Lijek

Prvi čovjek američke biomedicine: Lijek za koronu spreman za dva ili tri mjeseca

Frensis Kolins, prvi čovjek američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, krovne biomedicinske organizacije odgovorne za zdravlje javnosti u SAD-u, optimističan je u svojoj tvrdnji da bi efikasan lijek protiv virusa korona mogli imati već za dva do tri mjeseca.

Nestašica metotreksata, oboljeli uzaludno obilaze apoteke u BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Lijeka metotreksat, koji je jedan od osnovnih za liječenje reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti, već duže vrijeme nema u apotekama širom BiH, što je zabrinulo pacijente koji ga koriste, a po svemu sudeći period nestašice će potrajati još tri mjeseca.

Ruski naučnici pronašli način za povećanje efikasnosti lijekova

Naučnici Nacionalnog istraživačkog univerziteta u Samari saopštili su da je pomoću aparata za ozračivanje lijekova moguće povećati efikasnost antibiotika i antiagregacijskih lijekova (za sprečavanje stvaranja ugrušaka u krvi) za 20, odnosno 50 odsto, respektivno.

Rusija odobrila lijek Koronavir za liječenje od kovida-19

Rusija je odobrila novi antivirusni lijek Koronavir za liječenje pacijenata od kovida-19, saopštio je danas njegov proizvođač R-Pharm.

Zbog pandemije prijeti opasnost od nestašice lijekova za HIV

Više od 70 zemalja upozorilo je da im prijeti opasnost da ostanu bez lijeka protiv HIV-a zbog pandemije virusa korona, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO: Prvi rezultati lijeka protiv Kovida-19 za dvije nedjelje

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija, u roku od dvije nedjelje očekuje prve rezultate kliničkih ispitivanja lijekova, koji bi mogli da budu efikasni u liječenju oboljelih od Kovida-19, saopštio je danas generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Odobren lijek za oboljele od kovid-19

Evropski regulator uslovno je odobrio upotrebu antivirusnog lijeka remdesivira za oboljele od kovid-19, što je prvi lijek koji je dobio preporuku na Starom kontinentu.

SZO: Deksametazon, sjajna vijest u borbi protiv COVID-19

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija pozdravila je kao "sjajnu vijest" rezultate prvih kliničkih ispitivanja koji pokazuju da jeftin i široko rasprostranjen steroid deksametazon može da pomogne u spasavanju teško oboljelih pacijenata od virusa korona.

Kako ublažiti žgaravicu uzrokovanu prejedanjem?

Ako nakon obroka imate neugodan zadah kojeg prati bol u želucu ili žarenje, nadutost, pa čak i štucanje, vjerovatno patite od žgaravice uzrokovane prejedanjem!

Prestižni medicinski časopis povukao studiju o hlorokinu

NJUJORK - Jedan od najuticajnijih i najprestižnih medicinskih časopisa "Lanset" povukao je studiju o lijeku hidroksihlorokinu koju je objavio 22. maja.

Najčitanije