Lava

Novi potok lave prijeti kućama na La Palmi

MADRID - Novi potok lave slijeva se niz vulkan Kumbra Vijeha na Kanarskim ostrvima i prijeti da prekrije kuće i imanja u gradu Lod Ljanos de Aridane zbog čega je evakuisano oko 800 ljudi.

Vulkan na La Palmi izbacuje blokove lave veličine zgrade

LA PALMA - Blokovi rastopljene lave veličine trospratne zgrade kreću se danas niz padinu vulkana na španskom ostrvu La Palma, gdje je zabilježena i serija potresa, tri sedmice nakon erupcije.

Raste ostrvo La Palma zbog ulivanja lave u okean

MADRID - Površina španskog ostrva La Palma nastavlja da se povećava usljed ulivanja lave u Atlantski okean i stvrdnjavanja u dodiru s vodom, saopštili su danas naučnici EU.

Lava progutala crkvu

LA PALMA - Lava iz vulkana Kumbre Vieha na kanarskom ostrvu La Palma progutala je crkvu koja se nalazila na putu lave ka moru.

Katanija pod pepelom, Etna lavu bacala do 1.000 metara u visinu

RIM - Zbog debelog sloja pepela koji izbacuje vulkan Etna, a koji se tokom noći nataložio na ulice i krovove kuća Katanije i okolnih mjesta, lokalne vlasti upozorile su stanovništvo da budu oprezni, jer su ulice klizave i opasno je ići kolima i pješice, javlja agencija Agi.

Otkrivena "planeta lave", sposobna da stvori novu atmosferu

Neobična planeta GJ 1132 b, koja kruži oko patuljaste zvijezde udaljene oko 41 svjetlosnu godinu od Zemlje, očigledno je u jednom trenutku izgubila atmosferu kako bi stvorila novu. Sumnja se da je trenutna atmosfera planete proizvod vulkanske aktivnosti, na koju je vjerovatno uticao odnos planete i zvijezde.

Etna ponovo aktivna

RIM - Vulkan Etna na italijanskom ostrvu Siciliji ponovo je proradio izbacujući lavu i pepeo, drugi put u posljednjih nekoliko dana.

Erupcija vulkana na ostrvu Java

DŽAKARTA - Vulkan Merapi proradio je jutros na ostrvu Džakarta, u Indoneziji.

Etna izbacuje lavu i pepeo

Vulkan Etna, na Siciliji, u Italiji, ponovo je aktivan.

Havaji: Proradio vulkan, povrijeđeno 23 turista

HONOLULU - Eksplozija izazvana lavom na havajskom Velikom ostrvu izbacila je rastopljene stijene u okean, a jedna od njih pala je na brod sa turistima i povrijedila 23 osobe, saopštili su danas zvaničnici.

Lava na Havajima za noć uništila stotine kuća

HONOLULU - Lava iz vulkana Kialuea na Havajima uništila je više stotina kuća u ruralnoj oblasti Velikog ostrva, saopštila je portparolka havajskih okružnih vlasti Dženet Snajder.

Lava iz vulkana na Havajima uništila 117 kuća

HONOLULU - Lava je, nakon erupcije u ponedjeljak iz vulkana Kilauea na Havajima, uništila 117 kuća u ruralnoj oblasti Velikog ostrva, saopštila je portparolka havajskih okružnih vlasti Dženet Snajder.

Lava stigla do okeana

HONOLULU - Lava iz vulkana Kiluaea na Velikom ostrvu na Havajima stigla je do okeana i predstavlja novu opasnost po zdravlje stanovnika.

Timur Čerkez uspješno savladao Ocean Lava Montenegro 2018.

Sarajlija Timur Čerkez jedan je od tri najmlađa triatlonca koji su juče u Kotoru,uspjeli završiti trku na dugoj distanci - Ocean Lava Montenegro 2018, u jakoj internacionalnoj konkurenciji od 480 učesnika.

Pet najopasnijih vulkana na svijetu

Gotovo 280.000 ljudi poginulo je od 1600. godine zbog vulkanske aktivnosti, a mnoge od tih smrti pripisuju se sekundarnim opasnostima povezanim sa glavnom erupcijom.

Najčitanije