Led

Izvučen najstariji DNK iz životinje stare više od milion godina

Naučnici su uspjeli da izvuku genom star milion godina iz zuba mamuta pronađenih hiljadu devetsto sedamdesetih u sibirskom vječnom ledu.

Naučnici: Led nestaje prema najgorem mogućem scenariju otopljavanja

Led se topi rekordnom brzinom, navodi se u istraživanju Evropske svemirske agencije (ESA).

Veliki projekat zamjene rasvjete - 4.000 LED svjetiljki širom Banjaluke

BANJALUKA - Na području Lazareva postavljena je savremena LED rasvjeta, u okviru projekta modernizacije gradskog sistema rasvjete kojim je ove godine obuhvaćena 81 ulica na području grada.

Pametna LED rasvjeta uskoro u Lazarevu

BANJALUKA - Na području banjalučkog naselja Lazarevo do kraja godine pilot-projektom kompanija "M:tel" i "Blicnet" biće postavljena pametna javna LED rasvjeta koja je zasnovana na LoRaWAN tehnologiji, potvrdili su za "Nezavisne" u kompaniji "M:tel".

NASA objavila uznemirujući snimak nestanka leda

Otopljenje na Arktiku pridonijelo je drastičnom otapanju leda koji pokriva polarni okean, objavili su u ponedjeljak naučnici iz Nacionalnog centra za praćenje snijega i leda (NSIDC), istakavši da se radi o drugom po redu rekordnom smanjenju leda u posljednje četiri decenije.

Odlomio se veliki komad leda na Grenlandu

Veliki komad leda odlomio se od najveće preostale arktičke ledene ploče na Grenlandu, pokazuju satelitski snimci.

Zemlja izgubila 28 triliona tona leda od 1994, šta su posljedice

Sa površine planete Zemlje nestalo je ukupno 28 triliona tona leda od 1994. godine, a do ovih podataka su došli britanski naučnici koji su pomoću satelita istraživali površinu Zemlje.

Topi se Grenland: Nestale 532 gigatone leda tokom prošle godine

Tokom prethodne godine na Grenlandu se led još više otapao. Izgleda da se nova ledena ploča Grenlanda smanjila preko tačke povratka, otapanje je neizbježno bez obzira na to koliko se brzo smanjuje zagrijavanje klime, sugeriše novo istraživanje.

Led rasvjeta, vrijedna 157.000 KM, u dvorani u Milićima

U Milićima je završen projekat zamjene rasvjete u Sportskoj dvorani, koji je koštao 157.000 KM, a koji je finansirala Vlada Republike Srpske posredstvom Fonda za zaštitu životne sredine, dok je dio troškova snosila i Opštinska uprava.

Počela podjela 40.000 LED sijalica

TUZLA - "Caritas" Švajcarske, Centar za ekologiju i energiju Tuzla te gradovi i općine Tuzla, Kalesija, Lukavac, Živinice, Banovići i Gračanica, u periodu od 17. avgusta do 18. septembra organiziraju savjetovanje i anketiranje 10.000 domaćinstava te podjelu 10.000 LED sijalica, a cilj je podstaknuti građane da smanje potrošnju energije.

Najčitanije