Kuhanje

Galangal: Tajlandska zamjena za đumbir kiselkastog okusa

Galangal je veoma popularan začin u cijeloj jugoistočnoj Aziji. Posebno je omiljen kod mnogih kao dio tajlandske kuhinje. Zemlja porijekla galangala je ostrvo Hajnan u Kini.

Tasmanijski biber: Začin koji se slaže sa varivom i mesom divljači

U vrijeme kada se sve više posvećuje pažnja ishrani i samom pripremanju hrane, kada su srušene barijere šta se sa čim slaže, kada je eksperimentisanje s ukusima i sastojcima svakodnevica ne samo za vrhunske šefove kuhinja nego i za sve koji pripremaju obroke u svojim domovima, raznovrsnost začina je tu da ponudi i podigne raznolikost ukusa.

Kuvarica Najdžela Loson sprema ukusne kore od banana

U novom serijalu na kanalu "BBC Two", kuvarica Najdžela Loson koristi koru banane kao zamjenu za patlidžane - a prema nekim receptima, može se spremiti tako da ima ukus sličan svinjetini.

Koje namirnice je najbolje jesti sirove?

​Neke namirnice je najbolje konzumirati sirove jer pri kuhanju, prženju ili nekom sličnom načinu pripreme mogu izgubiti svojstva koja su inače korisna za naše zdravlje.

Pupak boginje Venere pretvoren u bogovski zalogaj

Prstenasta tjestenina od jaja s najrazličitijim nadjevima vjerovatno često gostuje na tanjirima svakog domaćinstva, a niko i ne pomišlja da gleda u nešto najbliže pupku najljepše boginje.

20 pojmova iz kuhinje koje svako treba znati

Imate li nedoumice u vezi blanširanja, poširanja ili drugih pojmova, bacite oko na kulinarski šalabahter koji će vam olakšati kuhanje.

Slavni Italijanski kuhar daje besplatne časove kuhanja

Ukoliko ste ikada želeli da pooštrite svoje kulinarske veštine, sada je vjerovatno najbolje vrijeme za to.

Mali kulinarski rječnik

Obožavate kuvati, ali često ne stižete pripremiti sve ono o čemu čitate ili gledate na televiziji? U eri popularizacije kuvanja, osjećate se izopšteno, jer ne razumijete većinu pojmova o kojima se piše ili koje čujete?

Sedam spasonosnih kuhinjskih trikova

Šefovi kuhinja otkrili su trikove koji vas mogu spasiti od grešaka u kuhinji...

Zbirka priča "Kuhanje" Slađane Perković promovisana u Banjaluci

BANJALUKA - Iako se na prvi pogled čini da ćemo kroz zbirku priča "Kuhanje" saznati nešto više o receptima ili generalno o kulinarskoj vještini, to je samo klopka za čitaoce koji veoma brzo nakon prvih nekoliko rečenica knjige autorke Slađane Perković utonu u ludilo naše stvarnosti.

Najčitanije