Lijekovi

Od novembra dva nova lijeka na recept u RS

BANJALUKA - Na Listu lijekova koji se izdaju na recept od 1. novembra biće uvrštena dva potpuno nova lijeka koje do sada Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nije finansirao.

Supružnici platili sve dugove sugrađana u apoteci

Supružnici iz Novog Travnika s trenutnom adresom u inostranstvu, a koji su željeli da ostanu anonimni, platili su sva dugovanja sugrađana u apoteci u Novom Travniku.

Srbija jedina u regionu dobila dobru ocjenu u oblasti lijekova i vakcina

BEOGRAD - Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je Srbiju među 50 najrazvijenih zemalja po bezbjednosti, kvalitetu i svim neophodnim regulativama u oblasti lijekova i vakcina i jedina je u regionu dobila dobru ocjenu, objavio je danas RTS.

Koje lijekove je bezbjedno koristiti u trudnoći?

Odlazak trudnice porodičnom ljekaru zbog upale grla, sinusa ili mokraćnih kanala može biti jednako stresan i za nju, ali i za doktora, posebno za mlade kolege, kažu oni iskusniji jer i buduće majke, ali i zdravstveni radnici često imaju mnoge dileme kada se oči u oči sretnu u ordinaciji.

Nestašica lijekova za visok krvni pritisak

BANJALUKA - U apotekama je gotovo nemoguće pronaći lijekove kordipin i nifelat, koje koriste pacijenti s visokim krvnim pritiskom.

Lažni lijekovi na tržištu EU narušavaju zdravlje i odnose milijarde evra

BRISEL - Lažni lijekovi predstavljaju sve veću prijetnju u Evropi jer uzrokuju ozbiljne bolesti ili smrt, a farmaceutskoj industriji godišnje nanesu štetu od nekoliko milijardi evra, navodi se u izvještaju Evropola i Kancelarije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Više od trećine Srba koristi "bakine lijekove"

Kada osjete prve simptome prehlade ili stomačnog virusa više od trećine Srba poseže za "bakinim kućnim lijekovima", u Evropi u tome prednjače Nijemci, dok se Italijani i Belgijanci u najvećem broju slučajeva oslanjaju na apoteku.

Povlače lijekove protiv urinarnih infekcija

BANJALUKA - Evropska medicinska agencija je odlučila da dozvole za stavljanje u promet lijekova koji sadrže cinoksacin, flumekvin, nalidiksinsku kiselinu i pipemidinsku kiselinu trebaju biti ukinute, kazali su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Privremeno povlačenje nekih antibiotika sa tržišta

Agencija za lijekove i medicinska sredstva obavijestila je ljekare u Srbiji da će hinolonski antibiotici, koji se koriste za liječenje urinarnih infekcija, cista, oboljenja prostate, privremeno biti povučeni sa tržišta zbog neželjenog dejstva.

Sindikat ALM BiH: Veće plate ili štrajk

SARAJEVO - Sindikat Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH uputio je apel sadašnjem, ali i budućem sazivu Savjeta ministara BiH da se prijedlog o povećanju plata radnicima u ovoj agenciji ozbiljno uzme u razmatranje, inače će, tvrde, biti prinuđeni da stupe u štrajk.

Najčitanije