Leonardo Da VInči

Luvr obilježava 500 godina od smrti Da Vinčija

Pariški Luvr ove sedmice otvara novu izložbu posvećenu najpoznatijem slikaru u istoriji Leonardu Da Vinčiju, 500 godina poslije njegove smrti.

Da Vinčijev zaboravljeni dizajn za najduži most na svijetu

Leonardo da Vinči je zaista bio renesansni čovjek, impresionirajući kako svoje savremenike, tako i moderne posmatrače, komplikovanim dizajnom i rješenjima, koji su se protezali kroz mnogo disciplina. Ipak, iako je najpoznatiji po svojim djelima kao što su "Mona Liza" i "Posljednja večera", tokom ranog 16. vijeka Da Vinči je dizajnirao mnogo manje poznatu strukturu: most za Otomansko carstvo, koji bi bio najduži most tog vremena.

Pronađen da Vinčijev crtež i to ispod njegovog remek-djela

​Otkriven je crtež Leonarda da Vinčija, skriven više od 500 godina ispod jedne od njegovih najčuvenijih slika „Bogorodica u pećini“, saopšteno je iz Nacionalne galerije u Londonu.

Robot pravi skulpturu Leonarda da Vinčija

Ovog mjeseca se obilježava se 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, italijanskog slikara, arhitekte, vajara, pronalazača, inženjera.

Luvr neće izložiti Da Vinčijevu sliku "Salvator Mundi"

Kustosi Luvra su odlučili da ne izlože sliku "Salvator Mundi" kao autentično djelo Leonarda da Vinčija, jer sumnjaju u njegovu autentičnost, prenio je New York Times

Portret Da Vinčija bi mogao otkriti zašto nikad nije završio "Mona Lizu"

​Sposobnost Leonarda da Vinčija da koristi svoju desnu ruku u kasnijim godinama njegove karijere je možda bila smanjena, što je bio problem prouzrokovan moždanim udarom.

DNK test na pramenu kose za koji se veruje da je Da Vinčijev

Italijanski muzej Ideal Leonardo da Vinči saopštio je da planira da sprovede DNK testove na pramenu kose za koji se vjeruje da je možda pripadao renesansnom umjetniku Leonardu da Vinčiju, koji je preminuo prije 500 godina.

Leonardo da Vinči: 500 godina nakon smrti njegov genij sija kao i uvijek

Ove se godine širom svijeta, ali ponajviše u Italiji i Francuskoj, obilježava 500. godišnjica smrti Leonarda da Vinčija, koji je, kao što se zna, preminuo 2. maja 1519. u Francuskoj, gdje mu je i grob.

Leonardo da Vinči nije autor najskuplje slike na svijetu?

Priznati stručnjak za umjetnička djela smatra da je slika Leonarda da Vinčija “Spasitelj svijeta”, ujedno i najskuplja slika na svijetu, zapravo lažnjak. Čak je upozorio francuskog predsjednika da je ne izlaže u Luvru.

Milan obilježava 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija

​Biblioteka Ambrosian u Milanu planira niz izložbi u znak obilježavanja 500. godišnjice od smrti Leonarda da Vinčija, a na jednoj od njih biće prikazane najvažnije stranice “Atlantskog kodeksa“ genija iz doba renesanse.

Najčitanije