Kultura

Tiodorović: Kultura bi mogla da pomogne da izdržimo epidemiju

NIŠ - Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da razumije građane čija je izdržljivost na izmaku, jer su navikli da epidemija obično traje dva do tri mjeseca, dok ova sa virusom korona ulazi u šesti mjesec.

Najsmrtonosniji putevi u EU su Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji

Najsmrtonosniji putevi u EU nalaze se u zemljama istočne Evrope, posebno u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji, gdje pogine 96 osoba na milion stanovnika, pokazalo je najnovije istraživanje, prenosi Euronews i dodaje da najmanje saobraćajne kulture imaju vožaci na jugu kontinenta.

Unapređuju saradnju: Potpisan sporazum NP RS i Banskog dvora

Sporazum o saradnji Narodnog pozorišta RS i Banskog dvora - Kulturnog centra potpisali su danas u Banjaluci direktori ustanova Maja Dodig i Mladen Matović, saopšteno je iz Banskog dvora.

U doba političke korektnosti mijenja se i istorija kulture

BANJALUKA - Antirasistički protesti u Americi zbog ubistva Džordža Flojda postali su veliki globalni događaj i neminovno su se odrazili i na umjetnost, bilo da je riječ o umjetnosti kao oruđu protesta, bilo da je riječ o kritičkom pogledu na umjetnost kroz prizmu političke korektnosti.

"Vremenska linija kulture" u NUB RS: Od Vinče do Kusturice

BANJALUKA - "Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice" je projekat koji predstavlja najvažnije ličnosti, događaje i objekte kulture Srbije i srpskog naroda, a koji će biti predstavljen utorak u 12 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) u Banjaluci.

Centar za kulturu i obrazovanje Doboj nije odustao od rekonstrukcije

DOBOJ - Gradska vlast Doboja, i pored virusa korona i slabijeg punjenja budžeta, nije odustala od rekonstrukcije objekta Centra za kulturu i obrazovanje koji nakon dva mjeseca pauze otvara vrata posjetiocima.

Bečlijama po 50 evra da troše u kafićima i restoranima

BEČ - Grad Beč namjerava da vaučerom od 50 evra po domaćinstvu podstakne ugostiteljstvo čiji će objekti ponovo da rade od petka nakon dvomjesečne pauze.

Umjetnici kritikuju Lunaček da ne čini dovoljno za kulturu

BEČ - Brojni austrijski umjetnici ustali su protiv državne sekretarke zadužene za kulturu Ulrike Lunaček jer smatraju da ona ne čini dovoljno kako bi kulutrne ustanove ponovo počele da rade.

Bečki kulturni sektor bilježi najveću finansijsku katastrofu od 1945.

Ova godina je u svijetu muzike trebalo da bude posvećena 250. godišnjici rođenja Ludviga Van Betovena, ali je zbog virusa korona Beč - hram muzike - kako ga nazivaju, potpuno je utihnuo.

U oktobru 60. Jubilarni MESS festival sa temom “Nostalgija za budućnošću“

SARAJEVO - Ovogodišnji 60. jubilarni MESS festival će uz centralnu temu “Nostalgija za budućnošću“ biti održan od 1. do 9. oktobra, a komad irske trupe “Dead Centre” iz Dublina – “Prva Čehovljeva predstava“, čije je gostovanje otkazano prošle godine zbog umanjenog budžeta, zatvoriće 59. i ujedno otvoriti 60 jubilarni festival.

Najčitanije