Književnik

Tihomiru Levajcu književnost bila genetsko i krajnje odredište

Tihomir Levajac, pisac i omiljeni profesor srpskog jezika i književnosti generacijama đaka u banjalučkoj Gimnaziji i Medicinskoj školi, preminuo je u četvrtak ujutro u Banjaluci u 85. godini.

Pavlović za "Nezavisne": Siromašno djetinjstvo moje generacije bilo je vrlo bogato

Književnik Ranko Pavlović prošle sedmice boravio je u Tesliću, gdje je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" predstavilo njegov legat sačinjen od više hiljada knjiga, slika, dokumenata, priznanja i ličnih predmeta koje je ovaj književnik ustupio gradu svog djetinjstva.

Književnici: Apsurdno je misliti da će muški pisci biti čitaniji

Sama pojava žene u književnosti, odnosno položaj žene kao pisca, vijekovima unazad dovođena je u pitanje. Naime, žene kao pisci su od početka njihovog pojavljivanja u književnosti bile u inferiornijem položaju u odnosu na muške pisce. Na sve promjene njihovog položaja u književnosti uticali su brojni faktori u kulturnom i umjetničkom razvoju kroz vijekove.

Kolja Mićević domaću književnost smjestio u svjetske okvire

BANJALUKA - Kolja Mićević je čitav život posvetio pisanju, prevođenju i čitanju, a njegov život zasigurno ne bi stao među korice samo jedne knjige. Domaća, ali i svjetska književnost ostala je siromašnija za jedno od najznačajnijih svojih imena, jer nas je Mićević u svojoj 80. godini napustio u večernjim časovima 17. novembra. Preminuo je od posljedica virusa korona na banjalučkom Univerzitetskom kliničkom centru.

Radmilo V. Radovanović za "Nezavisne": Vjerujem samo u pisanu riječ

Radmilo V. Radovanović jedan je od četiri ovogodišnja laureata "Pečata varoši sremskokarlovačke", prestižnog priznanja koje se dodjeljuje od daleke 1967. godine. Nagrađena je njegova knjiga "Tezejev jav", a Bilećaninu s adresom u Mrkonjić Gradu i pjesničkom posvećeniku, koji godinama unazad vodi Klub umjetničkih duša, nagrada će biti uručena u martu u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima na "Prolećnim Brankovim danima". Više o samoj nagradi i o njegovom pjesništvu pročitajte u intervjuu koji je, ovim povodom, dao za "Nezavisne".

Emir Sokolović: Moja priznanja pripadaju mojim čitaocima

Emir Sokolović je književnik iz Zenice kojem je prije nekoliko dana u Ambasadi Italije u Sarajevu uručena nagrada grada Arke "Tomasso Langdolfi", a nagradu je dobio za dvojezičnu knjigu pjesama "Vjetrovi/I Venti".

Jergović: Bijedno što su hrvatski komentatori navijali za Federera

ZAGREB - Poznati hrvatski književnik Miljenko Jergović kritikovao hrvatske sportske komentatore za koje navodi da su navijali za Rodžera Federera u meču sa Novakom Đokovićem i ocjenjuje da su Hrvati - Srbi s neizlječivim kompleksom manje vrijednosti.

Najčitanije