Led

NASA objavila uznemirujući snimak nestanka leda

Otopljenje na Arktiku pridonijelo je drastičnom otapanju leda koji pokriva polarni okean, objavili su u ponedjeljak naučnici iz Nacionalnog centra za praćenje snijega i leda (NSIDC), istakavši da se radi o drugom po redu rekordnom smanjenju leda u posljednje četiri decenije.

Odlomio se veliki komad leda na Grenlandu

Veliki komad leda odlomio se od najveće preostale arktičke ledene ploče na Grenlandu, pokazuju satelitski snimci.

Zemlja izgubila 28 triliona tona leda od 1994, šta su posljedice

Sa površine planete Zemlje nestalo je ukupno 28 triliona tona leda od 1994. godine, a do ovih podataka su došli britanski naučnici koji su pomoću satelita istraživali površinu Zemlje.

Topi se Grenland: Nestale 532 gigatone leda tokom prošle godine

Tokom prethodne godine na Grenlandu se led još više otapao. Izgleda da se nova ledena ploča Grenlanda smanjila preko tačke povratka, otapanje je neizbježno bez obzira na to koliko se brzo smanjuje zagrijavanje klime, sugeriše novo istraživanje.

Led rasvjeta, vrijedna 157.000 KM, u dvorani u Milićima

U Milićima je završen projekat zamjene rasvjete u Sportskoj dvorani, koji je koštao 157.000 KM, a koji je finansirala Vlada Republike Srpske posredstvom Fonda za zaštitu životne sredine, dok je dio troškova snosila i Opštinska uprava.

Počela podjela 40.000 LED sijalica

TUZLA - "Caritas" Švajcarske, Centar za ekologiju i energiju Tuzla te gradovi i općine Tuzla, Kalesija, Lukavac, Živinice, Banovići i Gračanica, u periodu od 17. avgusta do 18. septembra organiziraju savjetovanje i anketiranje 10.000 domaćinstava te podjelu 10.000 LED sijalica, a cilj je podstaknuti građane da smanje potrošnju energije.

Globalno zagrijavanje nepovratno uništilo led na Grenlandu

Led na Grenlandu otopio se do tačke nakon koje nema povratka, a napori za usporavanje globalnog zagrijavanja neće je spasiti od raspadanja, pokazuje nova studija istraživača na Državnom univerzitetu u Ohaju.

Skriveni okean ispod leda na Antarktiku

Žil Vern je poslao svoju fikcijsku podmornicu "Nautilus" na Južni pol kroz skriveni okean ispod debelog leda. Ova priča je napisana 40 godina prije nego što je ijedan istraživač došao do tog mjesta, ali je u svakom slučaju bila samo polufikcija.

Velika opasnost vreba iz otopljenih santi leda: "Recept za katastrofu"

Naučnici upozoravaju da bi ubrzano zagrijavanje krajnjeg sjevera Zemlje moglo da "oslobodi" brojne viruse stare i po stotine hiljada godina, koji su zakopani u sibirskom vječnom ledu, što može da dovede do velikih posljedica po čovječanstvo.

Spektakularni snimak kratera punog leda na Marsu

Evropska svemirska agencija objavila je spektakularni snimak kratera na Marsu koji bi mogao da omogući naseljavanje ljudi i da bude izvor vode za ljudsku koloniju ako se ona ikada oformi na susjednoj planeti. Krater Koroljev, ispunjen ledom, snimljen je iz vazduha.

Najčitanije