Kultura

Njujorški Muzej Metropolitan stao u odbranu jermenskog nasljeđa

NJUJORK - Muzej umjetnosti Metropolitan u Njujorku saopštio je da su nedavna krvoprolića i razaranja u Nagorno-Karabahu globalna tragedija koja zabrinjava i apelovao da se zaštiti jermenska kulturna baština.

Ivan Otašević za "Nezavisne": Naši umjetnici će ostajati u RS

Ivan Otašević je violinista koji je rođen u Beogradu, a danas sa banjalučkom adresom. Na čelu je Banjalučke filharmonije i vanredni je profesor na smjeru violina na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Tuzlanski kanton nakon decenija dobiće novi zakon o kulturnoj baštini

TUZLA- Tuzlanski kanton bi nakon više od 30 godina mogao dobiti novi zakon o zaštiti kulturne baštine čiji je nacrt usvojen na današnjoj sjednici Kantonalne vlade.

Krizni štab odlučio: U Srbiji od ponedjeljka kulturna dešavanja

BEOGRAD - Kulturna dešavanja u Srbiji moći će da se organizuju od ponedjeljka, rekla je zamjenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević za Tanjug nakon današnje sjednice Kriznog štaba.

Turistkinji zbog selfija u Pompeji prijeti kazna od 3000 evra

RIM - Turistkinji koja se popela na krov centralnih termi, u ruševinama antičkog grada Pompeji prijeti kazna od 3000 evra i zatvor, piše agencija Ansa.

Tiodorović: Kultura bi mogla da pomogne da izdržimo epidemiju

NIŠ - Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da razumije građane čija je izdržljivost na izmaku, jer su navikli da epidemija obično traje dva do tri mjeseca, dok ova sa virusom korona ulazi u šesti mjesec.

Najsmrtonosniji putevi u EU su Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji

Najsmrtonosniji putevi u EU nalaze se u zemljama istočne Evrope, posebno u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji, gdje pogine 96 osoba na milion stanovnika, pokazalo je najnovije istraživanje, prenosi Euronews i dodaje da najmanje saobraćajne kulture imaju vožaci na jugu kontinenta.

Unapređuju saradnju: Potpisan sporazum NP RS i Banskog dvora

Sporazum o saradnji Narodnog pozorišta RS i Banskog dvora - Kulturnog centra potpisali su danas u Banjaluci direktori ustanova Maja Dodig i Mladen Matović, saopšteno je iz Banskog dvora.

U doba političke korektnosti mijenja se i istorija kulture

BANJALUKA - Antirasistički protesti u Americi zbog ubistva Džordža Flojda postali su veliki globalni događaj i neminovno su se odrazili i na umjetnost, bilo da je riječ o umjetnosti kao oruđu protesta, bilo da je riječ o kritičkom pogledu na umjetnost kroz prizmu političke korektnosti.

"Vremenska linija kulture" u NUB RS: Od Vinče do Kusturice

BANJALUKA - "Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice" je projekat koji predstavlja najvažnije ličnosti, događaje i objekte kulture Srbije i srpskog naroda, a koji će biti predstavljen utorak u 12 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) u Banjaluci.

Najčitanije