Kupus

Pet razloga da svakog dana popijete čašu rasola

Iako je kupus sam po sebi vrlo zdrava i hranjiva namirnica, procesom kiseljenja postaje još jači saveznik u čuvanju našeg organizma od raznih zdravstvenih problema.

Zdrava glava jede glavicu kiselog kupusa

Jedna stara poslovica kaže da onaj ko brine o zdravlju - jede kiseli kupus! Istraživanja stalno potvrđuju da je kiseli kupus zdrav, a vijekovima se koristi kako za jelo, tako i za olakšavanje ili sprečavanje zdravstvenih tegoba.

Kiseli kupus hrana i lijek

Kiseli kupus predstavlja pravo bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra. Sadrži manje količine natrijuma i povoljan odnos kalcijuma i fosfora, osigurava maksimalno iskorištavanje kalcijuma u organizmu i čini ovu namirnicu vrlo korisnom po naše zdravlje.

Kupus umiruje išijas

Hladnoća umije da pokrene staru boljku - bolove u leđima ili da izazove išijas koji vas ranije nije mučio. Ukoliko vam se to desi, a nemate ništa drugo pri ruci što bi moglo da vam olakša muke, uzmite list kupusa.

Kako kiseli kupus da traje do ljeta

Bitne su sljedeće komponente – zapremina (veličina) bureta, količina kupusa, vode i soli, pretakanje, temperatura prostorije u toku kiseljenja.

Pita s kupusom

Ovu ukusnu pitu sa kiselim kupusom spremićete za čas, a ukus joj neće izostati.

Svjež kupus štiti od raka, a kuvani ublažava nervozu

Tokom žvakanja i sjeckanja iz kupusa se oslobađaju izotiocijanati i indoli, supstance za koje je dokazano da djeluju preventivno protiv raka.

Kako se kiseli kupus

U našim krajevima kiseli kupus je najvažnija zimnica iz pregršt dobrih razloga: lako ga je uzgojiti, svake jeseni bogato rodi, pristupačne je cijene, postupak kiseljenja je jednostavan i posve prirodan, ne kvari se i čuva bez problema cijele godine.

Proizvođači se žale: Loš rod i kvalitet kupusa

Velike količine kupusa zasađene su ove godine, kažu proizvođači ove kulture, ali ovogodišnji rod je loš.

Zbog visoke cijene bure kiselog kupusa spalo na kanticu

BANJALUKA - Kupci koji spremaju zimnicu i koji su ranije kupovali po nekoliko vrećica kupusa sada su znatno smanjili količine što zbog cijene, što zbog smanjenog roda ovog povrća.

Najčitanije