Litijum

Vučić: Litijum će se moći izvoziti samo pod kontrolom države

LOZNICA/BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija raspolaže sa 10 odsto svjetskih rezervi litijuma i da će određene količine tog minerala moći da se izvoze samo pod kontrolom države.

Prijeti globalna nestašica vrijednog metala za proizvodnju baterija

Na globalnom tržištu bi uskoro moglo doći do velike nestašice litijuma, ključne komponente u proizvodnji baterija.

U Srbiji predstavljen plan za kopanje litijuma

Prostorni plan područja posebne namjene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar" stavljen je na rani javni uvid koji će trajati do kraja godine.

Zbog litijuma organizovali državni udar u Boliviji?

Sada već bivši predsjednik Bolivije, Evo Morales, tvrdi da su SAD igrale ključnu ulogu u njegovom deponovanju i da su ogromne rezerve litijuma Bolivije bile meta državnog udara.

Srbija ovom rudom može da snabdijeva cijeli svijet

BEOGRAD - Svjetski mediji pitaju se kada će ova zemlja započeti eksplotacija litijuma, napominjući da se upravo u Srbiji nalaze najveće zalihe ovog elementa.

BiH i Srbija imaju 10 odsto svjetskih rezervi litijuma

Višegodišnja geološka istraživanja koja vodi svjetska rudarska kompanija "Rio Tinto" rezultirala su pronalaskom novog minerala bora (B) i litijuma (Li), poznatijeg kao jadarit.

Groznica za litijumom zbog porasta proizvodnje baterija

U svijetu vlada groznica za litijumom, koji je postao "bijelo zlato", a najveći razlog je potražnja za električnim baterijama.

Nestručna zamjena baterije na telefonu je veoma opasna, pogledajte zašto

Kamere su uspjele da zabilježe nevjerovatan trenutak kada se baterija telefona bukvalno pretvara u bacač plamena prilikom njene zamjene.

Najčitanije