MAP

MAP nije članstvo u NATO-u, već priprema za pregovore

BRISEL - Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija zasad su jedine zemlje koje se nalaze u procesu Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Kovačević: Jedini ispunjeni uslov za MAP usvojio Ivanić

BANJALUKA - Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić posljednja je osoba koja treba da govori o NATO savezu ili Akcionom planu za članstvo (MAP) s obzirom na to da je on poslije usvajanja Rezolucije o proglašenju vojne neutralnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske pred generalnim sekretarom NATO-a nedvosmisleno rekao da je MAP dio konsenzusa u BiH i nešto o čemu ne postoji bilo kakav spor, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Šarović: Potrebna hitna sjednica NS RS

SARAJEVO - Poslije priznanja Milorada Dodika, člana Presjedništva BiH da je Bosna i Hercegovima u MAP-u, treba nam hitna sjednica Narodne Skupštine Republike Srpske, izjavio je danas Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

Dodik: Nisam mogao, a volio bih da jesam ukinuo MAP

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da nema puta BiH u NATO i da nijedan integrativni korak prema toj vojnoj organizaciji neće biti učinjen dok on obavlja funkciju na kojoj se nalazi u Predsjedništvu BiH i vodi Republiku Srpsku zajedno sa predsjednikom Željkom Cvijanović i drugim funkcionerima.

NATO: MAP ne prejudicira članstvo, saradnja obostrano korisna

BRISEL - Pristupanje BiH Akcionom planu za članstvo (MAP) ne prejudicira bilo kakvu odluku o potencijalnom članstvu u NATO u budućnosti, saopšteno je iz Alijanse i navodi se da su reforme na polju odbrane jedna od ključnih pitanja za saradnju.

Komšić: BiH u MAP-u od decembra 2018.

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je danas da je BiH u NATO-vom Akcionom planu za članstvo još od decembra prošle godine.

NATO: MAP ne prejudicira odluku o članstvu u Alijansi

BRISEL - Akcioni plan za članstvo (MAP) je program savjeta, pomoći i praktične podrške NATO-a koji je prilagođen individualnim potrebama pojedine zemlje i ne prejudicira bilo kakvu odluku o članstvu u Alijansi, navode iz Sjeveroatlantskog saveza.

"NATO će prihvatiti Program reformi koji ne mijenja status MAP-a"

SARAJEVO - Ambasadori zemalja KVINTE naglasili su tokom razgovora sa članovima Predsjedništva BiH o Programu reformi BiH da su se konsultovali sa NATO-om i da će ovaj vojni savez prihvatiti reformski program iz BiH koji ne aktivira ništa i ne mijenja status MAP-a, saznaje Srna iz diplomatskih izvora.

Lazanski: Dodik dobro odgovorio, ne piše da se prihvata MAP

BEOGRAD - Vojni analitičar Miroslav Lazanski izjavio je Srni da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobro rekao da se u vezi sa Principima za formiranje vlasti na nivou BiH treba rukovoditi onim što piše, odnosno da nigdje ne piše da se prihvata MAP.

NATO: Ne insistiramo na MAP-u, ali sami ste ga izabrali

BRISEL, BANJALUKA - NATO neće prisiljavati BiH da podnese Godišnji akcioni program u okviru Akcionog plana za članstvo, ali zemlja je 2009. godine sama podnijela zahtjev da uđe u taj program, potvrđeno je "Nezavisnim" u Odjeljenju za odnose s javnošću NATO alijanse u Briselu.

Najčitanije