Lijek

Surutka, narodni lijek za brojne zdravstvene tegobe

Surutka je od davnina poznata kao ljekoviti napitak koji obiluje vitaminima i mineralima s mnogo benefita po ljudski organizam, a njena primjena je raširena među svim generacijama.

Novartis: Lijek povećao preživljavanje kod karcinoma prostate

Muškarci sa smrtonosnim oblikom uznapredovalog karcinoma prostate koji nisu uspjeli sa drugim liječenjima živjeli su četiri mjeseca duže nakon što su dobili eksperimentalni lijek, ciljanu terapiju švajcarskog proizvođača lijekova Novartis, pokazali su podaci objavljeni danas.

Naloženo povlačenje lijeka "Testosteron depo"

BEOGRAD - Inspekcija za lijekove Ministarstva zdravlja Srbije naložila je nakon vanrednog inspekcijskog nadzora u "Galenici" povlačenje lijeka "Testosteron depo" jer su na tržištu pronađene kutije pogrešno upakovanih ampula.

Kopriva, čudotvorni korov: Od lijeka do tkanine

Proljeće je došlo, a cvijeće i drveće kiti se krunama mladih pupoljaka. Sama šetnja bila bi dovoljna za još jedno punjenje baterija, ali ustreptale livade nude mnogo više od toga.

Najveća hrvatska veledrogerija obustavila isporuku lijekova bolnicama

ZAGREB - Najveća hrvatska veledrogerija, Medika, zbog duga od dvije milijarde kuna, od danas obustavlja isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama, osim onoj u Lovranu, potvrdio je riječkom Novom listu predsjednik uprave te veledrogerije Jasminko Herceg.

Prijedorčanin proizvodi pčelinji otrov koji liječi mnoge bolesti

PRIJEDOR - Radu sa pčelama posvetio sam skoro cijeli život, a od pčelarstva, kao jedinog izvora prihoda, živim od 2000. godine. Nema formule kako biti dobar pčelar, važna je isključivo ljubav prema ovim važnim i vrijednim insektima i eko-sustavu - pčelarstvo je težak fizički posao koji iziskuje velika odricanja, trud i rad, a ujedno i psihoterapija, kazuje pčelar Sulejman Jakupović.

Počela procjena podataka o lijeku koji kombinuje antitijela

BRISEL - Komitet za ljudsku medicinu (CHMP) Evropske agencije za lijekove (EMA) počeo je reviziju podataka o lijeku poznatom kao REGN-COV2, koji predstavlja kombinaciju antitijela, na čijem razvoju rade kompanije "Regeneron" i "Hofman-La Roše" za tretman i prevenciju kovida-19.

EU želi da olakša pristup generičkim lijekovima

BRISEL - Evropska komisija želi da olakša pacijentima pristup jeftinijim generičkim lijekovima, piše u nacrtu dokumenta EU, prenosi agencija Rojters i ocjenjuje da bi to mogao da bude "udar za velike farmaceutske kompanije".

Američka agencija za hranu i lijekove odobrila remdesivir

VAŠINGTON - Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prvi lijek za liječenje kovid-19: remdesivir, antivirusni lijek koji se daje intravenozno pacijentima kojima je potrebna hospitalizacija.

Čerkez: BiH kupuje lijek remdesivir

SARAJEVO - BiH je putem evropskih zajedničkih nabavki iskazala potrebu za lijekom remdesivir, koji se koristi kao terapija za liječenje oboljelih od COVID-19, rekao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Najčitanije