Kultura

Stroge mjere u pandemiji najjače stežu kulturu Srpske

BANJALUKA - Institucije od kulturnog značaja, kao što su kulturni centri te pozorišta, u vrijeme pandemije virusa korona strogo sprovode preporučene epidemiološke mjere, što se ne može reći za situaciju u drugim zatvorenim objektima, posebno u noćnim klubovima, zbog čega iz ovih institucija upozoravaju da su primjetni dupli standardi.

Sa milion KM podržana izgradnja pozorišta u Istočnom Saraejvu

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Vlada Republike Srpske podržala je sa milion KM završetak izgradnje zgrade pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu, rekao je načelnik opštine Jovan Katić.

Siniša Pavić dobitnik nagrade "Dositej Obradović"

Televizijski i filmski scenarista, kao i istaknuti književnik Siniša Pavić dobitnik je prestižne nagrade "Dositej Obradović", koja je danas dodijeljena u Beogradu.

Mediji: Džoni Dep zakasnio na let za Beograd, krenuo privatnim letom

Džoni Dep (58) zakasnio je na ukrcavanje za let za Beograd, gdje je trebalo da stigne oko 12 časova.

Održano Veče izvorne narodne pjesme u Čelincu

U Čelincu je održano Veče izvorne narodne pjesme, zdravice, igre i narodnih instrumenata uz učešće grupa i pojedinaca koji njeguju izvornu pjesmu i čuvaju je od zaborava.

Na konkurs za najbolju priču i pjesmu stiglo 200 radova

Oko 200 radova stiglo je na konkurse za najbolju priču, pjesmu, novinsku reportažu i đački literarni rad, raspisane u okviru tradicionalne, treće kulturne manifestacije "Stopama Luke Milovanova Georgijevića", koju organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Srebrenice.

Novim zakonom do boljeg stanja u kulturi u TK

TUZLA- Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici je utvrdila nacrt Zakona o kulturi kojim se nastoji jasno i precizno definisati djelatnosti kulture u skladu sa potrebama sadašnjeg vremena i u skladu sa rješenjima koja u oblasti kulture egzistiraju u okruženju.

Omiljeni junak pop kulture Garfild slavi 43. rođendan

Narandžasti mačak. Debeo. Lijen i sebičan. Dosađuje se, jede ili spava. Mrzi ponedjeljak. Živi s vlasnikom Džonom i psom Odijem. Milioni ljudi koji su zavoljeli njegov lik i djelo znaju da je riječ o ikoni pop kulture, strip-junaku Garfildu - simpatični mačak slavi 43. rođendan, ali i danas je jednako zabavan kao i 19. juna 1978. godine kada se "rodio" u kuhinji italijanskog restorana, u kojoj je pojeo sve lazanje i makarone.

Konkurs za sufinansiranje projekata iz kulture otvoren do četvrtka

BANJALUKA - Konkurs za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2021. godinu otvoren je do četvrtka. Za projekte koje će grad Banjaluka podržati putem ovog poziva predviđeno je ukupno 113.000 KM, a visina sredstava koja se mogu dodijeliti po jednom projektu iznosi do 15.000 KM.

Njujorški Muzej Metropolitan stao u odbranu jermenskog nasljeđa

NJUJORK - Muzej umjetnosti Metropolitan u Njujorku saopštio je da su nedavna krvoprolića i razaranja u Nagorno-Karabahu globalna tragedija koja zabrinjava i apelovao da se zaštiti jermenska kulturna baština.

Najčitanije