Književnost

Počinju Dučićeve večeri poezije

Naučno-književnim skupom "Pjesnički dijalog s Dučićem" u Trebinju će početi "Dučićeve večeri poezije".

"Srp", originalno prijedorsko dobro

PRIJEDOR - Promocija "Srpa", časopisa za književnost i umjetnost, održana je u utorak uveče u Pozorištu Prijedor, a u organizaciji Narodne biblioteke "Ćirilo i Matodije" iz ovog grada, a na istoj predstavljeno je devet dosadašnjih brojeva, te dvadeset knjiga iz biblioteke "Atribut" objavljenih u izdanju banjalučke "Besjede", koje je priredio Milan Milošević, glavni i odgovorni urednik "Srpa".

Promocija tri knjige Save Guslov Marčete u Banskom dvoru

BANJALUKA - Promocija knjiga poezije Save Guslov Marčete "Jabuka iz moga kraja", "Radnja, stanje i zbivanje" i "U predvorju duše", koje su dio svojevrsne trilogije "Zmijanje u srcu", biće održana sutra veče sa početkom u 19 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

Ćorovićeva djela izlaze iz neopravdane skrajnutosti

BANJALUKA - Izabrana djela Svetozara Ćorovića u tri toma i u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS) predstavljena su na 26. Međunarodnom sajmu knjige u dvorani "Borik", u srijedu uveče.

Zapaženo sedmo izdanje Književnog festivala "Pero Živodraga Živkovića"

ZENICA - Iza nas je sedmo izdanje festivala "Pero Živodraga Živkovića" održano u zeničkom klubu "Plava paleta" u organizaciji književnika Emira Sokolovića, odnosno Udruženja građana "Armagedon" i u medijskom pokroviteljstvu "Nezavisnih novina" i "Oslobođenja".

Pismenost: Kultura elektronskih medija temeljno mijenja pisanu kulturu

BANJALUKA - Iako je svijet po količini kumuliranog znanja samo u posljednjih dvadesetak godina napredovao i tehnološki se usavršio više nego u prethodnih dvjestotinak godina, gotovo petina svjetskog stanovništva i dalje je nepismena.

Meša Selimović: Pisac bez drugih uvjerenja osim vjere u umjetnost

Nijedan profesor koga sam znao nije ni tako govorio, ni tako izgledao, ni tako istupao i suvereno vladao starim i najnovijim književnim izumima, znanjima i uvidima.

Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše

Da se nisam srodila već u detinjstvu sa jezičkim blagom našeg jezika, ko zna da li bih ispevala onolike melodije slične melodijama kakve se čuju u prirodi. Bez moga detinjstva ko zna da li bi bilo stvaralačko utočište, inspiracija, najprisniji životni prostor, kazivala je svojevremeno velika pjesnikinja Desanka Maksimović o svojoj umjetnosti i stvaralaštvu.

Žak Prever, sanjar, odmetnik i anarhista

Ne postoji sedam svjetskih čuda. Postoji samo jedno i to je ljubav, zapisao je jedan od najvećih i najčitanijih francuskih i svjetskih pjesnika 20. vijeka Žak Prever.

Isidora Sekulić - najobrazovanija i najumnija Srpkinja svog vremena

BIJELJINA - Isidora Sekulić (1877-1958) srpski književnik i prva žena član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), rođena je 16. februara 1877. godine.

Najčitanije