Književnost

Pet godina "Imperativa": U najtežoj godini afirmisali pisce i knjigu

BANJALUKA - Godina na izmaku bila je nepovoljna za održavanje manifestacija bilo kog tipa, pa su mnoge od njih i otkazane, ipak Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ" obilježilo je pet godina postojanja i aktivnog rada, ali i organizovalo 3. Festival književnosti "Imperativ".

Raspisan konkurs za nagradu "Milo Bošković"

KOLAŠIN - Centar za kulturu Kolašin i Narodna biblioteka "Ljubo Anđelić" raspisali su prvi konkurs za dodjelu pjesničke nagrade "Milo Bošković".

Pet novih naslova premijerno u izdavačkoj kući Geopoetika

BEOGRAD - Pet novih knjiga upravo je objavljeno u izdavačkoj kući Geopoetika - "Bajkovita čudovišta" Alberta Mangela, "The Gorgons" Mire Otašević (prevod na engleski jezik), "Jugosloveni" Borisa Miljkovića, "Pelerina: aveti avatara" Radivoja Šajtinca i "Hostel Kalifornija" Zvonka Gazivode, javili su iz tog izdavaštva.

Kolja Mićević domaću književnost smjestio u svjetske okvire

BANJALUKA - Kolja Mićević je čitav život posvetio pisanju, prevođenju i čitanju, a njegov život zasigurno ne bi stao među korice samo jedne knjige. Domaća, ali i svjetska književnost ostala je siromašnija za jedno od najznačajnijih svojih imena, jer nas je Mićević u svojoj 80. godini napustio u večernjim časovima 17. novembra. Preminuo je od posljedica virusa korona na banjalučkom Univerzitetskom kliničkom centru.

Književnik Ranko Risojević: Bolje vidimo gdje se omanulo nego uradilo

Ranko Risojević svojim imenom i prezimenom potpisao je šezdesetak knjiga, u šta ne računamo njegove drame koje su izvedene na sceni, a koje se nisu našle među koricama knjiga.

Zeničkom književniku Emiru Sokoloviću nagrada u Italiji

RAGUZA - Poezija Emira Sokolovića, književnika iz Zenice, naći će se u antologiji koju upravo štampa organizator italijanskog književnog festivala "Città di Chiaramonte Gulfi", kulturna asocijacija "L'Arci Versi" iz Raguze na Siciliji.

Priče o pravoslavlju, tradiciji i ljubavi pred trebinjskom publikom

TREBINJE - Na književnoj večeri u Kulturnom centru u Trebinju promovisane su dvije knjige Kraljevčanke Maje Kovačević i roman spisateljice Ljiljane Rašević Vidojević iz Foče, koja promociji nije prisustvovala zbog bolesti.

Srpska književnost u digitalnom formatu na sajmu u Frankfurtu

BEOGRAD - Na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, od danas do nedjelje, 18. oktobra, srpska književnost biće predstavljena u digitalnom formatu, zbog virusa korona.

Nakon "subjektivnog" Handkea, "Nobel" za "objektivnu" Glikovu

STOKHOLM - Američka pjesnikinja Luiz Glik dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2020. godinu, saopštila je danas Švedska akademija, a u obrazloženju se navodi da je nagradu dobila za njen nepogrešivi poetski glas koji strogom ljepotom čini individualno postojanje univerzalnim.

Milan Milošević o novitetima "Atributa": Svjetska književnost krijepi

BANJALUKA - Tri romana velikana svjetske književnosti "Sam" Juhanija Aha, "Tri lopova" Umberta Notarija i "Crna Indija" Žila Verna upravo su objavljena u Biblioteci "Atribut", ediciji Izdavačke kuća "Besjeda" i časopisa "Srp", koja ovih dana slavi mali jubilej - dvije godine postojanja.

Najčitanije