Lijekovi

Lažni lijekovi na tržištu EU narušavaju zdravlje i odnose milijarde evra

BRISEL - Lažni lijekovi predstavljaju sve veću prijetnju u Evropi jer uzrokuju ozbiljne bolesti ili smrt, a farmaceutskoj industriji godišnje nanesu štetu od nekoliko milijardi evra, navodi se u izvještaju Evropola i Kancelarije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Više od trećine Srba koristi "bakine lijekove"

Kada osjete prve simptome prehlade ili stomačnog virusa više od trećine Srba poseže za "bakinim kućnim lijekovima", u Evropi u tome prednjače Nijemci, dok se Italijani i Belgijanci u najvećem broju slučajeva oslanjaju na apoteku.

Povlače lijekove protiv urinarnih infekcija

BANJALUKA - Evropska medicinska agencija je odlučila da dozvole za stavljanje u promet lijekova koji sadrže cinoksacin, flumekvin, nalidiksinsku kiselinu i pipemidinsku kiselinu trebaju biti ukinute, kazali su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Privremeno povlačenje nekih antibiotika sa tržišta

Agencija za lijekove i medicinska sredstva obavijestila je ljekare u Srbiji da će hinolonski antibiotici, koji se koriste za liječenje urinarnih infekcija, cista, oboljenja prostate, privremeno biti povučeni sa tržišta zbog neželjenog dejstva.

Sindikat ALM BiH: Veće plate ili štrajk

SARAJEVO - Sindikat Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH uputio je apel sadašnjem, ali i budućem sazivu Savjeta ministara BiH da se prijedlog o povećanju plata radnicima u ovoj agenciji ozbiljno uzme u razmatranje, inače će, tvrde, biti prinuđeni da stupe u štrajk.

Trudnice u Srpskoj više neće plaćati lijek utrogestan

BANJALUKA - Činjenica da će lijek utrogestan, koji se koristi kod rizičnih trudnoća za sprečavanje prijevremenih porođaja i nekih drugih smetnji koje se mogu javiti, ubuduće biti besplatan u RS, veoma je značajna za trudnice, jer neće plaćati nešto što im je neophodno kako bi do kraja iznijele trudnoću.

Zaplijenjeni lijekovi vrijedni više od 165 miliona evra

HAG - Policijska agencija EU saopštila je da su snage reda prošle godine zaplijenile nelegalne krijumčarene lijekove vrijedne više od 165 miliona evra.

Počela provjera autentičnosti lijekova na tržištu

ZAGREB - U Hrvatskoj je danas počela provjera autentičnosti lijekova na recept, kojom će biti spriječeno izdavanje krivotvorenih lijekova putem legalnog lanca snabdijevanja, saopšteno je iz Hrvatske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova /HOPAL/.

Čak 17 odsto srednjoškolaca pije lijekove za smirenje

PODGORICA - U Crnoj Gori 16,8 odsto učenika od prvog do trećeg razreda srednje škole koristi lijekove za snižavanje stresa, opuštanje mišića, napetosti ili liječenje nesanice, uglavnom "bensedin", "ksalol" i "dijazepam", koji najčešće nisu prepisani njima, već starijim ukućanima, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije "Juventas".

Vic dana: Mujo i novi lijekovi

Mujo ulazi u apoteku, gleda iza pulta na sve strane, pa stane u red i kad je došlo do njega, upita farmaceuta:

Najčitanije