Ljekovito bilje

Porodica Konjić iz Zenice uzgaja biljku 40 puta slađu od šećera

ZENICA - Edina Konjić iz Zenice i njena porodica imaju mali kućni obrt "Eko Etna" i proizvodi od voća i povrća, ljekovito i začinsko bilje dio su palete njihovih proizvoda.

Porodica Drljić 100 godina liječi čudotvornim napitkom

KOZARSKA DUBICA - Koristeći isključivo moć prirode i pažljivo odabrane ljekovite biljke, kroz niz godina iskustva prenesenog s koljena na koljeno dobili smo čaj koji se priprema kuvanjem određenog svježeg i suvog ljekovitog bilja. Receptura je porodična tajna, kazuje Nevena Drljić iz Kozaske Dubice, koja po stogodišnjoj recepturi bake Vuke spravlja prirodni ljekoviti čaj.

Lipa tjera nesanicu

I dok uživate u očaravajućem mirisu lipe, iskoristite ovo vrijeme da je naberete i osušite za čaj.

Pašalić: Raste potražnja za ljekovitim biljem

BANJALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je da je proizvodnja i prerada ljekovitog bilja oblast koju Vlada želi da promoviše i unaprijedi u narednom periodu, jer potražnja za ovim kulturama raste i na domaćem i na inostranom tržištu.

Likeri od ljekovitih biljaka koji bude sva čula

Kada neko spomene žalfiju, majčinu dušicu ili kadulju, prva pomisao je na čajeve, no mladi Trebinjac Mitar Todorović od ovih sastojaka proizvodi likere, čime je dobio titulu najvećeg proizvođača likera od ljekovitog bilja u istočnoj Hercegovini.

Sektor ljekovitog bilja bilježi pozitivne rezultate: Vrijedne ruke ubrale 36 miliona KM

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina na jednu marku uvezenog bilja, šumskih plodova i meda izveze 3,38 KM ovih proizvoda, što govori kako je pokrivenost u tom sektoru čak 338 odsto, pokazuju podaci Spoljnotrgovinske komore BiH.

Susam, biljka koja liječi nečistoće na koži

Susam ili sezam (sesamum indicum) je jedan od najstarijih začina na svijetu, a sigurno je najstarija biljka koja se sistematski uzgajala radi dobijanja ulja.

Ljekovito bilje iz Bihaća stiglo do Abu Dabija

BIHAĆ - Ljekovito bilje i biljni preparati koje proizvode supružnici Fahir i Ismeta Alibabić iz Bihaća u okviru porodičnog obrta "Orhideja" pronašli su svoj put do tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Trešnje usporavaju starenje

Trešnja je voće u bliskom rodu sa šljivama, a nešto daljem s breskvama i nektarinama. Plod trešnje okrugla je mesnata koštunica, crvene do crnoljubičaste boje, ovisno o sorti, veoma ukusno i korisno voće za jelo i preradu. U njima se uživalo još u kameno doba, a rimski su vojnici uvijek nosili trešnje sa sobom na svojim osvajanjima.

Bagrem - mirisan, medonosan, ljekovit

Bagrem je na našim prostorima jako spominjana biljka, no ipak rijetki su upoznati s njom na pravi način. Naime, riječ je o ljekovitoj biljci koja se koristi za liječenje i uklanjanje mnogih tegoba.

Najčitanije