Književnost

Dvanaestogodišnja Nejla Trtak promovisala prvu knjigu

ORAŠJE - Promocija romana "Sely & odbojka", književnog prvenca dvanaestogodišnje spisateljice Nejle Trtak, održana je u Vijećnici Omladinskog doma u Orašju.

Otvoreno četvrto izdanje Novosadskog festivala knjige

NOVI SAD - Četvrto izdanje Novosadskog festivala knjige, popularnog NOFEK-a, počelo je u petak u prostorijama Digitalnog omladinskog centra, osnovanog u okviru Gradske biblioteka u Novom Sadu. Festival je otvorio nastup Milana Nenadića, poznatog srpskog pjesnika, te nastupi Ane Mihaljević, mlade kantautorke, i Radovana Maksimovića, mladog pjesnika.

Dodijeljena treća nagrada "Zlatna sova"

VIŠEGRAD - U Andrićgradu danas je uručena treća nagrada "Zlatna sova" autoru Branku Jovičiću iz Broda za roman "Davno ispričane priče", koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. Autor treće nagrade rekao je novinarima da je radnja romana Drugi svjetski rat i da je knjiga bazirana na psihologiji čovjeka u ratu.

Agata Kristi - najprodavaniji autor detektivskih romana svih vremena

BIJELJINA - Engleska književnica Agata Kristi /1890-1976/, jedan od najpoznatijih pisaca detektivskih romana svih vremena, rođena je 15. septembra 1890. godine.

U četvrtak promocija romana "Što na podu spavaš" Darka Cvijetića

Promocija romana "Što na podu spavaš" Darka Cvijetića biće održana sutra s početkom u 20 časova u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci. Sa Darkom će razgovarati Stevo Grabovac.

Za nagradu "Miroslav Dereta" takmiči se pet romana, stiglo 126 rukopisa

Konkurs izdavačke kuće "Dereta",15. po redu, za neobjavljeni roman ušao je u završnicu, jer je žiri nagrade "Miroslav Dereta" napravio uži izbor od pet rukopisa, saopštio je izdavač.

U Beogradu uručene književne nagrade "Zlatna sova" i "Sovica"

BEOGRAD - Kao neko ko je bio i treći i prvi, ko je imao priliku da gubi i dobija svestan sam da su nagrade neverovatno bitna stvar za kulturni prostor Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije, kazao je književnik Radisav Milić iz Smedereva povodom nagrade "Zlatna sova", koja mu je u petak uručena za roman "U krugu" u prostorijama Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Radmila Karlaš, rođena kao književnica, novinarstvu se posvetila

BANJALUKA - Književnica Radmila Karlaš, ispred Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, a u okviru manifestacije "Ljeto na stepenicama biblioteke", u četvrtak uveče promovisala je zbirku priča "Lutak".

"Čitajmo zajedno": Dučić, aristokrata duha

BANJALUKA - Za Jovana Dučića danas nije važno da li je ostao vječiti neženja, a ostao je. Nije značajno ni da li je imao vanbračnu djecu, a imao je. Nije bitno ni to da li je bježao u Sofiju sa udatom majkom troje djece, koja je upravo zbog toga kasnije izgubila pravo na viđanje svoje djece, a bježao je. Nevažno je da li je zbog sposobnosti ljubavnika dobio vilu koja je danas srpska ambasada u Mađarskoj, a dobio je. Niko ne zarezuje ni to da li se kao diplomata tukao zbog nekakvog skandala u Ženevi, a tukao se.

Promocija knjige Radmile Karlaš "Lutak" u Banjaluci

BANJALUKA - Promocija knjige "Lutak" Radmile Karlaš biće održana sutra s početkom u 20 časova ispred Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

Najčitanije