovjeku".

Odlazak Stevana Tontića: Kada umre pjesnik podmlade se pjesme

Poezija je neuništiva poput nade u konačno spasenje, rekao je jednom prilikom za "Nezavsine" Stevan Tontić, pjesnik čiji odlazak još jednom potvrđuje njegovu misao. Premino je u 76. godini u vikendu iza nas u Novom Sadu, gradu u kojem je proveo posljednjih desetak godina života.

Objavljena nova knjiga pjesama književnika Vlaste Mladenovića

NEGOTIN - Reč moja beše britka, /kao sablja, ljuta britva, /oštrica mača, /sada je stišana, /povučena, uvučena /u korice knjige, /čeka svog tumača.

Održana komemoracija piscu i profesoru Tihomiru Levajcu

BANJALUKA - Čovječanstvu nedostaje razum. Na ovom svijetu nema pravde i ne može je biti, jer pravde, kako su govorili stari Grci, ima samo među jednakima. Svijet podijeljen na narode, gdje su jedni malobrojni, jedni mnogobrojni, jedni materijalno zbrinuti, dok u isto vrijeme jedni žive u siromaštvu, ne poznaje pravdu.

Tihomiru Levajcu književnost bila genetsko i krajnje odredište

Tihomir Levajac, pisac i omiljeni profesor srpskog jezika i književnosti generacijama đaka u banjalučkoj Gimnaziji i Medicinskoj školi, preminuo je u četvrtak ujutro u Banjaluci u 85. godini.

Pavlović za "Nezavisne": Siromašno djetinjstvo moje generacije bilo je vrlo bogato

Književnik Ranko Pavlović prošle sedmice boravio je u Tesliću, gdje je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" predstavilo njegov legat sačinjen od više hiljada knjiga, slika, dokumenata, priznanja i ličnih predmeta koje je ovaj književnik ustupio gradu svog djetinjstva.

Književnici: Apsurdno je misliti da će muški pisci biti čitaniji

Sama pojava žene u književnosti, odnosno položaj žene kao pisca, vijekovima unazad dovođena je u pitanje. Naime, žene kao pisci su od početka njihovog pojavljivanja u književnosti bile u inferiornijem položaju u odnosu na muške pisce. Na sve promjene njihovog položaja u književnosti uticali su brojni faktori u kulturnom i umjetničkom razvoju kroz vijekove.

Kolja Mićević domaću književnost smjestio u svjetske okvire

BANJALUKA - Kolja Mićević je čitav život posvetio pisanju, prevođenju i čitanju, a njegov život zasigurno ne bi stao među korice samo jedne knjige. Domaća, ali i svjetska književnost ostala je siromašnija za jedno od najznačajnijih svojih imena, jer nas je Mićević u svojoj 80. godini napustio u večernjim časovima 17. novembra. Preminuo je od posljedica virusa korona na banjalučkom Univerzitetskom kliničkom centru.

Radmilo V. Radovanović za "Nezavisne": Vjerujem samo u pisanu riječ

Radmilo V. Radovanović jedan je od četiri ovogodišnja laureata "Pečata varoši sremskokarlovačke", prestižnog priznanja koje se dodjeljuje od daleke 1967. godine. Nagrađena je njegova knjiga "Tezejev jav", a Bilećaninu s adresom u Mrkonjić Gradu i pjesničkom posvećeniku, koji godinama unazad vodi Klub umjetničkih duša, nagrada će biti uručena u martu u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima na "Prolećnim Brankovim danima". Više o samoj nagradi i o njegovom pjesništvu pročitajte u intervjuu koji je, ovim povodom, dao za "Nezavisne".

Emir Sokolović: Moja priznanja pripadaju mojim čitaocima

Emir Sokolović je književnik iz Zenice kojem je prije nekoliko dana u Ambasadi Italije u Sarajevu uručena nagrada grada Arke "Tomasso Langdolfi", a nagradu je dobio za dvojezičnu knjigu pjesama "Vjetrovi/I Venti".

Jergović: Bijedno što su hrvatski komentatori navijali za Federera

ZAGREB - Poznati hrvatski književnik Miljenko Jergović kritikovao hrvatske sportske komentatore za koje navodi da su navijali za Rodžera Federera u meču sa Novakom Đokovićem i ocjenjuje da su Hrvati - Srbi s neizlječivim kompleksom manje vrijednosti.

Najčitanije