Lokalni izbori u BiH

HDZ BiH Mostar: Preko noći ukradene hiljade hrvatskih glasova

MOSTAR - Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar oglasio se saopštenjem u kojem najoštrije osuđuje malverzacije izbornim rezultatima u Gradu Mostaru, precizirajući da se radi o poznatoj i neskrivenoj krađi hiljada glasova u dominantno hrvatskim izbornim područjima Grada Mostara.

Plenković podržao HDZ BiH i Marija Kordića, nosioca liste za Mostar

MOSTAR - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas se obratio javnosti i dao punu podršku HDZ-u BiH i doktoru Mariju Kordiću, nosiocu liste te stranke za Gradsku izbornu jedinicu Mostar.

Član CIK-a: Bliže smo odluci o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju

SARAJEVO - Član Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Ahmet Šantić ocijenio je da je CIK sada možda bliže odluci o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju.

Uloga novinara u izbornom procesu - ne smiju navijati, a moraju izvagati

BANJALUKA, SARAJEVO - Tokom predizbornih kampanja te na sam dan izbora posebno je bitna uloga medija, a novinari pri izvještavanju ne smiju navijati te svaku informaciju zajedno sa svojim urednicima treba da izvažu.

Promjene na izborima odraziće se i na Mostar

SARAJEVO - Političke promjene koje su se desile na lokalnim izborima u BiH i poraz vladajućih stranaka, posebno u Federaciji BiH, mogli bi da se odraze i na izbore u Mostaru, koji su, nakon 12 godina, zakazani za 20. decembar, smatraju politički analitičari i neki političari.

Zanimljivosti izbora u BiH: U fotelju odbornika i sa sedam glasova

SARAJEVO, BANJALUKA - I ove lokalne izbore, kao i svake prethodne, u Bosni i Hercegovini obilježilo je nekoliko zanimljivih situacija, kao što je, recimo, u opštini Kupres u Republici Srpskoj, gdje je kandidat SNSD-a Gojko Šerbez od svog protivkandidata za načelnika ove opštine Momčila Marića imao samo jedan glas više, međutim o načelniku ove opštine, po svemu sudeći, odlučiće četiri glasa koja treba da stignu iz inostranstva.

Analitičari za "Nezavisne": Visoka politika zasjenila lokalne teme

BANJALUKA, SARAJEVO - U predizbornoj kampanji za lokalne izbore, koja je na izmaku, najmanje se pričalo o lokalnim temama, a nije se mnogo ni obećavalo kada je riječ o rješavanju gorućih problema poput, recimo, otvaranja novih radnih mjesta, ocjenjuju analitičari.

Slaviša Vlačić: Godinama ne pobjeđuju birači već brojači

Slaviša Vlačić, kandidat SDS-a za gradonačelnika Zvornika, rekao je da će, ukoliko pobijedi, ovu lokalnu zajednicu razvijati u tri pravca - i to da ostane grad industrije s posebnim obilježjima, zatim grad turizma, kojem treba dati značaj s obzirom na to da nikakvi kapaciteti koji je trebalo da budu aktivirani nisu pomjereni s mrtve tačke, te grad poljoprivrede s prednostima koje nosi područje na kojem se nalazi.

Predstavljen priručnik "Izbori: velika šansa i još veća zamka"

Nema demokratije bez slobodnih medija, a njihova uloga u informisanju građana ključna je za donošenje kvalitene odluke za koga glasati, poruke su učesnika diskusije o medijskom izvještavanju o izborima koja je uslijedila u sklopu online promocije priručnika za novinare "Izbori: Velika šansa i još veća zamka" autora Nenada Pejića a u izdanju Mediacentra Sarajevo.

CIK BiH ponovo u problemu zbog glasanja iz inostranstva

SARAJEVO - Zbog potpune blokade poštanskog saobraćaja iz Finske i Mađarske građani BiH koji su registrovani za glasanje putem pošte, po svemu sudeći, svoj koverat, odnosno svoj glas prvo će slati u Diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH, a ne na adresu Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kako je to do sada bio slučaj.

Najčitanije