Kozmetika

Od kojih se sve proizvoda proizvodi kozmetika

Rimljani su od životinjske masti pravili kreme, a jedna je Talijanka puderom za lice ubijala muškarce. Danas je industrija kozmetike vrijedna pola bilijuna dolara, a sastojci se pronalaze u svakom kutku planeta.

Dezodoransi iz kuhinje

Ako želite da korisite provjerenu kozmetiku, zasučite rukave i napravite sami prirodna sredstva za njegu.

Klikom na Instagramu do praktičnih i naučnih savjeta o ljepoti

Razvoj i popularnost društvenih mreža i blogova nije promijenila samo način komunikacije, već i ponašanje potrošača i njihov odabir modnih proizvoda. Blogovi su postali novi medij preko kojega se šire informacije, okupljaju istomišljenici i pokreće novi pogled na svijet mode.

Poznati proizvođači mijenjaju nazive krema zbog kritika o rasizmu

L'Oreal, najveći svjetski proizvođač kozmetike, ukloniće s proizvoda za korekciju tena izraze koji označavaju izbjeljivanje kao što su "bijelo" i "svijetlo", rekla je u petak portparolka kompanije, dan nakon što je to učinio Unilever, u kontekstu jačanja kritika na društvenim medijima.

Znate li šta znači oznaka 3M na kozmetičkim proizvodima?

Često na deklaracijama kozemtičkih proizvoda viđate oznake 3M, 6M, a najčešće 12M i ne znate šta znače.

Ivana Macanović otkriva svoj jutarnji beauty ritual

​Za velike sportske podvige potrebno je mnogo više od snage, vještine i brzine. Potrebne su besprijekorna disciplina, potpuna posvećenost i uravnoteženost s prirodom, u sebi i oko sebe.

Milena Spaić pravi prirodne sapune, tinkture, balzame i aromapreparate

Trebinjka Milena Spaić već godinama iz hercegovačkog ljekovitog bilja koristi ne samo ljekovitost, već miris i ljepotu, praveći različite kozmetičke preparate, najprije iz hobija, a u posljednje vrijeme i u komercijalne svrhe.

Koje kozmetičke proizvode treba držati u frižideru, a koje ne?

Kad je održavanje kozmetičkih proizvoda u pitanju, važno je da pazite na higijenu i datume na kutijicama, ali da li ste znali kako trajanje i djelotvornost nekih proizvoda možete produžiti i poboljšati držanjem u frižideru?

Prirodna kozmetika za njegu kože, povratak prirodnim vrijednostima

Njega kože imala je veliki značaj još od davnih vremena. Svako doba u historiji čovječanstva imalo je specifične stilove ponašanja i percepcije ljepote, što je naravno uključivalo i kozmetičke tretmane kože. Osim toga, ovaj fenomen društvenog ponašanja nije zaobišao ni jedno mjesto na planeti, pa su tako razni narodi u raznim razdobljima imali svoje prakse, trikove i navike kad je u pitanju njega kože.

Pet savjeta za pametnu kupovinu kozmetičkih proizvoda

Uvijek biti besprijekorno dotjerana ne mora da znači da treba da budete u minusu i imate kupatilo prepuno proizvoda koje ne koristite. Parfimerije i drogerije nevjerovatno su primamljive, ali ako želite da prestanete da bacate novac i gomilate proizvode koje ne koristite, držite se ovih savjeta.

Znate li koji je rok trajanja vaše šminke?

Da li biste se usudili da skuhate i pojedete šest mjeseci stara jaja? A mjesec dana staro meso? Naravno da ne. Zašto onda nemamo nikakav problem s korištenjem godinama stare šminke?

Domaća maska od griza za masnu kožu

Ako imate masnu kožu, prva zabluda koju bi trebalo da ostavite u prošlosti je da njoj nije potrebna dodatna hidratacija. Naprotiv, važno je da je njegujete, samo birajte lagane proizvode na bazi vode.

Najskuplja i najotrovnija supstanca na svijetu

Najotrovnija supstanca na svijetu je ujedno i najskuplja, a redovno se koristi u kozmetičkoj industriji, te kao lijek za nekoliko različitih bolesti. Toliko je otrovna da bi nekoliko kafenih kašika moglo ubiti sve i jednog čovjeka na području Velike Britanije, a oko 4 kilograma ovog otrova bi moglo ubiti sve i jednog čovjeka na planeti.

Najčitanije