Korona

Koliko dugo je zarazan neko sa omikronom

Omikron soj virusa korona koji izaziva kovid 19 rapidno se širi svijetom, primoravajući vlade da mijenjaju svoje nacionalne strategije u borbi protiv pandemije.

Traže se dobrovoljci koji će se zaraziti virusom korona

Za prvo medicinsko ispitivanje na svijetu u kojem je dozvoljeno namjerno izlaganje ispitanika virusu korona traže se dobrovoljci radi razvoja boljih vakcina.

Grčka ublažava mjere

ATINA - Grčka će dozvoliti muziku u restoranima i barovima i produžiće radno vrijeme u okviru ublažavanja mjera uvedenih prošlog mjeseca pošto se smanjuje broj zaraženih i pritisak na bolnice, saopštile su danas vlasti.

Potvrđen slučaj podvrste omikrona BA.2 u Sloveniji

LJUBLJANA - Slovenija je danas potvrdila prvi slučaj podvrste omikron soja BA.2, saopštila je šef nacionalne laboratorije Tjaša Žohar Cretnik.

Čerkez: Od marta do maja moguće popuštanje epidemioloških mjera

SARAJEVO - Ukoliko epidemiološka situacija u Federaciji BiH (FBiH) bude povoljna na kraju februara, onda bi od marta do maja moglo doći do popuštanja epidemioloških mjera, najavio je član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

EMA uslovno odobrila Fajzerovu pilulu protiv korone

BRISEL - Evropska Agencija za lijekove (EMA) danas je uslovno odobrila upotrebu pilule kompanije Fajzer"protiv kovida 19 za liječenje odraslih osoba ugroženih od težeg oboljenja.

Vakcina Moderna od sutra u Kantonu Sarajevo

Vakcine proizvodjača Moderna od sutra će biti na raspolaganju na svim punktovima u Kantonu Sarajevo.

U Srbiji preminulo 40 osoba, još 17.674 novozaraženih

BEOGRAD - U Srbiji su u posljednja 24 sata registrovana 17.674 nova slučaja virusa korona od 35.974 testirana uzorka, a od posljedica bolesti preminulo je 40 pacijenata.

Buster doze mogle bi da smanje broj hospitalizacija

BRISEL - Buster doze vakcina protiv kovida 19 mogle bi da umanje broj hospitalizacija u Evropi u budućnosti za najmanje pola miliona, saopštila je danas agencija EU za javno zdravlje, u vrijeme kada se omikron soj širi brzinom bez presedana.

U Brčkom preminula jedna osoba, 164 novozaražene

BRČKO - U posljednja 24 sata u Brčko distriktu registrovano je 164 novih slučajeva zaraze virusom korona.

Najčitanije