Knjiga

Pisci: Objavom knjige se sve završava, a trebalo bi da počinje

Knjiga je žilava i neuništiva. Nema bolesti i prirodne pošasti koja je može uništiti. Uzmimo samo jedan primjer iz okoline Banjaluke... Kada je velika poplava 1615. godine praktično sa zemlje zbrisala manastir Liplje i sve njegove vrijednosti, crkva i konak su obnovljeni i monasi su za narednih sedam i po decenija uspjeli prepisati dosta knjiga. Onda je austrijsko-turski rat natjerao bratstvo da izbjegne u manastir Orahovica u Slavoniji. Monasi su tada ponijeli i knjige i uspjeli da ih spasu. Ovo je književnik Ranko Pavlović kazao za "Nezavisne" povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, koji se po odluci UNESCO-a obilježava na današnji dan od 1995. godine, a datum je izabran zbog godišnjice smrti dva velikana: Vilijema Šekspira i Migela de Servantesa.

Istraživanje: "Pedeset nijansi sive" najgora filmska adaptacija knjige

Kompanija "OnBuy.com" sprovela je istraživanje kako bi saznala koje su to najgore filmske adaptacije po mišljenju publike.

Kako je živio, volio i plakao Nebojša Glogovac

Knjiga "Glogi" o neprežaljenom glumcu Nebojši Glogovcu autora Aleksandra Ðurišića izašla je u kuće "Vukotić medija" iz Beograda.

"Oluja nad Pinjegom" prva knjiga na svijetu u nastupajućoj godini

BANJALUKA - Već dvadeset jednu godinu Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd objavljuje prvu knjigu na svijetu u nastupajućoj godini i promoviše je tačno u ponoć ispred spomenika Petru Kočiću, po čemu je prepoznatljiva ne samo u Banjaluci, nego i u svijetu.

Objavljena knjiga "Legende i očuvanje crkava brvnara u RS"

BANJALUKA - Iz štampe je izašla knjiga muzejskog savjetnika etnologa Vladimira Đukanovića, "Crkve brvnare u Republici Srpskoj - legende ili istine, knjiga 1". Knjiga je nastala na osnovu višegodišnjeg istraživačkog rada, terenskih i arhivskih istraživanja.

Pet godina "Imperativa": U najtežoj godini afirmisali pisce i knjigu

BANJALUKA - Godina na izmaku bila je nepovoljna za održavanje manifestacija bilo kog tipa, pa su mnoge od njih i otkazane, ipak Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ" obilježilo je pet godina postojanja i aktivnog rada, ali i organizovalo 3. Festival književnosti "Imperativ".

Književnik Ranko Risojević: Bolje vidimo gdje se omanulo nego uradilo

Ranko Risojević svojim imenom i prezimenom potpisao je šezdesetak knjiga, u šta ne računamo njegove drame koje su izvedene na sceni, a koje se nisu našle među koricama knjiga.

Prvi "Mini sajam knjiga" u Čelincu biće održan u ponedjeljak

Prvi "Mini sajam knjiga" u Čelincu biće održan u ponedjeljak, 12. oktobra, povodom obilježavanja Dana Narodne biblioteke "Ivo Andrić".

Knjiga "Hirurgija/Kirurgija" promovisana u Banjaluci

Knjiga "Hirurgija/Kirurgija" grupe bh. autora, profesora hirurgije sa pet državnih medicinskih fakulteta (Sarajeva, Banjaluke, Tuzle, Mostara i Foče) promovisana je u Banskom dvoru u Banjaluci.

Laguna i Delfi otvaraju svoj Sajam knjiga od 15. oktobra

Izdavačka kuća Laguna iz Beograda sa svojim lancem knjižara Delfi imaće svoj Sajam knjiga od 15. oktobra do 1. novembra po cijeloj Srbiji na svim prodajnim mjestima, ali i putem interneta, saopštili su iz Lagune.

Najčitanije