Lijek

EU želi da olakša pristup generičkim lijekovima

BRISEL - Evropska komisija želi da olakša pacijentima pristup jeftinijim generičkim lijekovima, piše u nacrtu dokumenta EU, prenosi agencija Rojters i ocjenjuje da bi to mogao da bude "udar za velike farmaceutske kompanije".

Američka agencija za hranu i lijekove odobrila remdesivir

VAŠINGTON - Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prvi lijek za liječenje kovid-19: remdesivir, antivirusni lijek koji se daje intravenozno pacijentima kojima je potrebna hospitalizacija.

Čerkez: BiH kupuje lijek remdesivir

SARAJEVO - BiH je putem evropskih zajedničkih nabavki iskazala potrebu za lijekom remdesivir, koji se koristi kao terapija za liječenje oboljelih od COVID-19, rekao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Kurkuma: Začin, ali i lijek

Kurkuma je čudesni začin iz porodice đumbira, poznata po intenzivnoj žutoj boji i karakterističnom toplom i pikantnom ukusu.

Uhapšeno 120 osoba zbog prodaje falsifikovanih lijekova i maski

Više od 120 osoba uhapšeno je širom svijeta zbog prodaje falsifikovanih lijekova na internetu, izjavio je danas šef ruskog biroa Interpola pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Aleksandar Prokopčuk.

Najgora mjesta u domu za čuvanje lijekova

Kuhinja je neobično mjesto za čuvanje lijekova, a nije im mjesto ni u spavaćoj sobi, što znači da je kupatilo logičan izbor za kućnu apoteku? Ako pitate stručnjake, odgovor je - ne. Čak, farmaceuti kažu da je kupatilo ubjedljivo najgore mjesto za skladištenje lijekova.

Naučnici: Koronu, poput HIV-a, može suzbiti samo koktel lijekova

Grupa hrvatskih i njemačkih naučnika priredila je za objavu studiju u kojoj se donose nove spoznaje o virusu korona i da SARS-CoV-2 - virus može vrlo brzo mutirati pa bi ga trebalo napasti s nekoliko lijekova istovremeno, piše u petak Večernji list.

"Kodak" postaje farmaceutska kompanija, skočile dionice

Američka kompanija "Kodak", nekada šampion na tržištu fotografije, ponovo se budi, ali sada kao farmacuetski proizvođač koji će Amerikancima pomagati u borbi protiv krize u vezi s koronom.

Prvi čovjek američke biomedicine: Lijek za koronu spreman za dva ili tri mjeseca

Frensis Kolins, prvi čovjek američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, krovne biomedicinske organizacije odgovorne za zdravlje javnosti u SAD-u, optimističan je u svojoj tvrdnji da bi efikasan lijek protiv virusa korona mogli imati već za dva do tri mjeseca.

Nestašica metotreksata, oboljeli uzaludno obilaze apoteke u BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Lijeka metotreksat, koji je jedan od osnovnih za liječenje reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti, već duže vrijeme nema u apotekama širom BiH, što je zabrinulo pacijente koji ga koriste, a po svemu sudeći period nestašice će potrajati još tri mjeseca.

Najčitanije