Ljekovito bilje

Likeri od ljekovitih biljaka koji bude sva čula

Kada neko spomene žalfiju, majčinu dušicu ili kadulju, prva pomisao je na čajeve, no mladi Trebinjac Mitar Todorović od ovih sastojaka proizvodi likere, čime je dobio titulu najvećeg proizvođača likera od ljekovitog bilja u istočnoj Hercegovini.

Sektor ljekovitog bilja bilježi pozitivne rezultate: Vrijedne ruke ubrale 36 miliona KM

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina na jednu marku uvezenog bilja, šumskih plodova i meda izveze 3,38 KM ovih proizvoda, što govori kako je pokrivenost u tom sektoru čak 338 odsto, pokazuju podaci Spoljnotrgovinske komore BiH.

Susam, biljka koja liječi nečistoće na koži

Susam ili sezam (sesamum indicum) je jedan od najstarijih začina na svijetu, a sigurno je najstarija biljka koja se sistematski uzgajala radi dobijanja ulja.

Ljekovito bilje iz Bihaća stiglo do Abu Dabija

BIHAĆ - Ljekovito bilje i biljni preparati koje proizvode supružnici Fahir i Ismeta Alibabić iz Bihaća u okviru porodičnog obrta "Orhideja" pronašli su svoj put do tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Trešnje usporavaju starenje

Trešnja je voće u bliskom rodu sa šljivama, a nešto daljem s breskvama i nektarinama. Plod trešnje okrugla je mesnata koštunica, crvene do crnoljubičaste boje, ovisno o sorti, veoma ukusno i korisno voće za jelo i preradu. U njima se uživalo još u kameno doba, a rimski su vojnici uvijek nosili trešnje sa sobom na svojim osvajanjima.

Bagrem - mirisan, medonosan, ljekovit

Bagrem je na našim prostorima jako spominjana biljka, no ipak rijetki su upoznati s njom na pravi način. Naime, riječ je o ljekovitoj biljci koja se koristi za liječenje i uklanjanje mnogih tegoba.

Jagoda u službi zdravlja i ljepote

Mnogi za jagode kažu da predstavljaju praznik za nepce i čuvar zdravlja. U ovo doba godine, kada cijena jagoda postaje prihvatljivija, pa je ova voćka čest gost na našim trpezama. Ovo ukusno voće sadrži obilje vitamina C i A, vlakna, željezo i folnu kiselinu, koja je neophodna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću. Ljekovita svojstva jagode (lat. Fragaria) poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za liječenje se mogu koristiti korijen i lišće jagode.

Ljekovito bilje: Šta sve liječi žalfija

Svi svoga konja hvale, a travari će među najbolje uvijek uvrstiti i žalfija. I po najstrožim kriterijumima, ona može slobodno da ponese titulu najljekovitije biljke na svijetu. Provjerite zašto...

Ljekovito bilje: Jagorčevina vjesnik proljeća koji čuva pluća

​Jagorčevina (latinski naziv: Primula veris) svojim žutim cvjetovima javlja se među prvim biljkama u rano proljeće, pa se narodski kaže da je to "ključ koji otvara vrata proljeća". Sa koljena na koljeno prenose se razne legende o jagorčevini. Jedna od njih pripovijeda kako je ova biljka nastala na mjestu gdje je Sveti Petar ostavio ključeve raja. Druga kaže da jagorčevina djevojkama donosi sreću u ljubavi, a Stari Grci su je zvali "cvijet Olimpa" i vjerovali su da liječi sve bolesti.

Pravo je vrijeme za maslačak, besplatna superhrana

Maslačak, Taraxacum officinale, je besplatna superhrana. Ova samonikla ljekovita biljka raste doslovno posvuda i svima je na dohvat ruke.

Najčitanije