Kolumna

Ko to tamo širi zarazu?

Da nije tragično, bilo bi komično. Radi se o događaju od 26. oktobra ove godine, a koji se odigrao tokom komercijalnog avionskog leta na relaciji Istanbul - Hamburg.

Ne da može, nego mora

"Nezavisne novine" su u utorak, 16. novembra 2021. godine, objavile članak zanimljivog sadržaja, iznad kojeg je naslov "Može li novi ustav Srpske proći bez Vijeća naroda?" Zbog takvog naslova i ova kolumna ima naslov kakav ima, a napisao sam je u želji da našoj javnosti jednostavnim jezikom približim ovu prilično suvoparnu ustavnu materiju.

Veća potrošnja i investicija u ljude ključ ekonomskog rasta

Približava se kraj godine. Svode se finansijski računi, stvaraju se pripreme za naredni period. UIO je saopštio podatak u kome javni prihodi bilježe rekordne iznose. Javni prihodi su uvijek najvećim dijelom posljedica ekonomskih aktivnosti.

Kako i zašto treba tužiti PIK i OHR

Čitam novinske izvještaje o Deklaraciji o ustavnim principima, koja bi, ako se ne odustane od toga (a nadam se da neće), trebalo da bude razmatrana krajem novembra ili početkom decembra ove godine na predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. U deklaraciji je predviđeno da Vlada, u saradnji sa predsjednikom Republike Srpske, pripremi tekst Ustava Republike Srpske kojim će se potvrditi sve nadležnosti Srpske, osim onih koje prema Ustavu BiH pripadaju BiH.

Atrofija jednog pravosuđa

Kada politika, pa još ona zasnovana na gledanju ko je koje nacije i vjere, prevlada u pravosuđu u kojem toga nipošto ne smije biti, to je nesumnjivi i neoborivi dokaz atrofije tog pravosuđa. Upravo takav dokaz predočen je ovdašnjoj javnosti u srijedu, 20. oktobra ove godine. Tog dana VSTS BiH donio je konačnu odluku u disciplinskom postupku protiv Gordane Tadić, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, kojom je potvrđena prvostepena disciplinska odluka o njenoj smjeni sa te funkcije.

Ketmanstvo Mustafe Cerića

Poznati srpski istoričar Salih Selimović, rođen u Tešnju 1944. godine, u svojim brojnim javnim istupima isticao je i ističe da se osjetio zadovoljnim i oslobođenim frustracije kada je istražio i utvrdio svoje srpsko porijeklo.

Bh. olimpijski san od sapunice

Završena je jedna od najneobičnijih olimpijada ikad održanih. Kasnila je cijelu godinu zbog pandemije kovida-19, tako da je i njeno samo održavanje na kraju jedan veliki uspjeh.

Plivamo u likvidnosti, šansa koju ne smijemo propustiti

Iza nas je završeno prvo polugodište 2021. godine. Prvih pola godine nakon teške zdravstvene i ekonomske krize.

Nepodnošljivost ovdašnjeg života

Prije nekoliko godina Kjel Magnuson, profesor Univerziteta u švedskom gradu Upsala, izjavio je da se u Srebrenici nije dogodio genocid, davši i objašnjenje za tu svoju tvrdnju.

Ima neka tajna veza

Dana 25.5.2021. godine, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je šest zakona kojima se povećavaju plate u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, pravosuđu i policiji.

Najčitanije