Knjige

"Noć knjige" od 14. do 18. decembra u 30 gradova Srbije i regiona

BEOGRAD- Tradicionalna manifestacija "Noć knjige" biće održana od 14. do 18. decembra u 30 gradova Srbije i regiona, na 62 lokacije u knjižarama "Delfi" i "Laguninim klubovima čitalaca", kao i na sajtovima (laguna.rs i delfi.rs).

Priče o pravoslavlju, tradiciji i ljubavi pred trebinjskom publikom

TREBINJE - Na književnoj večeri u Kulturnom centru u Trebinju promovisane su dvije knjige Kraljevčanke Maje Kovačević i roman spisateljice Ljiljane Rašević Vidojević iz Foče, koja promociji nije prisustvovala zbog bolesti.

Vida Ognjenović: Kultura živi uprkos koronizaciji naših misli

NOVI SAD - Četvrto izdanje NOFEK-a, odnosno Novosadskog festivala knjige, koje je ove godine održano online, zatvoreno je u nedjelju uveče razgovorom mladog pjesnika i jednog od organizatora Rastka Lončara sa poznatom spisateljicom i rediteljkom Vidom Ognjenović.

Otvoreno četvrto izdanje Novosadskog festivala knjige

NOVI SAD - Četvrto izdanje Novosadskog festivala knjige, popularnog NOFEK-a, počelo je u petak u prostorijama Digitalnog omladinskog centra, osnovanog u okviru Gradske biblioteka u Novom Sadu. Festival je otvorio nastup Milana Nenadića, poznatog srpskog pjesnika, te nastupi Ane Mihaljević, mlade kantautorke, i Radovana Maksimovića, mladog pjesnika.

Osam najboljih štiva o putovanjima po izboru svjetskih stručnjaka

Neko je jednom rekao kako se uspjeh velikih putopisa ne može mjeriti nagradama, već "pređenim" miljama ili kilometrima. To se ne odnosi na milje koje su autori putopisa opisali, već na sve te kilometre koje čitalac u svojoj glavi "pređe" tokom čitanja knjiga. Na sve te kilometre koji su pokrenuli maštu, inspirisali čitaoca da pješači, vozi i leti.

Prikupljaju knjige za osnovce

BANJALUKA - Udruženje porodica sa četvoro i više djece "4+" sa područja Banjaluke i ove godine sprovodi akciju prikupljanja polovnih udžbenika za djecu iz višečlanih porodica osnovnoškolskog uzrasta.

Osvježite police za knjige u vašem domu

Kada ste posljednji put spremili police na kojima stoje knjige, osim što ste, bez ikakvog reda, na njih smjestili nekoliko novih knjiga? Možda niste ni primijetili kako je ovaj kutak vašeg doma postao neuredan i prenatrpan?

Popularni "Golum" danas čita Tolkinovu knjigu bez pauze

Glumac Endi Serkis, poznat po ulozi Goluma u filmu "Gospodar prstenova" i "Hobit" režisera Pitera Džeksona, spreman je da ponovo uleti u ovu ulogu za poseban humanitarni događaj sakupljanja

Akcija NUB RS: "Uzmi knjigu, pravac kući!"

Pod sloganom "Uzmi knjigu, pravac kući!" Narodna i univerzitetska biblioteka RS (NUB RS) će obilježiti 23. april - Svjetski dan knjige i autorskih prava tako što će pojedinačno upakovane knjige biti izložene na pokretnom stalku ispred biblioteke od 10 do 14 časova, a svaki posjetilac će moći da uzme knjigu na poklon.

Svjetski dan knjige i autorskih prava ove godine u sjenci izolacije

BANJALUKA - Samoća je osnovni preduslov za pisanje, reći će većina stvaralaca. Neki među njima ističu i važnost rutine, poput Harukija Murakamija, koji je o tome napisao i esej. Ali, i ta samoća je prije stvar izbora, nego što se nameće, kao sada izolacijom. U izolaciji, ali i samoći, većina autora dočekuje i Svjetski dan knjige i autorskih prava koji se obilježava danas.

Najčitanije