Kometa

NASA uočila najveću kometu do sada, juri u smjeru Sunca i Zemlje

NASA-in teleskop Hubble potvrdio je postojanje kometa čija je jezgra 50 puta veća od one prosječne. Njegovo ledeno središte ima masu od oko 500 triliona tona, a široko je nekih 137 km.

Prvi meteorski roj u godini

​Prvi ovogodišnji meteorski roj su naravno Kvadrantidi.

Hrvatica snimila kometu koja nije prošla ovako blizu 70.000 godina

Posmatrajte nebo, ova kometa je sjajna repatica i pravi je božićni poklon za ljubitelje svemira.

Svemirska letjelica slučajno prošla kroz rep umiruće komete

Izgleda da nam je kometa koja se prošle godine raspala prije nego što je trebalo da se pojavi na noćnom nebu Zemlje ostavilao rijedak i divan poklon.

Možda niste znali, ali komete su često "pijane"

Možda niste znali, ali komete su često "alkoholisana" nebeska tijela. Naime, kada se približe našem Suncu i ugriju, počinju izbacivati spojeve alkohola u svemir.

Prolazak najsjajnije komete nad Jadranom, biće vidljiva za 7.000 godina

Kometa C/2020 F3 (Neovajs) bila je uočljiva prije zore tokom prethodne nedjelje na radost ljubitelja sjevernog neba. Kažu da je to jedna od rijetkih kometa koja je postala vidljiva tokom ovog vijeka, a smatra se uljezom Sunčevog sistema. Naziva se još i Velika kometa 2020. godine.

Najsjajnija kometa "projuriće" pored Zemlje, sljedeća je za 7.000 godina

Kometa prečnika oko pet kilometara, nazvana "Neovajs", nedavno je primijećena na nebu. Prošla je pored orbite Merkura, a blizina Sunca učinila je da prašina i gas sa njene površine naprave veliki svijetleći rep. Po proračunima naučnika, očekuje se da će se približiti Zemlji 23. jula 2020. godine, a zbog svijetlećeg repa posmatračima će prirediti spektakl.

Krajem maja ćemo moći golim okom vidjeti kometu Atlas

Nova kometa je na nebu. Približava se i kako prolaze tmurni dani u svijetu okovanom epidemijom, kometa će biti sve vidljivija, tako da će se krajem maja vjerovatno vidjeti golim okom i kod nas.

Najsjajnija kometa "Atlas" prolazi pored Zemlje

Novootkrivena kometa nazvana "Atlas", koja će 23. maja proći pored Zemlje, na putu je da postane jedna od najsjajnijih kometa koja će ukrasiti naše noćno nebo još od Hejl-Bopove komete 1997. godine.

Otkrivena nova kometa

Naučnici su otkrili novu kometu za koju smatraju da dolazi iz prostora van našeg Solarnog sistema i da je "međuzvezdani posetilac“.

Dijelovi komete jure ka zemlji

Fragmenti komete Enke približavaju se Zemlji. Oni bi pri padu mogli da zbrišu čitave kontinente na našoj planeti, upozoravaju stručnjaci sa Instituta za astronomiju Češke akademije nauka, prenosi Daily Mail.

Najčitanije