Kupus

Koje sve dobrobiti ima kiseli kupus za naše tijelo

Ljekovitost kupusa, kako svježeg tako i ukiseljenog je poznata već godinama i prenosi se s naraštaja na naraštaj. Osim što ima dobrobiti za zdravlje, on je i tradicionalna domaća delicija, odnosno jedna od najstarijih namirnica koja nas podsjeća na kuhinju naših baka. Prozvan je i antistres povrćem, a super djeluje na imunitet i varenje.

Uzgojio glavicu kupusa tešku više od 10 kilograma

Branislav Jenko, koji je uzgojio glavicu kupusa tešku 10,125 kilograma, osvojio je prvo mjesto na "Futoškoj kupusijadi".

Namirnice koje čiste organizam od nikotina

Kada ostavite cigarete treba vremena da vam se organizam očisti od godina pušačkog života.

Kineski kupus pršti od vitamina

Kineski kupus (lat. Brassica chinensis ili Brassica pekinensis) je zeleno lisnato povrće, bogato mnogim važnim nutrijentima neophodnim za organizam, uključujući vitamine, minerale i karotenoide.

Kupus iz rerne

Ukoliko ne znate šta da pripremite svojim ukućanima, kupus iz rerne je idealan odabir.

Pet razloga da svakog dana popijete čašu rasola

Iako je kupus sam po sebi vrlo zdrava i hranjiva namirnica, procesom kiseljenja postaje još jači saveznik u čuvanju našeg organizma od raznih zdravstvenih problema.

Zdrava glava jede glavicu kiselog kupusa

Jedna stara poslovica kaže da onaj ko brine o zdravlju - jede kiseli kupus! Istraživanja stalno potvrđuju da je kiseli kupus zdrav, a vijekovima se koristi kako za jelo, tako i za olakšavanje ili sprečavanje zdravstvenih tegoba.

Kiseli kupus hrana i lijek

Kiseli kupus predstavlja pravo bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra. Sadrži manje količine natrijuma i povoljan odnos kalcijuma i fosfora, osigurava maksimalno iskorištavanje kalcijuma u organizmu i čini ovu namirnicu vrlo korisnom po naše zdravlje.

Kupus umiruje išijas

Hladnoća umije da pokrene staru boljku - bolove u leđima ili da izazove išijas koji vas ranije nije mučio. Ukoliko vam se to desi, a nemate ništa drugo pri ruci što bi moglo da vam olakša muke, uzmite list kupusa.

Kako kiseli kupus da traje do ljeta

Bitne su sljedeće komponente – zapremina (veličina) bureta, količina kupusa, vode i soli, pretakanje, temperatura prostorije u toku kiseljenja.

Najčitanije