Kočenje

Gume na automobilu će same izduvati u slučaju naglog kočenja?

Mercedes-Benz želi da se gume automobila ispumpaju "brzinom munje" u slučaju nužde. Sistem bi se koristio samo ukoliko se glavni sistem kočnica pokvari.

Izum koji spasava živote kamiondžija na američkim planinskim putevima

Kočnice na teško natovarenim kamionima-šleperima na američkim brdskim putevima stavljene su pred ozbiljan izazov kada se ova vozila spuštaju dugačkim nizbrdicama. Stoga nije rijetkost da se pregriju i više nisu u stanju da kontrolišu brzinu kamiona.

Autonomno kočenje postaje obavezna oprema od 2020. godine

Čak 40 država svijeta dogovorilo se u Ženevi o nacrtu nove uredbe UN-a o obaveznoj ugradnji sustava za autonomno kočenje.

Istraživanje dokazalo da autonomno kočenje spašava živote

Insurance Institute for Highway Safety proveo je opsežno istraživanje prometnih nesreća te došao do zaključka kako je autonomno kočenje ključno za sigurnost.

Savjeti za pravilno kočenje: Sačuvajte obloge i diskove

Trošenje kočnica zavisi prije svega od stila vožnje. Agresivna vožnja uzrokuje znatno češće i jače pritiskanje na pedalu kočnice što ima za posljedicu skraćenje životnog vijeka kočnica (kako kočionih obloga tako i kočionih diskova).

Tesla opet zakazao na testu, u kompaniji ljuti

Tesla motors, proizvođač e – automobila nije uspjela da prođe još jedan nezavisni test kočenja. Zvaničnici kompanije ne priznaju rezultate.

Tesla Model S pao na testu automatskog kočenja

Automatsko hitno kočenje ubrzano postaje standardni bezbjednosni dio savremenih automobila i obavezan dio testiranja sigurnosti vozila.

Naučite da pravilno kočite lijevom nogom

Tehnika kočenja lijevom nogom spada u napredne tehnike kočenja. Za ovom tehnikom se rijetko ukaže potreba u normalnim uslovima, a često se koristi na (rally) stazama.

Sve o tehnikama kočenja: Koja je najsigurnija za vas i vaše auto?

Kako bi bolje razumjeli osnovne i napredne tehnike kočenja, te proces kočenja uopšte, prvo je potrebno obraditi teoriju.

Niže temperature-duži zaustavni put

Svi koji redovno prate Formulu 1, znaju kolika je važnost zagrijavanja guma na vozna svojstva. Na hladnom je asfaltu prijanjanje značajno lošije nego na toplom, što se dodatno pogoršava ako se zimi vozi na ljetnim gumama.

Najčitanije