Libija

General Haftar - strah i trepet u Libiji

General Kalifa Haftar obećava da će dovesti Libiju u red. Ali ima naznaka da Haftar šuruje sa islamističkim grupama i zavodi teror. No neki međunarodni akteri i dalje misle da samo čvrsta ruka donosi stabilnost.

Dvojica turskih vojnika poginula u Libiji

ISTANBUL - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da su dvojica turskih vojnika poginula u Libiji, gdje je Ankara uputila snage i sirijske borce da bi podržala međunarodno priznatu vladu u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Haftar spreman na primirje, ako se ispune neki uslovi

MOSKVA - Komandant Libijske narodne armije, general Kalifa Haftar spreman je da pristane na primirje ako turski i sirijski najamnici napuste zemlju i ako Ankara prestane da snadbijeva oružjem međunarodno priznatu vladu u Tripoliju.

Borel: Situacija na terenu u Libiji vrlo loša, sukob se nastavlja

BRISEL - Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU postigli su u ponedjeljak dogovor o uspostavljanju nove operacije u Sredozemlju s ciljem da se spriječi dostava oružja u Libiju.

Čavušoglu: Haftar krši primirje

ANKARA - Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu optužio je libijskog vojnog komandanta Kalifu Haftara za stalno kršenje primirja, rekavši da on mora biti zaustavljen, kako bi se našlo političko rješenje.

Haftarove snage neće dozvoliti korištenje aerodroma u Tripoliju

BENGAZI - Libijska narodna armija (LNA) komandanta Halife Haftara neće dozvoliti UN da koriste jedini funkcionalni aerodrom u Tripoliju, koji pokušavaju da zauzmu tokom vojne kampanje, saopštio je portparol LNA Ahmed Mismari.

Prekid izvoza nafte Libiju koštao više od 1,3 milijarde dolara

​TRIPOLI - Libijska državna naftna korporacija (NOC) objavila je da je obustava izvoza nafte toj zemlji, do sada, zbog zatvaranja naftnih polja i luka, uzrokovala gubitke više od 1,3 milijarde američkih dolara.

Haftarove snage blokiraju letove misije UN

TRIPOLI - Pripadnici Libijske narodne armije (LNA) lojalne generalu Kalifi Haftaru blokirali su letove osoblja UN iz Libije, čime je otežan rad na humanitarnom i posredničkom nivou, saopšteno je danas iz misije svjetske organizacije u ovoj zemlji (UNSMIL).

Čavusoglu: Haftar mora prihvatiti političko rješenje u Libiji

ANKARA – Vojni zapovjednik s istoka Libije Kalifa Haftar mora se povinovati pozivima za političko rješenje sukoba u Libiji i "poduzeti korake ka osiguranju zatišja na terenu", izjavio je u utorak turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Erdoan: Turska nije poslala vojnike u Libiju, već savjetnike

ANKARA - Turska još nije poslala vojnike u Libiju da podrže njenu međunarodno priznatu vladu, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan i dodao da je Ankara dosad samo uputila vojne savjetnike i trenere.

Najčitanije