MMF

Novalić: Pripremamo prijedlog raspodjele sredstava MMF-a

SARAJEVO - Federacija BiH još nije raspodijelila sredstva MMF-a koja su joj na račun banke uplaćena 3. juna i Vlada Federacije bi na narednoj sjednici trebalo da ponudi rješenje za raspodjelu kantonima i opštinama u paketu, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Georgieva: Ekonomske prognoze će biti još gore

VAŠINGTON - Predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva izjavila je da će prognoze rasta za ekonomije, koje će objaviti ovog mjeseca, biti lošije od prethodnih.

Georgijeva: Oko 100 miliona suočeno sa ekstremnim siromaštvom

Kristalina Georgijeva, direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), upozorila je danas da bi oko 100 miliona ljudi moglo da zapadne u ekstremno siromaštvo zbog pandemije virusa korona.

Višković: RS spremna i danas da razgovara sa MMF-om o novom aranžmanu

BANJALUKA – Radovan Višković, premijer Republike Srpske istakao da je Republika Srpska spremna i danas da razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom o novom višegodišnjem aranžmanu, koji bi pomogao u rješavanju ključnih prioriteta, a to su reforma javnih preduzeća i reforma zdravstvenog sektora.

Sredstva MMF-a raspoređena entitetima i Brčko distriktu

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je Srni da su sredstva od oko 330 miliona evra kredita MMF-a namijenjenih za povećane potrebe zdravstvenog sektora i finansiranje mjera ekonomske stabilizacije uplaćena na podračune ministarstava finansija Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko distrikta, u omjeru koji je ranije dogovoren.

Sredstva MMF-a sutra na računima entiteta

SARAJEVO – Sredstva u iznosu 330 miliona eura dobivena od Međunarodnom monetarnog fonda (MMF) mogu već sutra biti na računima entiteta u BiH.

Nema para MMF-a bez odluke koju su Bošnjaci rušili dva puta

SARAJEVO, BANJALUKA - Upravni odbor Centralne banke BiH (CB BiH) nije postigao dogovor o oslobađanju 330 miliona evra MMF-a s obzirom na to da Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, neće da "pusti" ta sredstva bez odluke Savjeta ministara BiH.

Bevanda: Novac od MMF-a nije kod mene, već u Centralnoj banci

SARAJEVO - Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH danas je novinarima rekao da on ne "drži" sredstva MMF-a, te da je novac na računu Centralne banke BiH.

EU u BiH i Ambasade SAD: Sredstva MMF-a odblokirati bez odlaganja

EU u BiH i Ambasada SAD u BiH su 11. aprila bili domaćini sastanka s političkim predstavnicima da bi se uklonile političke blokade i usmjerila njihova pažnja na rješavanje socioekonomskih posljedica krize uzrokovane COVID-19 pandemijom.

Cvijanović: Zbog blokade novca MMF Srpska treba tražiti pravnu zaštitu

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ne očekuje ništa specijalno od sjednice Upravnog odbora Centralne banke BiH jer su svjesni da je do blokade pristupa sredstvima MMF-a od 330 miliona evra došlo zbog toga što ne postoji dogovor bošnjačkih i hrvatskih partija radi problema u okviru Federacije BiH (FBiH), odnosno dijeljenja novca između federalnog nivoa i kantona, te da Srpska treba naći načina da se pravno zaštiti.

Najčitanije