Logor

Njemačka tužila Italiju jer dopušta traženje odštete zbog nacističkih zločina

Njemačka je podnijela tužbu protiv Italije pred Međunarodnim sudom pravde jer Rim i dalje dopušta odštetne tužbe žrtava nacističkog režima protiv Njemačke zbog zločina iako je već ranije presuđeno da takvo postupanje Italije krši međunarodno pravo, objavio je sud.

Suđenje za "Loru" trajalo godinama, konačno osuđeni upravnik i čuvar logora

SPLIT - Zbog ratnog zločina nad civilima u "Lori", početkom rata u Hrvatskoj, danas su na splitskom Županijskom sudu nepravosnažno osuđeni bivši upravnik Tomislav Duić na osam godina i šest mjeseci te čuvar Emilio Bungur na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Služen pomen za 12.000 Srba stradalih u dobojskom logoru

DOBOJ - U Hramu Svetih Petra i Pavla u Doboju jutros je služen pomen za Srbe stradale u dobojskom logoru u okviru obilježavanja 105 godina od internacije Srba u prvi organizovani logor u civilizovanoj Evropi u kojem je život izgubilo 12.000 ljudi.

Izložba Muzeja RS "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" u Moskvi

BANJALUKA - Multimedijalna izložba "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" Muzeja Republike Srpske otvorena je u online formatu u petak u Izmajlovskom Kremlju u Moskvi. Autor izložbe je viši kustos istoričar Milenko Đorđević, a izložba će biti predstavljena u okviru Međunarodnog projekta "Tragedija. Prevazilaženje. Podvig. 1418 koraka do pobjede".

Izložba Muzeja RS "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" u Moskvi

BANJALUKA - Multimedijalna izložba "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" Muzeja Republike Srpske biće otvorena u Izmajlovskom Kremlju u Moskvi 13. novembra. Autor izložbe je viši kustos istoričar Milenko Đorđević, a izložba će biti predstavljena u okviru međunarodnog projekta "Tragedija. Prevazilaženje. Podvig. 1418 koraka do pobjede".

Prvi put osveštan spomenik u nekadašnjem ustaškom logoru u Prijedoru

PRIJEDOR - Predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora položili su danas vijenac i prislužili svijeće kod spomenika u nekadašnjem ustaškom logoru u krugu bivše fabrike cigle kod Prijedora.

Osuđen 93-godišnji čuvar u nacističkom logoru

HAMBURG - Sud u Hamburgu osudio je danas Bruna D. (93) zbog pomaganja u ubistvu 5.232 zatvorenika, mahom Jevreja, u nacističkom koncentracionom logoru tokom Drugog svjetskog rata na uslovnu kaznu zatvora od dvije godine.

Održana komemoracija žrtvama ustaškog logora u Jadovnu

JADOVNO - Komemoracija žrtvama ustaškog logora u Jadovnom održana je danas bez masovnog okupljanja, uz molitvu i govore predstavnika srpske i jevejske zajednice i Savjeta za nacionalne manjine, a Milorad Pupovac (SNV) ocijenio je da počinioci koji su ubijali nedužne ljude i danas uživaju poštovanje nekih krugova.

"Oslobađanje logora Jasenovac velika prekretnica u antifašističkoj borbi"

DONJA GRADINA - Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je da je oslobađanje logora Jasenovac velika prekretnica u antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi, a umanjivanje njene vrijednosti znači poricanje istorijske istine.

"Nepodnošljivi povratak antisemitizma"

PARIZ - Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da ne treba popustiti pred "nepodnošljivim povratkom antisemitizma".

Đaci nakon posjete logoru pjevali nacističke pjesme

BERLIN - Njemačka policija pokrenula je istragu protiv trojice 14-godišnjaka zbog podsticanja mržnje, nakon što su tinejdžeri navodno svirali antisemitske pjesme poslije posjete koncentracionom logoru "Buhenvald".

Najstrašnija fotografija u istoriji Srba?

Na društvenim mrežama pojavile su se slike užasa iz sabirnog logora Mlake koji je bio dio koncentracionog logora Jasenovac.

Stražar iz nacističkog logora optužen kao saučesnik u hiljadama ubistava

​BERLIN - Njemački tužioci u četvrtak su optužili 92-godišnjeg bivšeg stražara u nacističkom koncentracionom logoru kao saučesnika u masovnim ubistvima, u jednom od posljednjih suđenja za zločine iz nacističke ere.

Oslobađajuća presuda za četvoricu optuženih u predmetu "logor Batković"

BIJELJINA - Okružni sud u Bijeljini oslobodio je Petra Dmitrovića, Đoku Pajića, Đorđa Krstića i LJubomira Mišića optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika tokom ratnog perioda u logoru Batković kod Bijeljine, potvrđeno je Srni u ovom sudu.

Bivši nacistički čuvar: Nisam znao da ubijaju ljude u logoru

BERLIN - Nekadašnji čuvar u nacističkom koncentracionom logoru Štuthof, koji se tereti po više stotina tačaka za saučesništvo u ubistvu, svjedočio je pred sudom u Minsteru da je znao da ljudi u tom kampu umiru, ali ne i da ih ubijaju.

Najčitanije